Prima pagină Ediția din: 30.11.2001
Știri
Mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Alba
     Mâine este Ziua Naţională a României. Veniţi, români, la Alba Iulia să aprindeţi candelele sufletelor voastre din flacăra mereu vie a zilei de 1 Decembrie 1918. Veniţi să prăznuim împreună naşterea statului naţional unitar român - cea mai mare sărbătoare a neamului. Suntem datori înaintaşilor cu această manifestare de cuget şi simţiri. Pentru că pe truda, jertfa şi sângele lor s-a înălţat România de azi şi prin truda noastră se va înălţa România de mâine.
     Veniţi la Alba Iulia să trăim împreună CLIPA UNICĂ a întâlnirii cu strămoşii şi cu toţi cei ce simt româneşte, în Capitala istorică a neamului.
     Vă doresc ca această zi de sărbătoare să vă găsească în pace, cu sufletul curat, să aveţi parte de sănătate şi să ne întâlnim mulţi ani de acum înainte la fiecare început de decembrie, la Alba Iulia.
Augustin PRESECAN,
Mesajul prefectului de Alba
     Cu ocazia zilei de 1 Decembrie, românii din Ardeal, Banat, Maramureş, Moldova, Muntenia, Bucovina, Basarabia, Banatul Sîrbesc şi cei trăitori pe alte spaţii, vor privi cu ochii cugetului şi sufletului spre Alba Iulia, spre câmpul lui Horea, aici unde în urmă cu 83 de ani s-au bătut peceţile celei mai mari zidiri a neamului nostru românesc - Făurirea Statului Naţional Român, piatra de hotar la care ne vom raporta noi românii cât vom exista sub soarele istoriei. Suntem mândri şi în acelaşi timp recunoscători celor ce ne-au premers, făurind cu braţele şi cu mintea Marea Unire, că falnica noastră Cetate, de care se leagă atâtea şi atâtea fapte măreţe ale istoriei, este locul şi simbolul renaşterii vechii Dacii, că aici se sărbătoreşte, în fiecare an, Ziua Naţională a României. Urez cu această ocazie tuturor participanţilor la manifestările din Capitala de spirit şi de suflet a tuturor românilor, de 1 Decembrie 2001, multă sănătate, sărbători fericite şi tradiţionalul "La mulţi ani!".
Av. Ioan RUS
Premierul Adrian Năstase la Alba Iulia
     Lista personalităţilor politice care vor participa la Alba Iulia cu prilejul Zilei Naţionale a României se pare că va fi completată cu însuşi şeful actualului Guvern, premierul Adrian Năstase. Informaţia nu este confirmată oficial, dar este posibil ca primul-ministru, în funcţie de disponibilitatea programului propriu, să se afle pentru câteva ore la Alba Iulia în ziua de 1 Decembrie. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mesajul primarului municipiului Alba Iulia
     Alba Iulia nu este un oraş de gradul unu, doi sau trei. Ea cunoaşte o singură gradaţie, maximă şi inegalabilă, complexă şi responsabilă pentru toate generaţiile prezente şi viitoare: de CAPITALĂ A UNIRII ROMÂNILOR DE PRETUTINDENI. Şi aşa va rămâne. Un oraş ca al nostru, în care s-a înfăptuit un vis de veacuri al naţiei române, este deopotrivă eroic şi martir, unic, căruia nu i se pot pune grade inferioare ci o singură stea în inimă: de recunoştinţă naţională! Simţiţi-vă aşadar în Capitala Marii Uniri, a martiriului bravilor eroi ai neamului, ca la voi acasă! Bine aţi venit la Alba Iulia!
Mircea HAVA
O sărbătoare a demnităţii şi unităţii naţionale
Interviu cu d-l av. Ioan Rus, prefectul judeţului Alba
     -D-le prefect, Alba Iulia, ca de altfel întreaga ţară, se pregăteşte pentru marea sărbătoare a poporului român. Ce va aduce nou anul acesta în Oraşul Marii Uniri, Ziua de 1 Decembrie?
     -Cred că, la Alba Iulia, vor veni acum mai mulţi români şi prieteni ai românilor din ţară şi din străinătate. Spun aceasta pentru că Alba Iulia a fost, este şi va rămâne în conştiinţa tuturor românilor, simbol al unităţii naţionale, capitală istorică şi de suflet a României. Aş mai remarca faptul că, în acest an, s-a acordat o mai mare atenţie acţiunilor cuprinse în programul manifestărilor la care îşi aduc contribuţia, cu lucrări ştiinţifice sau de artă, personalităţi marcante ale judeţului şi din alte colţuri ale ţării, cum ar fi cercetători ştiinţifici, artişti plastici, istorici, elevi, studenţi şi interpreţi de calibru ai muzicii populare şi muzicii pentru tineret. În fine, nu poate fi trecută cu vederea nici prezenţa unor personalităţi politice şi culturale precum şi a unor artişti români din Republica Moldova, Ucraina şi Iugoslavia. Un moment special, în programul solemnităţilor, îl constituie dezvelirea unui bust al marelui revoluţionar şi patriot, Avram Iancu, aici la Alba Iulia, unde a suferit, a fost pălmuit, arestat şi închis. Este o reparaţie istorică şi totodată cred că este împlinirea unei datorii sacre faţă de jertfa şi memoria marelui erou din Vidra. Prin aceasta, dorim ca de 1 Decembrie, la Alba Iulia, să realizăm momente de unitate spirituală a românilor de pretutindeni.
     -Ziua de 1 Decembrie este sau ar trebui să reprezinte o zi a unităţii naţionale. Cât de uniţi credeţi că mai sunt astăzi românii?
     -Dorinţa mea sinceră este ca de această dată Alba Iulia să nu mai reprezinte scena unde răbufnesc pasiunile şi patimile politice care îi dezbină pe români pentru a lua exemplul celor 100.000 de participanţi de la 1 Decembrie 1918 care au hotărât Unirea Transilvaniei cu Patria Mamă. Atunci au fost uitate disensiunile politice, divergenţele religioase şi s-a manifestat voinţa tuturor de unitate, de speranţa că doar împreună vom putea asigura propăşirea naţiunii române. Din păcate, perioada de după revoluţia din decembrie 1989 a însemnat pentru Alba Iulia, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naţionale, de multe ori, un prilej de reproşuri şi insulte aduse celor aflaţi la putere. Aceste fapte au afectat manifestările organizate, lăsând în continuare amprenta că românii sunt dezbinaţi. Am fi extrem de bucuroşi ca începând cu acest an să dispară asemenea comportamente lipsite de orice brumă de civilizaţie.
     -În general, după evenimentele tragice de la 11 septembrie 2001, naţionalismul a renăscut, americanii dând o pildă de solidaritate şi unitate naţională. Ce credeţi că ar trebui făcut pentru ca şi românii să le urmeze exemplul?
     -La români, ca de altfel şi la celelalte popoare, s-a dezvoltat sentimentul de patriotism, de naţionalism. Desigur, au fost şi sunt unele excese din partea românilor, excese care însă în ultima vreme s-au atenuat. În orice caz, sentimentul de apartenenţă la poporul român este unul nobil, dar el nu exclude respectul faţă de persoanele aparţinând altor etnii. Cred că noi, românii, ar trebui să urmăm exemplul unor naţiuni ca SUA, Finlanda şi altele, unde toţi cetăţenii arborează drapelul naţional cu ocazia unor manifestări aniversare, iar unii îl arborează chiar permanent. Din nefericire, la noi mai există situaţii în care instituţiile publice nu afişează drapelul naţional, iar în gospodăriile personale steagul cu tricolor apare sporadic.
     -Ce doriţi să transmiteţi participanţilor la serbările Unirii?
     -Adresez, în primul rând albaiulienilor, rugămintea de a participa la manifestările organizate cu acest prilej pentru că este cu totul regretabil faptul că, de obicei, mare parte dintre aceştia urmăresc doar la televizor evenimentele care se desfăşoară chiar la ei acasă. Este trist să constatăm că la Alba Iulia vin, cu ocazia Zilei Naţionale, mai mulţi oameni din alte localităţi ale judeţului, din ţară şi din străinătate, în timp ce localnicii stau acasă. De asemenea, îi asigur pe toţi participanţii că de 1 Decembrie, la Alba Iulia, vor putea viziona spectacole şi alte activităţi de înaltă ţinută. Oamenii se vor putea simţi bine chiar dacă va fi frig şi zăpadă, trebuie să dovedim de 1 Decembrie, ca albaiulieni, că suntem gazde ospitaliere pentru cei care vin aici, să demonstrăm că suntem uniţi atât în momentele grele cât şi în cele de sărbătoare.
A consemnat Răzvan JURCĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.