Editorial

Prima pagina
Curier judetean
Ultima ora
Alte cautari in arhiva
Reveniti la ziua de azi
Borfasi din toate puscariile, reeducati-va!
     Deunazi, posturile de radio difuzau un comunicat important pentru cetatenii tarii. Acesta suna intre comic si absurd, adica indemna oamenii sa-si piteasca inelele si cerceii, sa-si incuie bine casele, sa nu umble noaptea pe strada, sa evite locurile aglomerate, cartierele rau famate si altele de genul acesta. Omul simplu caruia i-a mai ramas vreo amarata de bijuterie de pe vremea cand a fost mire sau mireasa si care locuieste intr-o cusca de beton s-o fi intrebat auzind aceste sfaturi daca nu va fi invadata tara de niscaiva manglitori de pe alte spatii. Bietul, amaratul de el nu stia ca generosul si atoateiertatorul guvern prin vocea sa cea mai autorizata premierul Adrian Nastase va gratia peste 9000 de borfasi dintre cei mai celebri si pana la cei mai anodini, spargatori, scandalagii, ciomagari si altii certati cu legea, cu ordinea si linistea publica. Vezi, chipurile, penitenciarele noastre nu mai pot face fata numarului mare de detinuti, numar care ingreuneaza procesul educational. Dar, altfel spus, Ministerul Justitiei a motivat masura luata de Guvern prin aceea ca "modernizarea cadrului executional penal atat sub aspect normativ, cat si material constituie o prioritate determinata de sarcinile asumate de tara noastra cu ocazia negocierilor de aderare la Uniunea Europeana..."
     Iata deci ca UE ne cere sa avem mai putini delincventi, sa fim mai umani, mai intelegatori cu cei care ies la drumul mare si-ti dau in cap, iti sparg usa locuintei si sub amenintarea cutitului sau pistolului te lasa lefter de ultimul banut. Ba dimpotriva societatea, statul prin institutiile sale sunt obligate sa-i integreze social, sa-i aduca pe drumul cel bun. Chestiunea pare comica de-a dreptul cand nu-si gasesc loc de munca oameni seriosi, nepatati, daramite acesti derbedei. Prin urmare, borfasi din toate puscariile, nu aveti decat sa va educati singuri, facand mai departe potlogarii. Nimic de zis, este si aceasta o indatorire a comunitatii, dar esenta actului de corectie a acestor oameni turbulenti, deviationisti de la normele morale ale societatii este insasi pedeapsa privativa de libertate. Or daca sanctiunile cu inchisoarea aplicate pentru contraventii nu se mai executa, minorii infractori nu vor mai fi internati in centre de reeducare, iar pedepsele cu inchisoarea pana la cinci ani sunt gratiate, cum prevede initiativa Ministerului Justitiei, atunci inseamna ca trebuie desfiintate puscariile, iar cei care instrumenteaza cazurile de ucidere din culpa, lovire, vatamare corporala trebuie sa le treaca la neglijente, la abateri minore. Prin urmare, acestia trebuie lasati sa-si faca mai departe mendrele, sa mentina pe mai departe acelasi climat de nesiguranta a persoanei, de teama si spaima cand mergi sau vii de la serviciu, cand stai in casa si nu ai incuietori sofisticate la usi. Daca in loc sa scada pericolul public, acesta va fi escaladat, pentru ca oricine a furat, a talharit o data mai face si-a doua oara. Asta demonstreaza numarul mare de recidivisti din inchisori.
     Daca ar fi vorba de numai asa- zisii "gainari", atunci aceste specimene cu care cetateanul onest a avut de a face zi de zi pana la data aparitiei acestui proiect de lege - 26 iulie 2001, mai treaca mearga, dar din nefericire printre cele 9000 de persoane care vor fi gratiate se afla atat infractori de calibru, specialisti in inginerie financiara, cat si mici "gainari". Faptul ca proiectul de lege tine seama de imperativul asigurarii sigurantei cetatenilor, fiind exceptati de la gratiere recidivistii si faptele lor de infractiune grave cum sunt cele de omor, viol, talharie, o mare parte din furturile calificate, ramane stupefiant. Lista in cauza demonstreaza contrariul: ciomagarii, violatorii de domicilii ori de corespondenta, corupatorii si perversii sexual beneficiaza de clementa Cabinetului Nastase. Multi care au produs un imens rau semenilor lor - case, terenuri, locuri de munca pierdute. autori ai falsului, uzului de fals vor scapa de puscarie pentru ca sunt fapte considerate banale. Micii intreprinzatori care au fost adusi la sapa de lemn prin concurenta neloiala afla ca autorii falimentarii lor sunt gratiati. Asta da, justitie!
Gheorghe JURCA