Prima pagina Editia din: 10.07.2001
Stiri
Sef interimar la Politia orasului Cugir
     In cursul zilei de ieri, comandantul IPJ Alba, col. Marin Aron, a fost prezent la Cugir pentru a prezenta si prelucra cu politistii de aici rezultatele anchetei efectuate ca urmare a tristelor evenimente de saptamana trecuta, soldate cu moartea lui Ioan Bregariu. Totodata, pentru asigurarea interimatului la comanda Politiei orasului Cugir, pana la numirea noului comandant de catre IPJ Alba, a fost desemnat mr. Nicolae Olar, ofiter in cadrul formatiunii economice a Politiei Cugir. (A.D.)
Traznetul a lovit la Sugag
     Vremea "tare" de duminica de pe Valea Sebesului si-a luat tributul de sange. Tanarul Florin Negru (17 ani) din localitatea Zam, judetul Hunedoara, era angajat cioban la Petru Grosu din satul Arti, comuna Sugag. In dupa amiaza zilei de 8 iulie el se afla la stana cu oile, cand a inceput o ploaie torentiala. In seara aceleiasi zile a fost gasit mort sub un copac de catre Vasile Grosu din Dobra care a si anuntat Postul de Politie Sugag. Florin Negru prezenta arsuri pe 30% din suprafata corpului, iar dupa cum afirma seful de post Aurel Gheberta, traznetul a fost atat de puternic incat i-a crapat si cizmele victimei. (A.D.)

Editorial
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Ciupercile otravitoare l-au omorat pe micutul Cristian Gorun
Alti cinci copii sunt internati pentru intoxicatie cu ciuperci in Spitalul judetean *Cei doi frati din Cugir, de 1 an si respectiv 4 ani, internati in Clinica de Pediatrie din Cluj Napoca, au deja o stare generala mai buna
     O tragedie s-a consumat duminica seara, in jurul orei 20.30, la Clinica de Pediatrie din Cluj Napoca, soldata cu decesul primei victime a consumului de ciuperci. Din nefericire, cel care a murit este un copil de doar 1 an si 2 luni din localitatea Santimbru. Victima se numeste Cristian Gorun si a decedat din cauza unei insuficiente hepatice severe pe fondul consumului de ciuperci. Joia trecuta, Cristian a fost adus la Spitalul judetean Alba, la internare avand o stare ameliorata. Desi a beneficiat de tratament medical, micutul a intrat in coma, fiind transportat sambata noaptea la Cluj Napoca. Aici, copilul a decedat, in pofida eforturilor depuse de medici. In cursul zilei de ieri, Cristian urma sa fie trimis acasa pentru a fi inmormantat crestineste de familie.
     Cei doi frati din Cugir, de un an, respectiv 4 ani, tot victime ale consumului de ciuperci otravite, si-au mai revenit avand o stare generala mai buna. Potrivit informatiilor furnizate de sefa sectiei de Pediatrie din cadrul Spitalului judetean Alba, dr. Paraschiva Frum, in prezent sunt internati cinci copii dintre care cel mai mic are sub un an. Nici unul dintre acestia nu prezinta complicatii, avand o stare generala buna. Medicii spun ca pacientii care manifesta greturi si varsaturi au sanse mari, deoarece elimina toxinele, in caz contrar putand aparea cazuri nefaste. Cu toate ca presa a tras nenumarate semnale de alarma, atentionand populatia sa nu consume ciuperci care par a fi comestibile, acestea au fost, se pare, ignorate. Altfel, nu ne explicam cum numarul pacientilor care se prezinta la spital pentru a primi ingrijiri medicale in urma consumului de ciuperci creste de la o zi la alta. Grav este insa ca unii parinti isi hranesc si copiii mici cu ciuperci, iar de aici si pana la o eventuala tragedie nu mai este decat un pas.
Florin ROMAN
In urma criticilor premierului Adrian Nastase
Prefectul Ioan Rus a dispus controale severe in Centrele de Plasament din judet
     Cu ocazia ultimei teleconferinte cu prefectii, premierul Adrian Nastase adusese o serie de critici referitoare la modul in care, in unele Centre de plasament din tara hrana copiilor este "dijmuita" de catre personalul angajat si folosita ulterior in scopuri proprii. In acest sens, prefectul judetului Alba, av. Ioan Rus, a dispus de urgenta efectuarea unor aspre controale la Centrele de Plasament din judet, urmarindu-se in principal verificarea preturilor de achizitie a alimentelor, felul in care este atribuita hrana si, nu in ultimul rand, corelarea numarului de angajati cu al copiilor existenti deoarece in prezent se cheltuiesc de la buget mai multi bani pentru salarizarea personalului decat pentru intretinerea copiilor. Obiectivele sus mentionate vor fi urmarite si realizate de catre reprezentanti ai Prefecturii, Consiliului judetean si Directiei pentru Protectia Drepturilor Copilului Alba. (R.J.)
In judetul Alba 83,13 la suta dintre candidati au promovat examenul de bacalaureat
     Ieri, in jurul amiezii, Inspectoratul scolar judetean Alba a reusit centralizarea rezultatelor examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2001 desfasurat in judetul Alba. Rezultatele comunicate ieri sunt doar partiale ele putand suferi oarecari modificari ca urmare a corectarii contestatiilor. Prof. Angela Baruta, inspector scolar general adjunct si vicepresedinta comisiei de bacalaureat a ISJ Alba, ne-a comunicat ca, pentru sustinerea examenului de bacalaureat in aceasta sesiune s-au inscris 3386 candidati din care s-au prezentat la toate probele de examen 3320. Din totalul celor prezentati, au obtinut media peste 6.00 fiind declarati promovati, un numar de 2760, ceea ce reprezinta 83,13 %. Pentru a va oferi o imagine cat mai buna asupra valorii unitatilor de invatamant, prezentam rezultatele obtinute la fiecare centru de examinare: 1. Colegiul National "Horea, Closca si Crisan" Alba Iulia, unde a mai fost arondat Liceul militar "Mihai Viteazul" Alba Iulia - 99,12%; 2. Colegiul National "Lucian Blaga" Sebes + Grupul scolar industrial Sebes si Liceul cu program sportiv Sebes - 95,15%; 3. Grupul scolar "Horea, Closca si Crisan" Abrud + Grupul scolar "Avram Iancu" Zlatna - 95,6%; 4. Grupul scolar de industrie usoara Alba Iulia + Seminarul liceal teologic ortodox Alba Iulia - 91,93%; 5. Colegiul National "Bethlen Gabor" Aiud + Colegiul National "Titu Maiorescu" Aiud + Liceul romano-catolic Alba Iulia - 89,90%; 6. Colegiul National "I.M. Clain" Blaj + Grupul scolar agricol Blaj, Grupul scolar de industrializarea lemnului Blaj si Grupul scolar industrial Jidvei - 88,42%; 7. Colegiul National "Avram Iancu" Cimpeni + Grupul scolar forestier Cimpeni si Grupul scolar industrial "Dr. Lazar Chirila" Baia de Aries - 84,87%; 8. Colegiul economic Alba Iulia + Grupul scolar de cooperatie Alba Iulia - 84,50% 9. Colegiul tehnic Cugir + Colegiul National "David Prodan" Cugir - 75,42%; 10. Colegiul tehnic "Alexandru Domsa" Alba Iulia + Grupul scolar metalurgic Alba Iulia - 71,20%; 11. Grupul scolar "Avram Iancu" Aiud + Grupul scolar agricol "Alexandru Borza" Ciumbrud - 70,54%; 12. Grupul scolar "Dorin Pavel" Alba Iulia + Liceul de muzica si arte plastice si Liceul cu program sportiv Alba Iulia - 69,01 si 13. Grupul scolar de chimie industriala Ocna Mures + Liceul teoretic "Petru Maior" Ocna Mures - 49,09%.
     Procentul de promovabilitate obtinut de absolventii claselor a XII-a si a XIII-a din judetul Alba se inscrie in media obtinuta la nivel national. Felicitari celor care au promovat acest examen, iar celorlalti succes in urmatoarea sesiune de bacalaureat din luna august.
Anca DINICA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.