Editorial

Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ilegaliştii din PNŢCD
     Dacă-i bal, bal să fie, şi-au spus ţărăniştii, indiferent de aripa din care fac parte, oferind cetăţeanului în această vară fierbinte destule momente tragicomice. Iar decizia lor de a oferi circ, cu orice preţ, este sprijinită copios, chiar dacă fără voie, de instanţele de judecată, unde urmaşii lui Maniu şi Mihalache îşi caută în chip creştin şi democrat dreptatea. Din zecile de procese pe care şi le-au intentat unii altora, unul - cel mai important - a primit ieri prima sentinţă. Magistraţii Secţiei IV Civile a Tribunalului Municipiului Bucureşti au respins luni cererea lui Victor Ciorbea de constatare a absorbţiei prin fuziune a ANCD cu PNŢCD şi de radiere a ANCD din Registrul Partidelor Politice. Mai mult, instanţa a admis cele două cereri formulate de avocaţii contestatarilor Lupu şi Chiriţă, prin care se solicita constatarea nulităţii absolute a modificărilor aduse Statutului PNŢCD după aşa-zisa fuziune. Prin această decizie de nerecunoaştere a fuziunii, care aruncă în nulitate şi Congresul Extraordinar convocat de aripa Ciorbea la 13-14 august, se revine practic la situaţia existentă imediat după demisia lui Andrei Marga, cu Vasile Lupu - preşedinte interimar al PNŢCD şi Călin Cătălin Chiriţă - secretar general. Desigur, decizia instanţei poate fi atacată cu recurs în termen de cinci zile, lucru pe care Victor Ciorbea a şi anunţat că-l va face.
     Dar, târât prin tribunale de chiar liderii săi, numele partidului este acum total compromis. Chiar dacă instanţele superioare îi vor da câştig de cauză lui Victor Ciorbea, cele cinci iniţiale - PNŢCD - nu vor mai avea puterea de a se impune în conştiinţa electoratului în sensul de a-i stârni încrederea. Pentru că "da", ele s-au impus deja ca un nume de care se leagă aproape toate greşelile fostei guvernări şi tragicomedia jucată în ultimele luni. Iar sub nume se află oamenii... Conştient de acest fapt, Vasile Lupu - liderul interimar al PNŢCD - conform deciziei TMB, a declarat că atât în situaţia în care instanţele îi vor recunoaşte ca adevăraţii continuatori ai PNŢCD (cei care se revendică din aripa curată a acestuia), cât şi în situaţia în care Victor Ciorbea şi ai lui vor avea câştig de cauză, un nou partid - Partidul Democraţiei Creştine va fi înscris în Registrul Partidelor Politice. În primul caz - prin schimbarea numelui PNŢCD, iar în al doilea - prin înscrierea PDC ca un partid nou. Deja strângerea de semnături a început.
     Reacţiile părţii adverse sunt însă de-a dreptul aiuritoare. Aceeaşi placă uzată a prigoanei politice care ne-a fost prezentată de Victor Ciorbea la fiecare eşec al său, ne este prezentată şi acum. În conferinţa de presă care a urmat anunţului instanţei, Victor Ciorbea a acuzat aripa Lupu-Chiriţă-Marga de a fi colaborat cu Puterea, pe care ar fi determinat-o să facă presiuni politice asupra instanţei, cu rezultatul care se ştie. "Este o hotărâre lipsită de orice logică şi neîntemeiată - spune el. (...) Motivul real este comanda politică, evidentă, presiunea politică deosebită făcută asupra reprezentantului Parchetului şi instanţei de judecată, din partea Puterii, evident. Este similar cu ceea ce s-a întâmplat în 1945, când, la comanda comisarilor sovietici, Anton Alexandrescu a creat un nou PNŢ. Este o tentativă de reluare a unui nou Tămădău. Singura deosebire este că acum suntem în 2001. Dar nimeni nu poate scoate PNŢCD din scena politică prin asemenea matrapazlâcuri." Şi nici nu este nevoie, am adăuga noi. Chiar dacă cineva doreşte cu adevărat aşa ceva (după cum susţine Victor Ciorbea, care pare decis să-şi continue lupta în ilegalitate şi, dacă n-are succes, să ne pârască organismelor internaţionale mergând chiar până la solicitarea reluării monitorizării României), nu trebuie să se străduiască deloc, pentru că lucrează ei, ţărăniştii, foarte eficient.
Anca DINICĂ