Ultima oră
Știri
În urma unei intervenţii chirurgicale
Unui bărbat i-au fost replantate 3 degete şi i-au fost refăcute alte 5
     Sâmbătă, 8 septembrie, la Spitalul judeţean Alba s-a desfăşurat o intervenţie chirurgicală de o complexitate deosebită. Dr. Adrian Oancea, medic specialist în Chirurgie Plastică, a intervenit pentru salvarea a 8 degete (3 retezate şi 5 zdrenţuite) aparţinând unui bărbat care a avut un accident de muncă. Degetele au fost replantate în urma primei intervenţii chirurgicale, însă luni, 10 septembrie, pacientul urmează să intre din nou în operaţie. Degetele pacientului vor fi salvate cu ajutorul unor părţi de tendon şi piele care îi vor fi recoltate din alte părţi ale corpului. Potrivit aprecierilor medicului, procesul de recuperare a pacientului va fi de lungă durată deoarece accidentul i-a afectat destul de grav degetele. (N.T.)
La Alba Iulia
Examen... oral pe şoseaua de centură
     Aflaţi într-o razie pe şoseaua de centură a municipiului, poliţiştii albaiulieni au realizat un flagrant delict la sex oral, în mirificul decor oferit de cabina unui extra...long vehicle. Adriana U. (26 de ani, din Alba Iulia) a fost surprinsă în timp ce susţinea un... examen oral, contra sumei (modice) de 50.000 de lei. La sosirea poliţiei, "examinatorul", din Cluj Napoca, a recunoscut ca acolo tocmai se susţinea o probă orală. În consecinţă, Adrianei U. i-a fost întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de prostituţie. Şi asta pentru că fetiţa nu era la prima... abatere de acest fel. (N.T.)
La plesneală, prin discotecă
     Vineri seara, în jurul orei 18,30, doi tineri au fost surprinşi în timp ce încercau să dispară din discoteca Energie 3000 din Alba Iulia cu câteva bunuri pe care le "şutiseră" la repezeală. Marin Alin Vitejeanu (22 de ani, din Alba Iulia) şi Ioan Claudiu Bumbu (19 ani, din Alba Iulia) au fost surprinşi având asupra lor 3 borsete cu bani şi acte, mai multe pachete de ţigări şi un compact disc, prejudiciul fiind evaluat la 1,150 milioane de lei. Prin intervenţia poliţiştilor albaiulieni bunurile au fost recuperate iar cei doi vor fi cercetaţi. (N.T.)
Pe DN 1, în zona Unirea
Impact dur între un biciclist "vesel" şi un... indicator rutier
     Poliţiştii din comuna Unirea au intervenit vineri seara, în jurul orei 18,30, la un accident rutier mai puţin obişnuit. Circulând pe bicicletă, pe DN 1, pe direcţia Dumbrava - Unirea, Ilarie D. (63 de ani, pensionar) aflat într-o evidentă stare de ebrietate, pierde controlul... ghidonului, se dezechilibrează şi se izbeşte de un... indicator rutier. În urma impactului destul de violent, pensionarul se alege cu un traumatism cranio-cerebral acut şi multiple plăgi escoriate, fiindu-i acordat primul ajutor la spitalul din Ocna Mureş. Celui în cauză i-au fost recoltate probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Turneul în SUA al corului "Theotokos"
Artiştii albaiulieni au cules ropote de aplauze dar şi donaţii din care şi-au luat un... School Bus
     A devenit deja o tradiţie ca celebrul cor "Theotokos" să concerteze în SUA şi în alte ţări ale mapamondului, valoarea artiştilor albaiulieni fiind recunoscută peste tot în lume. Calitatea spectacolelor şi înalta ţinută artistică au făcut ca membrii corului "Theotokos" să fie invitaţi pe cele mai celebre scene ale lumii, la ambasade şi chiar la Casa Albă.
     Nici în acest an, în timpul turneului din SUA, coriştii albaiulieni nu s-au lăsat mai prejos, culegând aplauze peste tot pe unde au trecut. Părintele Călin Bulac ne-a informat că "Theotokos" a susţinut patru spectacole la Philadelphia, Reading şi în biserici ortodoxe şi americane. La Washington au fost prezentate alte două spectacole de înaltă ţinută la Ambasada României şi Congresul Românilor din America. Impresionaţi de calitatea artistică a spectacolelor, americanii şi românii de peste Ocean au făcut donaţii şi sponsorizări consistente. Părintele Călin Bulac ne-a declarat că banii au fost utilizaţi pentru achiziţionarea unui School Bus, made in USA, de culoare galbenă. Pentru că legea americană permite acest lucru, autobuzul va rămâne în SUA în proprietatea corului "Theotokos" şi va fi folosit ori de câte ori se vor face turnee peste ocean. Pe lângă spectacole, tinerii albaiulieni au avut la dispoziţie un program variat de petrecere a timpului liber, vizitând oraşe, muzee, parcuri de distracţie. La New York, membrii corului s-au urcat pe "Statuia Libertăţii", unul dintre marile simboluri ale democraţiei americane. Felicitări tuturor membrilor corului şi părintelui Călin Bulac. Vă aşteptăm să reveniţi cu bine acasă!
Florin ROMAN
Sub semnul reconcilierii naţionale
Comemorarea lui Mihai Viteazul la Târgovişte
De Sfânta Maria Mică au fost împreună preşedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Năstase, regele Mihai şi ex-preşedintele Emil Constantinescu ale căror mesaje au îndemnat la unitate naţională
     Sâmbătă, 8 septembrie a.c., creştinii au sărbătorit Naşterea Maicii Domnului, una din cele patru sărbători închinate Fecioarei Maria. Anul acesta, prăznuirea religioasă a celei născute în Nazaret (Galileea) şi preamărită de creştinism ca mamă a Fiului lui Dumnezeu, a coincis cu festivităţile naţionale dedicate comemorării a 400 de ani de la moartea tragică a voievodului Mihai Viteazul, prilej cu care oficialităţile politice şi religioase ale României au marcat şi împlinirea a 500 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Dealu, precum şi Ziua oraşului Târgovişte.
     Precedată de un simpozion laic "Mihai Viteazul - voievod creştin, strateg militar şi întregitor de neam", ziua de Sf. Maria Mică a debutat la ora 9.00 cu Liturghia de la Catedrala arhiepiscopală din Târgovişte, oficiată de PF Patriarhul Teoctist, împreună cu alţi membri ai Sfântului Sinod, printre care şi Arhiepiscopul Andrei al Alba Iuliei, întruniţi special pentru acest eveniment de mare anvergură. Apoi, la slujba de pomenire a marelui voievod au participat şi preşedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Năstase, regele Mihai şi fostul preşedinte Emil Constantinescu. Slujba de pomenire a precedat dezvelirea şi binecuvântarea statuii ecvestre a lui Mihai Viteazul din Piaţa Catedralei arhiepiscopale, finalizate cu un spectacol de evocare la Curtea Domnească. Ulterior, centrul de greutate al festivităţilor naţionale s-a mutat în afara oraşului Târgovişte, la Mănăstirea Dealu, unde se află capul lui Mihai Viteazul, retezat pe câmpul de luptă de duşmanii săi şi ai neamului. Aici a fost oficiată o nouă slujbă de pomenire şi evocare a 500 de ani de la sfinţirea acestui vechi lăcaş de închinăciune. Cu acest prilej au fost rostite alocuţiuni de către preşedintele Ion Iliescu, primul-ministru Adrian Năstase, MS regele Mihai, PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi alte înalte oficialităţi, mesajul comun transmis de aceştia zecilor de mii de participanţi îndemnând la reconciliere naţională sub toate aspectele. Comemorarea religioasă a fost urmată de o paradă militară, iar manifestările s-au încheiat seara cu un concert la Sala Sindicatelor din Târgovişte, susţinut de corul Facultăţii de Teologie şi corala Catedralei arhiepiscopale.
     Prezent la Târgovişte împreună cu preşedintele CJ Alba, Augustin Presecan, prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, s-a arătat plăcut impresionat de organizarea acestor festivităţi cu caracter naţional şi de modul în care marile personalităţi ale României, de-o parte şi de alta a baricadei politice, au exprimat puncte de vedere comune cu privire la viitorul acestei ţări. "Având în vedere că şi Alba Iulia are profunde legături cu marele voievod Mihai Viteazul, delegaţia noastră a fost înconjurată cu deosebită atenţie de către gazde. Am lansat tuturor celor prezenţi invitaţia de a veni la Alba Iulia, de 1 Decembrie, cu ocazia Sărbătorii Naţionale a României", ne-a declarat prefectul Ioan Rus.
Răzvan JURCĂ
Avem şi noi suferinzii noştri
Mircea Radu şi caravana dragostei au poposit vineri în Baia de Arieş
     Carismaticul prezentator al emisiunii "Din dragoste", difuzată în fiecare joi pe Antena 1, Mircea Radu, împreună cu echipa de realizatori a sosit vineri, la ora prânzului, în Baia de Arieş. Motivul l-a constituit suferinţele - din dragoste, evident, ale unei tinere localnice, Bârzoc Laura, ale cărei păreri de rău legate de eşecul relaţiei cu fostul său iubit au atins cote de nesuportat, pentru aceasta fiind vinovat nimeni altul decât tatăl ei. Aşa se face că în urmă cu aproximativ două luni şi-a luat inima în dinţi şi a trimis o scrisoare pe adresa redacţiei emisiunii care, reamintim cititorilor, are ca temă predilectă suferinţele, problemele, dramele pasionale ale celor ce s-au iubit, se mai iubesc sau vor să se iubească.
     "Noi nu intervenim în destinele lor, noi doar îi ajutăm să fie faţă-n faţă pentru a lua cea mai corectă decizie". Cu aceste cuvinte a debutat interviul pe care Mircea Radu a avut amabilitatea de a ni-l acorda la sosirea în oraş, în timp ce cobora nu din maşina cu inimă săgetată, cum ne-am fi aşteptat, ci dintr-un Ford cu număr de Bucureşti, din care s-a ivit surâzător, ca un Cupidon modern cu ginşi crem, tricou negru şi nelipsita lui geacă de piele.
     Aranjându-şi câteva şuviţe rebele şi aprinzându-şi o ţigară, a fluturat amical cu mâna celor prezenţi, mai bine de şapte sute de oameni, dat fiind faptul că sosirea caravanei a coincis cu ieşirea din tură a muncitoarelor de la fabrica de confecţii, care au recunoscut, cu unanim entuziasm, că prezentatorul emisiunii "Din dragoste" arată mult mai bine în realitate decât pe micul ecran.
     Misiunea pe care Mircea Radu o are de îndeplinit în Baia de Arieş este aceea de a-i pune faţă în faţă pe tânăra Laura şi nu mai puţin tânărul Zucu, fostul ei iubit, şi mai ales pe tatăl fetei, Bârzoc Nicolae, care nu este de acord cu relaţia celor doi. Se pare că anul trecut Bârzoc Laura a avut chiar o tentativă de sinucidere prin ingerarea de medicamente determinată de interdicţia tatălui. Problemele celor doi au fost îndelung presupuse de cei prezenţi în centrul oraşului şi care au avut grijă să însoţească suita de onoare pe tot parcursul drumului spre casa respectivei domnişoare Laura, suită din care au mai făcut parte primarul, viceprimarul şi câţiva gardieni publici.
     Domnul Silviu Mârzan, primarul urbei, ne-a mărturisit că ştia de venirea distinşilor oaspeţi, întrucât fusese contactat luni seara, la telefon, de către producătoare şi solicitat să participe la reuşita emisiunii din Baia de Arieş, adică "un fel de mijlocitor", spune el cu mândrie. O condiţie esenţială a fost păstrarea secretului care, ne mărturiseşte primarul, n-a fost greu de ţinut în condiţiile în care toată săptămâna a fost prins în febra examenelor, căci primarul este, printre altele, în ultimul an de studenţie!
     Cele mai multe scrisori sosite la redacţia emisiunii şi care solicită ajutorul vin de pe litoral, din nordul sau sudul ţării. Foarte puţine din Ardeal. Aceasta nu pentru că n-ar exista aici trăiri profunde, a declarat îngăduitor Mircea Radu, ci pentru că "ardelenii îşi exteriorizează sentimentele mai greu".
     VIP-ul prezent la Baia s-a dovedit a fi o fire deschisă, comunicativă, care adoră să povestească întâmplări hazlii de felul celei petrecute cu câteva ore în urmă, în maşina caravanei, chiar înainte de a ajunge la locul destinaţiei. Văzând pe marginea drumului o adolescentă autostopistă, şoferul maşinii a oprit şi a invitat-o să urce. "Transportată" de importanţa momentului, tânăra nu mai putea scoate o vorbă. Dar, după câţiva kilometri setea de glorie a fost mai puternică decât emoţia şi-a cutezat să-şi spună dorinţa: "Vă rog să mă lăsaţi la margine, să mă vadă oamenii".
     Cea mai mare satisfacţie o resimt membrii echipei atunci când munca lor dă rezultate, când cei care urcă în maşina - caravană, pentru a-şi exprima sentimentele în faţa camerei de luat vederi, au puterea să revină la gânduri mai bune. Despre cei care nu reuşesc să se împace, Mircea Radu spune că: "Durerile lor sunt prea mari, s-a strâns multă ură în sufletele lor, au amintiri care dor prea tare".
     Nu putem dezvălui, din păcate, cum a reuşit echipa acestei emisiuni să rezolve problemele cu care se confruntă cei doi tineri. Îi vom vedea la televizor într-o seară de joi şi vom afla povestea lor, dacă vom avea răbdarea şi curiozitatea să urmărim emisiunea "Din dragoste". Cert este că Mircea Radu şi-a câştigat la Baia de Arieş un public fidel, cel puţin până se va putea urmări pe post emisiunea cu Laura şi Zucu.
Rodica MIHEŢ
La Aiud
Calea ferată este furată pe bucăţi
     Poliţiştii aiudeni au fost sesizaţi vineri, 7 septembrie, despre faptul că în zona popasului turistic Căprioara câţiva indivizi se pregătesc să fure şine de cale ferată dintr-o linie dezafectată. La faţa locului au fost surprinşi Viorel Dan (25 de ani, din Aiud) şi Ioan Groza (46 de ani, din Aiud) care au tăiat 4 şine de cale ferată în lungime de 56 m liniari. Potrivit cercetărilor preliminare ale poliţiei, şina a fost trasă de Florin Sârbu (25 de ani, din Gârbova de Jos), în 3 septembrie a.c.. Şinele fuseseră tăiate cu un aparat autogen, adus cu maşina de la Aiud de către Dan Viorel. Deşi nu poseda permis de conducere auto, Viorel s-a deplasat în zona popasului turistic cu autoturismul său, marca BMW. În cauză, cercetările continuă. (N.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.