Ultima ora
Stiri
"La multi ani!" Politiei Romane
     Anul acesta se implinesc 151 de ani de la prima atestare documentara a primei formatiuni de mentinere a ordinii publice, moment considerat ca data nasterii Politiei Romane. Acest eveniment a fost marcat in intreaga tara, la 8 iulie, prin ample actiuni. Din pacate, Ziua Politiei Romane a trecut pentru politistii din judetul Alba ca oricare alta. In umbra evenimentelor de la Cugir cei mai multi au considerat ca nu este cazul sa marcheze festiv aceasta data. O atitudine de inteles. Dar nu aceasta este imaginea politistilor din judetul Alba. Aceasta a fost o nedorita exceptie. Nu trebuie sa uitam ca in acest moment, Politia Romana parcurge o etapa de transformare profunda, cu toate convulsiile si rezistenta la schimbare inerente unui astfel de proces. La aceasta se adauga, cu efecte poate la fel de grave, greutatile financiare si logistice cu care Politia Romana se confrunta. Sa ne exprimam cu acest prilej aprecierea fata de toti politistii care au dovedit ca sunt cu adevarat Oameni ai legii. Tuturor un, poate, intarziat dar sincer "La multi ani!" (A.D.)
817062 - telefonul cetateanului de la Prefectura judetului Alba
     Linia telefonica pusa la dispozitia tuturor cetatenilor din judetul Alba de catre prefectul Ioan Rus, are de curand un nou numar de apelare si anume, 817062, (cel vechi, 811025 nemaifiind de actualitate). Toti cei interesati pot apela acest numar zilnic, de luni pana vineri, intre orele 8.00 - 16.00, la celalalt capat al firului existand permanent o persoana care va prelua solicitarile adresate Prefecturii judetului Alba. Aceasta schimbare are ca obiectiv stabilirea unor relatii si mai directe intre cetateni si d-l Ioan Rus, prefectul judetului avand printre prioritati sprijinul legal acordat cetatenilor in diverse probleme cu care acestia se confrunta. Prefectul Ioan Rus este interesat indeosebi de modul in care oamenii sunt tratati de catre functionarii din cadrul serviciilor publice descentralizate. (R.J.)
La Mihalt
Ploile torentiale din ultima vreme au produs pagube de 5,5 miliarde de lei
     In urma precipitatiilor abundente cazute in ultima perioada in judet Alba, comuna Mihalt a avut cel mai mult de suferit din punct de vedere al terenurilor agricole. Astfel, intr-un raport de sinteza remis Prefecturii judetului Alba de catre Comisia locala de aparare impotriva dezastrelor, se precizeaza faptul ca a fost afectata o suprafata de 947,09 ha, adica pamanturile a 428 de proprietari. Culturile cele mai grav afectate au fost cele de porumb, grau, sfecla de zahar si orz, valoarea totala a pagubelor fiind de aproximativ 5,5 miliarde de lei. (R.J.)

Editorial
Prima pagina
Curier judetean
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Ieri a debutat la Alba Iulia
Cea mai dura actiune de debransare de la reteaua de apa
Peste 2000 de apartamente vor suporta consecintele secetei de la robinete *Dupa ce trece prin mainile a trei firme - Oficiul de gospodarire a apei - SC Apa Mare si SC Apa Canal (Termac) apa ajunge la consumatorii care platesc din greu schema tot mai incarcata a regiilor si pierderile tot mai mari din retea. Se impune deci o restructurare de urgenta a firmelor care folosesc apa pe post de mare afacere, pe spatele cetateanului.
     In cursul zilei de ieri, S.C. "Apa Canal" SA Alba Iulia a declansat cea mai ampla campanie de debransare de la reteaua de alimentare cu apa potabila. Actiunea va dura pana joi si presupune sistarea apei la peste 2000 de apartamente din 19 asociatii de proprietari. Recurgand la astfel de masuri dure, societatea "Apa Canal" incearca recuperarea unor sume cat mai mari de la consumatorii rau platnici, pentru a putea functiona si sa-si plateasca datoriile catre alti agenti economici. Au scapat deocamdata de amenintarea "secetei" la robinete bl. G1 - A1 B, Asociatia 1 Muncii, Asociatia de proprietari nr. 10 si Asociatia V1 Macului, care in urma avertismentelor celor de la apa si-au achitat integral datoriile. Vor beneficia in continuare de apa potabila si blocurile din Asociatia de proprietari nr. 13 (Cetate) si Asociatiile de proprietari 10 si 11 din cartierul Ampoi III. Numai in ultimele trei zile S.C "Apa Canal" a incasat de la rau platnici aproximativ 40 de milioane de lei. (F.R.) Populatia se revolta invocand incalcarea Constitutiei Romaniei
     De la declansarea campaniei de debransare demarata de SC "Apa Canal" SA Alba Iulia, zeci de cetateni ne-au contactat la redactie, pentru a-si exprima nemultumirea vis-a-vis de actiunea societatii locale ce furnizeaza apa potabila. O parte dintre acestia sunt cetatenii care si-au achitat facturile curente, dar, din pacate, tot nu primesc apa, actualele masuri de restrictionare fiind aplicate pe scari de bloc si nu pe apartamente. Pe buna dreptate, acesti oameni au de ce sa fie nemultumiti, multi dintre ei amenintand ca nu mai sunt dispusi sa plateasca servicii de care nu beneficiaza. "Doar nu o sa fim noi mai prosti ca altii", ne-au spus o parte din cei care si-au platit factura catre SC "Apa Canal".
     Am fost contactati si de rau platnici, in majoritatea lor oameni cu venituri modeste, care ne-au declarat ca sunt prea saraci ca sa-si plateasca cheltuielile de intretinere. O pozitie mai dura a fost luata de doamna invatatoare Mihaela Lunca, mama a doi copii, care are un venit de 2,5 milioane de lei pe luna. Din acesti bani, aproximativ 500.000 de lei se duc pe naveta, ramanandu-i pentru consumul zilnic... 7500 de lei. "Eu spun ca cei de la S.C. "Apa Canal" incalca Constitutia care confera tuturor oamenilor dreptul la viata. Or, apa este un element vital al vietii de care noi suntem vaduviti. Cei de la societatea locala de apa ne-au indreptat spre doua cismele publice. Asteapta oare sa mergem cu bidoanele pe cap si cu banutul in buzunar ca pe vremurile demult trecute? Sunt curioasa si care este pozitia d-lui primar al municipiului Alba Iulia, Mircea Hava, pentru ca si eu l-am votat si asteptam sa vedem ce masuri va lua. Am citit in ziar ca se pierd lunar 20.000 m3 de apa si ma intreb din nou cine plateste aceste pierderi uriase de pe retea, sau de unde vin salariile mari ale conducerii SC "Apa Canal". Este adevarat, sunt restantiera dar nu am cum sa ma descurc", a incheiat, plina de naduf, d-na Mihaela Lunca.
     Dincolo de toate considerentele economice, debransarea de la reteaua de apa potabila reprezinta si o chestiune sociala importanta pe care nimeni nu poate si nu trebuie sa o ignore. Nu vrem sa-i incurajam pe cei care nu platesc, dar este greu de crezut ca toata vina este a lor.
Florin ROMAN
Pana joi, 12 iulie a.c.
Candidatii la admiterea in licee sunt chemati sa verifice fisele de inscriere
     Parintii si candidatii la admiterea in licee si scoli profesionale trebuie sa verfice pana joi corectitudinea fiselor de inscriere listate pe computer. Asta pentru a evita orice acuze ulterioare. S-au inregistrat deja cazuri in care fisele au fost completate gresit, codul aceleiasi unitati de invatamant sau al aceluiasi profil sau specializare a fost trecut in fisa de mai multe ori. Doamna Angela Baruta - inspector scolar general adjunct al Inspectoratului scolar al judetului Alba - a declarat ca in judetul nostru astfel de cazuri sunt putine, dar ii invita pe cei interesati sa verifice fisele. Aceasta se face la sediul scolii generale absolvite si nu la centrul unde s-a sustinut examenul de capacitate. In cazul existentei unei erori, parintii o vor semnala si se va incheia un proces verbal semnat de parinte sau de candidat, dupa care fisa corectata va fi trimisa centrului judetean de admitere. In situatia in care sesizarea este reala, corecturile vor fi operate in computer, iar parintele va primi fisa corectata si listata si va semna de luare la cunostinta. Daca sesizarea nu este reala, o copie dupa fisa initiala (semnata de elev si parinte) va fi trimisa parintelui spre a se proba faptul ca sesizarea nu se justifica. Cea de-a doua verificare se va face in perioada 11-13 iulie, cand fiecare candidat se va prezenta la scoala absolvita (sau la centru pentru candidatii din alte judete - unde este cazul) pentru a verifica prezenta numelui sau pe lista afisata in ordinea mediilor de admitere.
Anca DINICA
Accident de munca la Sebes
Un muncitor a fost strivit de tubulatura
     La lucrarea de investitii a S.C. SEPAL SA Sebes, a treia fabrica apartinand GRUPPO FRATI, concura cu executie si S.C. FIMARO S.A. Cluj (partea de cicloane de la uscatorul de rumegus). Ieri dimineata, in jurul orei 8.30, un fragment de tubulatura de 5 m cu doua ramificatii urma sa fie ridicat la cota cicloanelor. Pentru a putea fi legata in carligul unei macarale, tubulatura a fost ridicata cu ajutorul unui motostivuitor, folosind lamele acestuia. Victima, care lucra la ansamblarea tubulaturii, s-a apropiat si a rasucit una din ramificatii, moment in care s-a schimbat centrul de greutate, tubulatura a iesit de pe lamele stivuitorului si in cadere l-a surprins pe muncitorul Toth Martin, de 45 de ani.
     Acesta era angajat la SC Fimaro SA Cluj, ca lacatus montator, de 26 de ani, fiind detasat cu alti opt colegi din data de 02.07.2001 la operatia de montare a subansamblelor pe care le-a confectionat la atelierele din Cluj. Acesta era casatorit, avea 2 copii in intretinere. Muncitorul a decedat pe loc, in urma impactului violent. (F.R.; R.J.)
Sebesul cuprins in programul national de autostrazi rutiere
     Miron Mitrea, ministrul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei a trimis, pe adresa Prefecturii judetului Alba, strategia de dezvoltare a programului national de autostrazi rutiere. Pentru Romania, acesta este reprezentat de "Coridorul IV" paneuropean care traverseaza tara de la vest la est, realizarea retelei de autostrazi urmand sa se conceapa in mai multe etape. La randul sau, prima etapa ce va cuprinde 1300 de km, se va realiza in mai multe faze, probabil concomitente, doua dintre ele urmand sa cuprinda si construirea variantei ocolitoare a municipiului Sebes. Astfel, lungimea acestei portiuni de autostrada va fi de 7,607 km, valoarea estimata a lucrarilor urmand sa fie de 57,23 de milioane de EURO. Data inceperii lucrarilor va fi stabilita in functie de obtinerea finantarilor, pentru care se poate negocia cu Comisia Europeana, cel mai probabil fiind vorba de 2002 sau 2003. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.