Ultima oră
Știri
Simpozion la Arieşeni
     Astăzi, de la ora 13.00, elevii Şcolii generale din comuna Arieşeni vor participa la un simpozion dedicat actului istoric de la 1 Decembrie 1918 cu tema "Semnificaţii politice şi social economice", susţinut de prof. Gheorghe Costea. Apoi, elevii claselor a VII-a şi a VIII-a vor participa la un concurs cu întrebări pe tema Unirii, manifestările încheindu-se cu un concert de colinde şi cântece patriotice. (A.D.)
La Zlatna
Intoxicaţie mortală cu monoxid de carbon
     Poliţia Zlatna a fost sesizată miercuri, 28 noiembrie, în jurul orei 15.00, despre faptul că în imobilul cu numărul 2 de pe strada Ion Creangă din localitate se află cadavrul unui bărbat. În urma cercetărilor efectuate la faţa locului s-a constatat că bărbatul se numeşte Petru Monăceanu (43 de ani, maistru la Ampelum Zlatna). Acesta a decedat în urma unei intoxicaţii acute cu monoxid de carbon. (N.T.)
Nicolae Cristea a murit în urma bătăii încasate de la un... anti-taliban
     Nicolae Cristea (61 de ani, din Săsciori) a decedat în seara de miercuri, 28 noiembrie, la Spitalul judeţean Alba. În seara de 18 noiembrie, Cristea a încasat o bătaie cumplită de la Dumitru Ştefan (35 de ani, din Săsciori), bolnav psihic. Agresorul şi-a motivat la acea dată gestul printr-o confuzie sinistră: i s-a părut că Cristea era un... taliban. Dincolo de umorul negru al situaţiei, a rămas acum doar tristeţea familiei Cristea, care a suferit o pierdere ireparabilă. (N.T.)
Cugirul Oraş Martir?
     După ce Alba Iulia a devenit Oraş Martir, Alexandru Pereş (deputat PD) şi Dan Coriolan Simedru (deputat PNL) şi-au unit eforturile şi au depus în Camera Deputaţilor, în 28 noiembrie, proiectul de lege 670, pentru declararea Cugirului Oraş Martir. Să sperăm că demersul lor va fi susţinut de ceilalţi parlamentari de Alba şi de autorităţile judeţene. (S.F.D.)
Tragedia de la Cergău
     Directorul DGPDC Alba, prof. Sorin Chirilă, ne-a declarat că în cazul tragediei de la Cergău s-a decis luarea de măsuri pentru cel de-al doilea minor al familiei Dumitru Mihu. Aşa cum v-am informat, unul din copilaşi a murit din cauza frigului şi a sărăciei. Pentru a se preîntâmpina o altă nenorocire, copilaşul de un an şi 6 luni a fost adus la Leagănul pentru copii din Alba Iulia. Asistenţii sociali au decis acest lucru deşi familia micuţului nu este din judeţul nostru. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cronica manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României
PNŢCD la Alba Iulia
     PNŢCD participă la manifestările Zilei Naţionale organizate la Alba Iulia cu o delegaţie numeroasă condusă de secretarul general al partidului, d-l Constantin Dudu Ionescu. Totodată, PNŢCD organizează la Alba Iulia în 30 noiembrie a.c. un simpozion cu privire la rolul acestui partid în renaşterea valorilor democratice post-decembriste şi în făurirea Marii Uniri. De asemenea, PNŢCD va omagia în ziua de 1 Decembrie şi pe iluştrii săi înaintaşi prin depunerea de coroane la statuia lui Iuliu Maniu (ora 9.30) şi la bustul seniorului Corneliu Coposu, ora 9.00. În cadrul simpozionului ce va avea loc la sediul PAEM din Alba Iulia vor fi dezbătute sub egida "PNŢCD - Istorie şi patimi, credinţă şi adevăr" următoarele teme: "PNŢCD şi renaşterea valorilor democratice în România post-decembristă" - d-l prof. univ. dr. Dorin Mihai; "Iuliu Maniu - Actualitatea unui model politic" - d-l lect. univ. drd. Valer Moga; "Aspiraţia spre unitate naţională în poezia transilvană de la G. Coşbuc la O. Goga" - prof.dr. Ion Buzaşi; "75 de ani de la înfiinţarea PNŢ Alba, 30 noiembrie 1926 - 30 noiembrie 2001" - prof. Alexandru Ivănescu; "In memoriam Cornel Veltianu" - Cora Veltianu; "Amintirile unui copil pădurean prezent la Marea Unire" - ing. Mircea Popa Zlatna.
     Preşedintele PNŢCD Alba, av. Marcel Simion, va rosti cuvântul de bun venit, după care vor urma mesajele conducerii PNŢCD (C-tin Dudu Ionescu), mesajul politic al vicepreşedintelui Ioan Avram şi mesajul academicianului Gabriel Ţepelea, prezentat de prof. univ. Virgil Petrescu.
Florin ROMAN
Expoziţia din Sala Unirii
     *Sala Unirii din Alba Iulia găzduieşte în aceste zile expoziţia ilustrativă pentru activitatea restauratorilor din cadrul Centrului Naţional de Restaurare a Cărţii Vechi ce funcţionează în cadrul Muzeului Naţional al Unirii. Vernisată ieri în prezenţa prefectului judeţului Alba - Ioan Rus şi a subprefectului - Ioan Maier, expoziţia este, cum spunea doamna Sofia Ştirban, restaurator în cadrul centrului, un "bilanţ" la împlinirea a cinci ani de la înfiinţarea CNRCV. Restauratorii de aici au dorit, şi spunem noi au şi reuşit, să trezească atât interesul celor cât de cât avizaţi în materia istoriei şi restaurării, cât şi publicului larg sau deţinătorilor de carte veche faţă de posibilităţile existente de prelungire a vieţii acestor prieteni tăcuţi dar siguri. În cadrul expoziţiei pot fi văzute documente şi cărţi restaurate în cadrul centrului, precum şi o prezentare succintă a celor mai importante faze de lucru. De altfel, acestea sunt prezentate şi pe un CD multimedia care a fost lansat tot ieri, precum şi catalogul care însoţeşte, cum este firesc, o expoziţie de o asemenea valoare.
     *Tot o expoziţie, de această dată de arheologie, puteţi vizita la galeriile "Catacomba" ale Universităţii "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia. Vernisată ieri în cadrul deschiderii festive a celei de-a IX-a ediţii a Sesiunii cercurilor ştiinţifice studenţeşti, expoziţia prezintă rezultatele campaniei arheologice a studenţilor din vara acestui an pe şantierele de la Limba şi Şeuşa. O tematică deosebită este prezentă în prima încăpere a "Catacombei", unde studenţii şi-au expus colecţiile personale de numismatică şi medalistică.
Anca DINICĂ
Cercetaşii din întreaga ţară reuniţi la Alba Iulia
     Ziua de 1 Decembrie va fi şi în acest an, la Alba Iulia, prilejul pentru cea mai mare adunare cercetăşească din România. Centrul local "Axente Sever" Alba Iulia, al Organizaţiei Naţionale "Cercetaşii României" organizează în Oraşul Marii Uniri a patra ediţie a programului "Unitate şi Prietenie". La acest program vor fi prezenţi aproximativ 300 de participanţi din 27 de centre locale din toate zonele ţării. Aproximativ 200 dintre aceştia au vârste cuprinse între 16 şi 18 ani. Tot în aceste zile, la Alba Iulia, va avea loc şedinţa Consiliului Naţional al UNCR cu participarea întregii conduceri, şedinţă care va pregăti Conferinţa Naţională de anul viitor. În paralel, participanţii la acest eveniment vor organiza, în incinta Şcolii generale "Vasile Goldiş", standuri ale centrelor locale din care provin, unde vor prezenta proiectele cele mai reprezentative pentru activitatea lor, pe care le-au desfăşurat în ultima perioadă. (R.J.)
Cinstire Iancului
     Într-o atmosferă caldă, creată de conducerea Liceului sportiv din Alba Iulia, cu un numeros colectiv didactic tânăr, care se bucură şi de experienţa la catedră a colegilor lor mai în vârstă, se munceşte cu multă tragere de inimă, declară profesoara de istorie Rodica Pogan.
     În colaborare cu toţi învăţătorii şi profesorii, preocupată permanent de educarea elevilor, conducerea liceului găseşte permanent noi forme şi metode de activitate. Cele mai recente sunt cele dedicate zilei de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României, cât şi importantului eveniment al dezvelirii bustului Craiului Munţilor, Avram Iancu, marele erou naţional al românilor.
     Pentru nivelul de înţelegere al tuturor elevilor s-a realizat un panou cu tema "Pe urmele marelui Iancu", cu fotografii şi desene ale elevilor din clasa a IV-a D, care au organizat o excursie-tabără în Munţii Apuseni, însoţiţi de învăţătoarea Mariana Petraşcu, avându-l ghid pe profesorul de istorie Emil Jurca, care, împreună cu d-l prefect Ioan Rus au editat recent un documentar turistic din care elevii, învăţătorii, profesorii şi toţi excursioniştii află ce locuri istorice, monumente ale naturii şi geografice se pot vedea de la Alba Iulia până la Câmpeni, Avram Iancu, Arieşeni şi Turda. Acest documentar constituie un valoros material didactic pentru activităţile şcolare şi extraşcolare ale elevilor. Prin grija învăţătorilor şi a profesorilor, elevii au grupat cele mai frumoase şi interesante desene într-o expoziţie intitulată "Avram Iancu la Alba Iulia" elevii confecţionând embleme, desene şi steguleţe tricolore prezente la toate activităţile. Sunt finalizate creaţiile proprii ale elevilor ce vor fi prezentate la recitalul de poezie organizat cu ocazia Zilei Naţionale a României. La sesiunea de comunicări ştiinţifice organizată de Inspectoratul şcolar la Casa Corpului Didactic, elevii liceului vor fi prezenţi cu mai multe referate.
     Mulţi învăţători şi diriginţi au organizat vizite la Sala Unirii şi la Muzeul Naţional al Unirii, elevii înşişi fiind adevăraţi ghizi pentru colegii lor. În incinta liceului poate fi vizionată în perioada 21 noiembrie - 8 decembrie 2001 expoziţia "Alba Iulia - cetatea simbol a Marii Uniri" cu embleme, insigne, pliante, timbre, busturi, ecusoane etc.
     În urma discuţiilor purtate de învăţători şi diriginţi la nivelul tuturor claselor, sufletul fiecărui elev sau dascăl este marcat de versurile lui Aurel D. Câmpeanu: "Îmi plec genunchii-n faţa gropii tale,/ Sărut pământul sfânt, sărut gorunul,/ Sub care dormi, Tu Iancule - ai fost UNUL!".
     Toate aceste activităţi sunt pildă vie a activităţilor educative extracurriculare, aşa cum dorim să întâlnim în cât mai multe din şcolile judeţului. Felicitări dascălilor, succes tuturor!
Anca DINICĂ
Salon internaţional de pictură
     Miercuri, 28 noiembrie a.c., printre manifestările dedicate Marii Uniri s-a aflat şi vernisajul Salonului Internaţional de pictură "1 Decembrie 2001", care a avut loc la Casa Armatei. Deosebit de interesantă a fost prezenţa la acest vernisaj a unui grup de românce de pe valea Timocului, îmbrăcate în costum naţional, care au afirmat cu "naivitate": "Noi purtăm cu mare mândrie acest costum, mândrie ce nu se prea vede la dvs..." (într-adevăr, la acest vernisaj de pictură "naivă", a amatorilor, nu a mai fost nici o persoană îmbrăcată în costum naţional). În schimb, am avut prilejul să ne mândrim şi noi cu alte lucruri: cu celularele permanent zbârnâitoare şi cu hohotele de râs zeflemitor din partea a doua de grupuri - elevii Liceului de muzică şi arte şi ziariştii (drept dovadă că atât unii cât şi ceilalţi mai au de învăţat despre respect).
     Lucrările expuse au aparţinut unui număr de peste 100 de artişti din toate colţurile ţării (Alba Iulia, Aiud, Hunedoara, Piteşti, Brăila, Bacău, Timişoara etc.), despre care poetul Ion Mărginean a afirmat: "Priviţi fiecare lucrare şi veţi înţelege că această artă nu denotă naivitate, ci detaşare. Ea este o sumă a sentimentului celor peste 100 de artişti..." La vernisaj au participat prefectul Ioan Rus, preşedintele Consiliului judeţean Augustin Presecan, Cornel Comşa (Centrul de creaţie populară), istoricul de artă Gheorghe Arion etc. (I.H.)
Flori pentru 1 Decembrie
     O floare aduce bucurie, mai multe...Mai ales în primele zile ale iernii care, iată, a venit mai curând şi mai crud decât ne aşteptam. Este acesta sentimentul pe care-l inspiră prima ediţie a expoziţiei Expoflora organizată de Primăria municipiului Alba Iulia, Camera de comerţ, industrie şi agricultură Alba şi Casa de cultură a sindicatelor din municipiul Alba Iulia, dedicată Zilei Naţionale a României şi aniversării a 83 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Iubitori de frumos, reprezentanţi la vârf ai administraţiei publice locale şi judeţene şi toţi cei care au răspuns invitaţiei lansate de organizatori au putut admira, cu prilejul vernisajului care a avut loc ieri, la Casa de cultură a sindicatelor nu numai frumuseţea şi prospeţimea florilor şi aranjamentelor florale prezentate, ci şi frumuseţea artei fotografice reprezentată printr-o selecţie din cele mai valoroase lucrări ale artiştilor Gelu Bogdan (Alba Iulia) şi Zefir Ghencea (Slatina). Cum frumuseţea trebuie admirată, trăită şi mai puţin povestită, vă invităm să vizitaţi o expoziţie deosebită despre care Corneliu Orzea - preşedintele Camerei de comerţ, industrie şi agricultură Alba şi Mircea Hava - primarul municipiului Alba Iulia spun că va deveni o tradiţie.
Anca DINICĂ
Omagiul elevilor de la Şcoala "Ion Agârbiceanu"
     Săptămâna Mare a poporului român, dedicată manifestărilor pentru sărbătorirea Zilei Naţionale de la 1 Decembrie, a coincis pentru tânăra generaţie cu săptămâna dedicată marelui pedagog Comenius. În acest sens, Şcoala "Ion Agârbiceanu" din Alba Iulia a găzduit o mare varietate de activităţi extraşcolare, de la clasicele spectacole de muzică, dansuri, recitaluri de poezie în limba română, până la expoziţii de pictură şi un carnaval. Dar cea mai importantă activitate a fost iniţiativa elevilor din clasa a VIII-a B, diriginte Adelina Cioflică, materializate într-un CD care a fost prezentat în cursul zilei de ieri, într-un cadru festiv. Acest CD, realizat cu sprijinul nemijlocit al elevei din clasa respectivă, Andreea Kohalmi, probabil unic în judeţ şi poate chiar la nivel naţional, este un remarcabil ghid pentru cei interesaţi de principalele evenimente istorice care s-au consumat la Alba Iulia, de monumentele care stau mărturie în acest sens. În acelaşi timp, CD-ul este şi o carte de vizită a şcolii "Ion Agârbiceanu", dar mai ales a realizatorilor lui, adulţi în devenire, oameni pe care comunitatea se poate baza. Mai trebuie precizat că realizarea acestui CD face parte dintr-o competiţie interşcolară organizată la nivel naţional, în care marele premiu constă într-o excursie pe timp de 7 zile, pentru toţi elevii clasei câştigătoare, la Bruxelles. (R.J.)
Jenant, domnilor parlamentari
     Palatul Parlamentului a găzduit miercuri Şedinţa solemnă prilejuită de sărbătorirea Zilei Naţionale a României de la 1 Decembrie. Momentul festiv a fost aşteptat cu vibraţie, emoţie şi sinceritate de toţi fiii şi fiicele acestei ţări, precum şi de conaţionalii noştri aflaţi departe de patria lor mamă - România. În loc ca Plenul celor două camere reunite ale Parlamentului să ne transmită fiorul înălţător al sărbătorii, ne-a oferit o mare dezamăgire. Primele imagini transmise de televiziune ne-au arătat o sală întristător de goală, ici-colo câte un deputat, un senator, rătăcit în imensitatea Palatului. O astfel de sală goală a fost o ofensă adusă întregitorilor de ţară care, înfruntând oprelişti şi mari greutăţi, au făurit pentru vecie aici, la Alba Iulia, Statul Naţional Unitar Român.
     Este inadmisibil că bravii noştri aleşi nu-şi pot înfrânge orgoliile şi să binevoiască a lua parte la cel mai mare praznic de minte şi suflet al neamului românesc. Momentul solemn a fost impietat de patimi şi discordii mărunte, ce macină şi dezbină unitatea neamului nostru. Este o mare ruşine să vezi o sală pustie, asemenea unei gări, puţini voiajori intră şi ies, discută fără pic de jenă între ei, în timp ce colegii lor urcaţi la tribună se străduiau să dea momentului solemnitatea cuvenită. Plenul celor două Camere reunite a oferit imaginea unei mari deşertăciuni pentru corpul diplomatic străin prezent în sală. Adunarea solemnă fiind transmisă direct de postul naţional de televiziune, a pus la grea încercare cameramanii ce se trudeau zadarnic să nu redea imagini cu sala dezolant de goală, forfota şi umbletul continu al deputaţilor şi senatorilor. Penibilitatea momentului oferit de şedinţa solemnă a Parlamentului a depăşit orice aşteptare.
Sebastian TRUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.