Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
NATO bună că ți-am dres-o!
Pe Băsescu l-a luat valul
     Stilul impetuos al cârmaciului PD, Traian Băsescu, i-a jucat din nou feste. Dorind probabil să mai ridice cota partidului său, acesta a turat motoarele crucișătorului atât de mult încât n-a reușit să-l mai oprească înainte de a se propti cu elan într-un banc de nisip.
     După cum probabil știți, săptămâna trecută Băsescu a anunțat că România nu stă prea bine la capitolul realizărilor pentru integrarea în NATO. Cum era de așteptat, Adrian Năstase, un alt politician care mereu are tendința să-și arate mușchii ca Van Damme, a reacționat imediat și i-a cerut lui Băsescu să prezinte dovada. Lucru care s-a și întâmplat, acesta prezentând un raport al lui Bruce Jackson, președintele Comitetului SUA pentru NATO, care se referea la statele candidate pentru integrarea în NATO. Din acesta Băsescu a înțeles că e cam greu pentru România să prindă valul integrării care s-o ducă în portul NATO.
     Așa a înțeles și premierul, numai că el susține că raportul respectiv este de fapt o analiză confidențială (mă rog, așa se intenționa), realizată în campania de promovare a PDSR, și de fapt se referă la fosta guvernare. Ca urmare, Năstase a afirmat, râzând în barbă, că utilizând documentul respectiv Băsescu n-a făcut decât să arate dezastrul produs de guvernarea din care a făcut parte.
     Până aici nu avem decât două puncte de vedere ale părților beligerante. Însă au venit și precizările autorului raportului, care a declarat că el n-a încercat decât să prezinte cele trei priorități pentru fiecare din statele candidate și că, în nici un caz, nu și-ar fi permis să comenteze aspecte ce țin de politica internă a României. Ceea ce a mulțumit Ministerul Apărării Naționale, care consideră că acum polemica poate înceta.
     Polemica poate înceta, însă comentariile ba.
     Acest caz dovedește încă o dată că Băsescu nu e om politic și va fi abia când voi reuși să trimit mingea cu stângul la vinclu, ori Hagi va nimeri din prima acordul dintre subiect și predicat! Nu știu ce consilieri are Băsescu, dar ar fi cazul să-l mai tragă de mânecă. Dacă înainte o declarație gratuită mai putea fi dreasă de Petre Roman, ca președinte al partidului, acum nu mai e nimeni să repare. Pe de o parte, e clar că vocea liderului e cea care contează, iar pe de alta, vicepreședinții PD sunt niște iluștri necunoscuți. Sigur, sunt multe exemple de indivizi care au fost propulsați de electorat pe bază de declarații aiurea în tramvai. Nu dau acum exemple fiindcă sunt prea multe și nu vreau să uit pe cineva, iar după aceea să mă acuze că l-am nedreptățit! Este adevărat, sunt partide care au pierdut când la cârma lor au venit oameni echilibrați. Însă eu tot trăiesc cu speranța că măcar la viitoarele alegeri se va trezi electoratul și va vota pe bază de minte, nu de declarații abracadabrante. Normal că pentru aceasta trebuie în primul rând să se maturizeze presa, ca să poată separa grâul de neghină și să-i taxeze pe păcălici. Și dacă tot îi trimite Băsescu pe oamenii de la centru prin teritoriu, ca să ia contact direct cu realitate din organizațiile județene, n-ar fi rău să vină personal în Alba - că tot a promis înainte de a fi ales președinte - ca să fie dăscălit în ceea ce privește declarațiile politice. Fiindcă după încă vreo două gafe din acestea își va pierde capitalul politic și de imagine câștigat meritat în procesul administrativ. Că și-l pierde el, n-ar fi bai, însă aceasta se va răsfrânge și asupra partidului. Iar opoziția și așa e ca păpădia acum.
Florin SILEA