Ultima ora
Stiri
La SC Cugir SA
Se vor produce cutii de viteza pentru automobile Mercedes

     Potrivit strategiei de reconversie a unor unitati din industria de armament, in curand la SC Cugir SA va avea loc o premiera. Primul ministru Adrian Nastase a declarat ca in aceasta unitate, aflata intr-un intens proces de restructurare si reprofilare, va incepe productia de cutii de viteza pentru producatorul german de automobile Mercedes. (O.B.)


D-l Dimitrie Clepan revine la conducerea I.P.M. Alba

     Sambata, 2 iunie, prefectul judetului Alba - d-l Ioan Rus, se va intalni cu secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului - d-l Ioan Jelea. In aceeasi zi, la ora 10, acestia vor participa la instalarea in functia de inspector-sef al I.P.M. Alba a d-lui Dimitrie Clepan, care revine la conducerea acestei institutii dupa aproape 4 ani. D-l Clepan a fost desemnat castigator al concursului pentru ocuparea postului de inspector sef al I.P.M. Alba, post ramas vacant in urma demisiei din aceasta functie a d-lui Vasile Todea. Speram ca revenirea d-lui Dimitrie Clepan la conducerea IPM Alba sa fie benefica pentru starea mediului din judet. (A.D.T.)


Presecan deschide punga pentru drumurile si podurile judetene

     Presedintele Consiliului judetean Alba, Augustin Presecan, a prezentat in cadrul unei conferinte de presa programul de lucrari pentru drumurile si podurile judetene finantate din bugetul institutiei pe care o conduce, pe acest an. Vor fi executate lucrari de intretinere pe timp de vara pe 106,6 km de drum. De asemenea, vor fi asfaltati 42,6 km de drum judetean, valoarea investitiei fiind de 5,9 miliarde de lei. Programul mai prevede lucrari pe 64 km drumuri pietruite, in valoare de 6,3 miliarde de lei. Pentru intretinerea parcarilor s-au alocat 60 de milioane de lei, iar pentru poduri 467 de milioane de lei. (F.R.)


Pentru sfarsitul lunii se anunta 29450 de lei pentru un dolar

     Devalorizarea leului in mai a fost mai mica decat cea indicata, la inceputul lunii, de contractele futures de la BMFM Sibiu. Nu a fost cursul de 28910 lei/dolar, la sfarsitul lui mai, ci numai 28702lei/dolar, in 31 mai. Din acest punct de vedere au fost mai aproape de adevar contractele futures de la inceputul lunii aprilie, cand dolarul era cotat la 28775 lei pentru 31 mai.
     Pentru iunie se anticipeaza devalorizarea monedei nationale in raport cu dolar tot de circa 700 de unitati. In 31 mai cotatia indica 29450 lei/dolar la sfarsitul lunii iunie, iar euro era cotat la 26400 de lei. Iar pentru sfarsitul lunii iulie contractele au luat in calcul cursul de 30050 lei pentru dolar. Pentru euro nu era incheiat nici un contract. (S.F.D.)


Autosport Fair Play Abrud multumeste sponsorilor

     Autosport Fair Play Abrud, prin d-l Mihai Beldie, multumeste sponsorilor care au contribuit la buna desfasurare a Campionatului National de Viteza pe Traseu Montan - etapele III - IV, Abrud 2001: Ampelum Zlatna, Jidvei SRL, ASIROM, Marss Auto Alba Iulia, Crown Beer Aiud, Apulum SA Alba, Axa Prod Alba Iulia, Nordab Alba Iulia, OK SRL Abrud, av. Mircea Mirestean, Autopromotional - filiala Alba, Cristal Soft Alba Iulia, Coca Cola, Simi SRL Cugir, Rivaly SRL Cimpeni, Transmont Talida SRL Cimpeni, Auto Marza SRL Abrud, Tudor Narita SRL Abrud, Distins SRL Alba Iulia, Gizel Impex, Marius David, PF Best Image Abrud, AF Sicoe Abrud, Union Abrud, Resmovici Abrud. De asemenea, urmatorii colaboratori au contribuit la reusita competitiei automobilistice: Prefectura Alba, Primaria Abrud, DJTS Alba, EM Abrud, Politia Rutiera Alba, Politia Abrud, Politia Zlatna, CJ Alba, Hotel Abrud, Spital Abrud, Camin spital Abrud, Radioamatori Alba, Directia Judeteana de Drumuri, PRO TV Alba si ziarul "Unirea". (N.T.)


Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
La Albac
Un tanar a murit electrocutat incercand sa braconeze pe Aries

     Joi, 31 mai, in jurul orei 23.15, la Postul de Politie Albac s-a prezentat Mihai Dorin Scrob (21 de ani, din localitate) care a declarat ca, in timp ce se afla la braconaj pe Aries, prietenul sau Albert Cornel Mocoi (24 de ani, fara ocupatie) a decedat. O echipa operativa formata din politisti din Albac si Cimpeni s-a deplasat rapid la fata locului. S-a descoperit ca la braconaj au participat, in afara celor doi de mai sus, si Stefan Mocoi (24 de ani, fratele victimei) si Vasile Tiberiu Petaca (15 ani, din Albac). Cei in cauza au conectat reteaua de joasa tensiune de 220V la apele raului Aries prin intermediul unui cablu conductor. Pestii morti prin electrocutare erau adunati de Mihai Scrob, situat la 25-30 m in aval de punctul de contact electric. La un moment dat, Albert Mocoi a sarit si el in Aries insa s-a electrocutat, fiind prea aproape de punctul de contact. Vazand ca fratele sau Albert este in pericol, Stefan Mocoi a decuplat instantaneu improvizatia electrica. Desi Albert Mocoi a fost transportat urgent pe celalalt mal al Ariesului si a fost ingropat in nisip pentru ca "sa se scurga electricitatea" din el, totul a fost inutil. Albert Mocoi a decedat prin electrocutare. Victima avea un copil din flori care ieri, 1 iunie, a implinit 1 an. Politia Cimpeni ii cerceteaza pe Scrob, Mocoi Stefan si Petaca pentru furt de curent electric si braconaj. In functie de rezultatul anchetei, la acuze se va adauga si infractiunea de ucidere din culpa.
Florin ROMAN


Adrian Nastase nu agreeaza vinurile de Jidvei?

     Premierul Adrian Nastase s-a aratat nemultumit ieri, in cadrul teleconferintei cu prefectii, de faptul ca unele judete, printre care a nominalizat si Alba, nu sunt reprezentate de societati comerciale la Targul expozitional ROMEXPO "Fabricat in Romania" - sectiunea agricultura. Referitor la judetul Alba, informatia sefului guvernului nu este exacta, renumita firma SC Jidvei SRL fiind prezenta de la inceput cu produse expozitionale. In acest sens, prefectul judetului Alba, Ioan Rus, a trimis o adresa la Bucuresti in care se precizeaza tocmai acest fapt, judetul nostru fiind acuzat pe nedrept de neprezentare la sectiunea respectiva a Targului. In material se mai arata ca in Alba nu prea mai exista alte societati comerciale de profil care sa poata face fata unei asemenea expozitii, in afara catorva SRL-uri de mica importanta. (R.J.)


Un pedofil bucurestean anchetat la Alba Iulia

     Politistii albaiulieni documenteaza in prezent activitatea infractionala a pedofilului "de import" Florian Vasile Nitescu (29 de ani), nascut in Bucuresti, cu resedinta in Abrud, domiciliat ilegal in Alba Iulia. Acesta a primit joi, 31 mai, o interdictie de a parasi Alba Iulia timp de 30 zile, pe baza unui mandat emis de Parchetul de pe langa Judecatoria Alba Iulia. Nitescu este cercetat de politie pentru perversiuni sexuale, coruptie sexuala, relatii sexuale cu persoane de acelasi sex. In vara anului 2000, Nitescu a intretinut relatii sexuale orale si anale cu un baiat de 12 ani pe care l-a ademenit in uscatoria blocului B8 de pe strada Luceafarului, unde locuia ilegal. In primavara anului 2001, Nitescu a fost vazut in preajma Scolii generale nr. 7 Alba Iulia unde a ademenit prin gesturi obscene aproximativ 7 elevi. Comisia medicala a descoperit ca pedofilul are discernamantul diminuat. Florian Nitescu are un comportament halucinant obsesiv, el recunoscand in declaratiile sale perversiunile savarsite.
Nicoleta TOMUTA


La interventia prefectului Ioan Rus
Activitatea operatorilor de maxi-taxi din Alba Iulia va fi controlata la sange

     Prefectul Ioan Rus a solicitat Inspectoratului de Politie, Garzii Financiare si reprezentantilor Registrului Auto Roman Alba sa intensifice controalele cu privire la activitatile societatilor de taxi si maxi-taxi din Alba Iulia si judet. Se va urmari daca operatorii respecta legislatia in vigoare, ce venituri au, ce activitati deruleaza si, nu in ultimul rand prevenirea concurentei neloiale pe care o fac societatii de transport public in comun: "Am primit un raport de la Garda Financiara din care rezulta o serie de nereguli la operatorii de maxi-taxi cum ar fi neincheierea unor contracte de munca si practici de evaziune fiscala. Mai mult, unii dintre ei opresc pe unde apuca, mai ales in statiile de autobuz, aspect ce trebuie eliminat cat mai urgent. Pana acum au fost lasati in pace si si-au facut de cap", a subliniat d-l Rus.
     Acest subiect a fost si una din problemele abordate de seful guvernului, Adrian Nastase, in cadrul teleconferintei de ieri, el cerand autoritatilor locale masuri ferme pentru stoparea transportatorilor care nu respecta legea. (R.J.)


La Vintu de Jos
O fetita de doi ani a baut solutie de stropit cartofi

     In cursul zilei de joi, la Serviciul de Urgente al Spitalului Judetean Alba a fost adusa in stare de coma o fetita de doi ani din Vintu de Jos. Iuliana Paclisan a baut solutie de stropit cartofi, pe care bunica sa o prepara in curte. Nimeni insa nu a observat gestul micutei. Mai tarziu, acesteia i s-a facut rau. In prima faza s-a crezut ca starea de sanatate a Iulianei s-a inrautatit din cauza consumului de ciuperci. Dupa acordarea primelor ingrijiri, fetita a fost transferata in cadrul sectiei ATI, insotita de mama ei. Joi seara, starea de sanatate a victimei a inceput sa se imbunatateasca. (F.R.)


Partidul lui Dan Voiculescu isi schimba denumirea

     Potrivit unor surse bine informate, partidul condus de profesorul Dan Voiculescu isi va schimba in curand titulatura. In loc de PUR, noul partid va fi botezat "PUR - Social Liberal". Aceasta modificare urmeaza sa fie inregistrata si la tribunal pentru a fi definitiva. Se pare ca decizia lui Voiculescu este legata de dorinta unor formatiuni politice de a-si aroga doctrina social-liberala, pe care PUR a promovat-o inca de la infiintare. (F.R.)


Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.