Ultima ora
Stiri
Astazi, la Bucuresti are loc
Adunarea generala a Federatiei Autoritatilor Locale din Romania
     In cursul acestei zile, la Bucuresti, va avea loc Adunarea Generala a Federatiei Autoritatilor Locale din Romania. Judetul Alba va fi reprezentat la aceasta intalnire, la care este asteptat si premierul Adrian Nastase, de presedintele Consiliului Judetean Alba, Augustin Presecan. La reuniunea ce va avea loc la Palatul Parlamentului au fost invitati sa participe presedinti si vicepresedinti de consilii judetene, primari din municipii resedinta de judet si responsabili ministeriali. (F.R.)
In ultimele doua zile
15 conjudeteni s-au intoxicat cu ciuperci
     Desi presa si cadrele medicale au tras nenumarate semnale de alarma in legatura cu consumul ciupercilor necomestibile, numarul pacientilor creste pe zi ce trece. Numai in ultimele 48 de ore, la Spitalul Judetean Alba, 12 persoane au fost diagnosticate cu intoxicatie cu ciuperci. In cursul zilei de ieri au primit ingrijiri medicale trei membri ai familiei Balsan din Vintu de Jos (mama, tata si un copil de 8 ani), Ighiu - familia Matei (mama, tata si doi copii de 2 ani, respectiv 1 an), Gura Rosiei - un baietel de 4,6 ani. Cele mai grave cazuri au fost mentinute sub supraveghere medicala, iar acolo unde starea de sanatate a fost buna, pacientii au plecat acasa. (F.R.)
20 de gospodarii din Aiud au fost inundate
     Ploile abundente din ultimele zile au dus la inundarea mai multor gospodarii din municipiul Aiud, in special de pe strazile din zona penitenciarului. Aceasta zona are probleme cu inundatiile aproape in fiecare an cand ploua mai mult. Din informatiile noastre rezulta ca au fost afectate 20 de gospodarii, apa intrand in pivnite, gradini si fantani. Pompierii au intervenit rapid cu o masina pentru scoaterea apei din imobile. De asemenea a fost sesizata Comisia locala de aparare impotriva dezastrelor pentru evaluarea pagubelor. (F.R.)
Sprijin pentru tinerii de valoare din judetul Alba
     Prezenta la Alba Iulia, deputata PUR Amalia Balasoiu a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca Fundatia umanista "Dan Voiculescu" ce are ca principal scop sprijinirea oamenilor de valoare ai societatii romanesti, va ajuta si conjudeteni de-ai nostri. La propunerea fostului senator Ioan Ardelean, fundatia lui Dan Voiculescu va sprijini intr-o prima faza tinerele talente de la Liceul de Muzica si Arte Plastice din Alba Iulia. (F.R.)
In primele 5 luni ale lui 2001
In judetul Alba au fost angajati 3978 someri
     Directorul AJOFM Alba, d-l Aurel Suciu, a declarat ieri in cadrul unei conferinte de presa faptul ca, in primele 5 luni ale anului, la nivelul judetului Alba au fost incadrati in munca 3978 someri, din care 222 in zonele defavorizate. De asemenea, raportat la aceeasi perioada, Agentia din Alba a derulat un numar de 6 cursuri de calificare la care au participat 233 de cursanti din care 37 au fost someri, reusindu-se angajarea a 34 de persoane din aceasta categorie. In derulare se afla alte 12 asemenea cursuri, la care sunt inscrise 265 de persoane din care 86 sunt someri. In plus, pana la data de 31 mai a.c., AJOFM Alba a incheiat 41 de conventii cu o serie de agenti economici, in urma carora au fost incadrati in munca 59 de absolventi. (R.J.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
In judetul Alba
A demarat creditarea IMM-urilor din Fondul pentru plata ajutorului de somaj
Prin AJOFM Alba va fi derulata suma de 25 de miliarde de lei si se preconizeaza ocuparea a 501 persoane
     Dupa cum se cunoaste, Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, prin agentiile judetene, va derula o linie de creditare in valoare de 975 de miliarde de lei. In urma acordarii creditelor, se estimeaza ca vor fi create cca. 19.500 de locuri de munca din care peste jumatate vor fi pentru someri. Prin AJOFM Alba va fi derulata suma de 25,05 miliarde de lei si se prognozeaza ocuparea a 501 persoane. Creditele se adreseaza IMM-urilor precum si Cooperatiilor, iar suma care se acorda pentru un loc de munca nou creat este de 50 de milioane de lei. Beneficiari ai creditelor pot fi agentii economici care isi desfasoara activitatea principala in sfera productiei, turismului sau serviciilor. Creditele se acorda pe trei categorii principale de cheltuieli si anume dotarea cu utilaje si echipamente, finantarea stocurilor de materii prime si constructii necesare obiectului legal de activitate. Creditele pentru cheltuielile de capital pot acoperi pana la 75% din valoarea proiectelor prezentate insa limita poate urca pana la 90% in cazul somerilor care infiinteaza intreprinderi. Perioada de acordare a creditelor pentru cheltuielile de capital este de maxim 3 ani, iar pentru materii prime si materiale de un an de zile, in conditii de dobanda extrem de avantajoase, respectiv 50% din taxa de scont a BNR. Seful AJOFM Alba, d-l Aurel Suciu, a precizat in cadrul unei conferinte de presa faptul ca respectivele credite se vor derula prin Banca Comerciala Romana, iar la nivelul judetului Alba s-a constituit la finele saptamanii trecute Comitetul de Creditare. Pana in prezent un numar de 62 de agenti economici din judet au intrat in posesia documentelor necesare intocmirii dosarului care trebuie sa cuprinda elementele indispensabile obtinerii creditelor. Ulterior, acesta va fi studiat de catre Comitetul de Creditare care, in termen de 5 zile, in caz ca va primi unda verde, va fi trimis spre analiza filialei BCR, care, de asemenea, dupa 14 zile va da un aviz favorabil sau nu. Creditele pot fi practic accesate pana la finele lunii noiembrie a acestui an. Pana in prezent, la AJOFM nu s-a depus nici un dosar.
Razvan JURCA
In Centrele de plasament din judetul Alba sunt ingrijiti peste 100 de copii proveniti din alte judete!
Totodata, cam acelasi numar de copii proveniti din judetul Alba sunt institutionalizati in alte judete
     Potrivit unei statistici puse la dispozitie de Directia pentru protectia copilului Alba, numarul de copii proveniti din alte judete aflati in judetul nostru este in acest moment de 102. Cei mai multi provin din judetele Mures (25), Bistrita Nasaud (14), Cluj Napoca (12) si Sibiu (11). Acestia se afla in institutii de ocrotire, sau sub o alta forma de protectie. Totodata, exista 123 de copii care provin din judetul Alba si sunt ocrotiti in alte judete. Cei mai multi se afla in judetele Arad (54), Brasov (19) si Sibiu (15). Dupa cum ne-a declarat Sorin Chirila, directorul DGPDC Alba, numarul mare de copii din Alba aflati in cele trei judete se datoreaza faptului ca acolo exista scoli profesionale speciale, care permit calificarea tinerilor proveniti din centrele de plasament: Ineu (Arad), Codlea (Brasov) si Dumbrava (Sibiu). (I.H.)
Maghiarii din Bekescsaba interesati de afaceri la Alba Iulia
     In curand va sosi la Alba Iulia o delegatie din orasul Bekescsaba - ne-a informat primarul municipiului Alba Iulia, dl. Mircea Hava. Domnia sa a precizat ca delegatia va fi compusa din oameni de afaceri si parlamentari maghiari. Ei se pare ca sunt interesati de stabilirea unor relatii de afaceri cu Uzina "Ardealul" din Alba Iulia. Pe langa aceste discutii cu caracter economic, la sediul Primariei municipiului Alba Iulia va avea loc o intalnire in cadrul careia se vor cauta si alte domenii in care cele doua parti pot colabora pentru beneficiul reciproc. (A.D.)
In judetul Alba
Indici economici pozitivi pentru luna mai
     Productia industriala realizata la nivelul judetului Alba in luna mai a.c., comparata cu luna precedenta, a fost mai mare cu 12% in volum absolut si cu 0,4% in conditii comparabile din punct de vedere al numarului de zile lucratoare. De asemenea, in perioada 1 ianuarie - 31 mai 2001, productia industriala a crescut comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut cu 6,5% si asta datorita cresterilor inregistrate in industria prelucratoare. Raportat la productia fizica, aceasta a crescut in luna mai 2001 fata de luna mai 2000 la majoritatea produselor cum ar fi lapte de consum (162,4%), incaltaminte (81,3%), hartie (58%), carne (33,8%), paine (31,9%) si portelan (22,2%). Scaderi ale productiei fizice s-au inregistrat la mobilier (-16,9%), tricotaje (-16,7%) si cherestea (-6,6%). (R.J.)
A luat fiinta Clubul Alesilor Locali ai PNL
     Presedintele PNL Alba, Teodor Atanasiu, a declarat in cadrul unei conferinte de presa ca partidul din care face parte a constituit la nivel judetean Clubul Alesilor Locali. Acest organism nou infiintat are darul de a initia propuneri si proiecte de hotarare pentru imbunatatirea si eficientizarea activitatii consiliilor locale si judetene. Consilierii locali si judeteni ai PNL vor participa la schimbari de experienta pentru a observa modul de administrare a altor localitati. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.