Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Birocrați cu ceafa lată
     Societatea comercială România, societate cu nume (și renume) colectiv, s-a aflat de-a lungul istoriei de mai multe ori în pragul falimentului. Mă rog, au fost vremuri grele, vremuri tulburi, când coordonatele pe care se desfășura competiția între state erau mai violente și nu exista nici un arbitru internațional care să vegheze la respectarea regulilor. Acum violența directă e mai rară (și-au însușit, oare, pământenii lecția de la cea de a doua conflagrație mondială?), dar este la fel de dură, la fel de agresivă. Competiția se duce acum la nivel diplomatic, se trag sfori prin cabinetele marilor puteri și se folosesc, în locul tancurilor și avioanelor, firmele și concernurile, calculatoarele și sateliții.
     Din nefericire, mereu îndatorată, mereu jefuită de "S.C."-uri mai mari, România a cam rămas în urmă în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea. Căci până în 1989 s-a strâns cureaua din toate punctele de vedere, apoi "directorul" a plecat să se "odihnească" nițel. Se părea că societatea asta românească va începe să meargă bine. Dar, abia ieșită dintr-un negru sistem de relații ce-i fusese impus cu forța de "concernul" sovietic, România a descoperit o lume reală mult schimbată față de cea cu care era ea obișnuită: o lume cu reguli stricte în care nu există loc decât dacă te conformezi. Și n-ai încotro?! Trebuie să mergi înainte, spre Vest, tot spre Vest. Nici nu te mai întreabă nimeni dacă vrei, sau nu, să te integrezi. E musai. Da' ce te faci că nu te poți integra, cu problemele pe care le ai în propria ta ogradă: economice, sociale, politice etc.
     Uite-așa ajungem la o întrebare pe care și-o adresează românii încă din 1989, de la plecarea "directorului" în "vacanță eternă". De ce nu se rezolvă problemele în România? Răspunsul e simplu: pentru că în țara asta există o mulțime de creatori de probleme. Legați inseparabil de dosul marelui dispărut, dar legați mai puternic de însuși sistemul pe care acesta îl instituise și îl guverna draconic, pupincuriștii au depus până acum eforturi substanțiale pentru ca lucrurile să se schimbe... dar să rămână cum au fost!
     Nu ne permitem să nominalizăm exact posturile în care se află creatorii de probleme la nivel național. Dar, luând ca punct de referință o firmă oarecare, cu directorul în vacanță, vom observa că acești creatori de probleme sunt doar niște creaturi umflate de osânză și aroganță, situate în punctele-cheie, de unde pot bloca orice efort. De pildă, într-o firmă, dacă secretara nu vrea, nu merge nimic dom'le. Te sfidează, te pisează, te stresează, te agasează, e obraznică (când n-o văd alți șefi, mai mititei..., de care oricum ea râde pe ascuns), te lasă să-i aștepți "favorurile" ce-i intră în atribuțiile de serviciu etc. O hârtie care nu ajunge în mâinile cui trebuie, un mesaj netransmis sau alte asemenea lucruri "banale" pot avea efecte dezastruoase în timpul unei competiții. Adăugați la acestea nervii măcinați și eforturile consumate în întreprinderi sterile, haosul creat deliberat de șoferi, de pildă, de comisionari ș.a.m.d. De tot felul de subordonați ai "dispărutului", care doresc nu numai să-și păstreze locurile, ci și sistemul neclătinat. Închipuiți-vă ce se întâmplă dacă la această revoltă mascată de "amabilitate și eficiență" se raliază indivizi situați în posturi mai importante. Și gândiți-vă câte "secretare" de-astea sunt la primării, prefecturi, consilii județene, instituții descentralizate, agenții, inspectorate, secretariate de stat, ministere etc. Să ne mai mirăm că pe fețele unor aleși (sau numiți) se întipărește tot mai adânc amprenta inutilității? Cum să meargă bine capul țării, când fundu' doldora, crescut direct proporțional cu obrăznicia, se lasă atât de greu de urnit? Nu poate exista logică, luciditate și coerență în actul guvernării, atâta timp cât comandantul dă ordin de atac, iar "secretarele" aplaudă sarcastic de prin birouri: "Ce voce frumoasă...!"
Ioan HĂNȚULESCU