În judeţul Alba
Apele râurilor cresc ameninţător de la o zi la alta
Poluări accidentale s-au înregistrat pe Valea Şesii şi râul Arieş * Nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă * La munte stratul de zăpadă are încă o grosime de 10 - 40 cm
Potrivit unor informaţii oficiale, în ultima săptămână, în cadrul bazinului hidrografic al Sistemului de Gospodărire a Apelor Alba s-au înregistrat poluări accidentale pe Valea Şesii şi pe râul Mureş. Indicatorii de calitate a apei sunt depăşiţi, înregistrându-se valori scăzute ale ph-ului, în timp ce alţi parametri au crescut. Specialiştii susţin că aceste poluări s-au datorat creşterii debitului la Valea Şesii, din cauza topirii zăpezii. Responsabilă este şi de această dată Filiala minieră Avram Iancu din Abrud. Din fericire nu s-a înregistrat mortalitate piscicolă. Totodată, nu s-au înregistrat accidente la construcţiile hidrotehnice din administrare.
Ca fenomene meteorologice, în ultimele ore, în mai multe zone ale judeţului au căzut brumă şi precipitaţii slabe la munte, maxima fiind atinsă la Arieşeni - 11 l/mp. Stratul de zăpadă continuă să fie consistent la Oaşa - 38 cm, Arieşeni - 28 cm, Roşia Montană - 17 cm, Albac şi Scărişoara - 10 cm. Temperaturile maxime (13,2 grade C) au fost atinse la Alba Iulia şi cele minime (-2 grade C) la Roşia Montană. În continuare vremea va fi deosebit de caldă pentru această perioadă. Vântul va sufla moderat cu intensificări la munte. În următorul interval, temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10 şi 15 grade, iar cele minime între 0 şi 5 grade.
Debitele râurilor sunt în creştere, lucru confirmat şi de măsurătorile la staţiile hidrometrice din judeţ. Cele mai semnificative creşteri de debite au fost înregistrate pe Mureş - la Alba Iulia şi Ocna Mureş şi pe Târnava, la Mihalţ. Cu toate acestea nu s-au atins cotele de atenţie pe nici un curs de apă.
Mai trebuie precizat că, urmare a intervenţiei cu explozibil la zăporul format anterior pe Arieşul Mare în secţiunea Pojorâta (Vadu Moţilor), s-a degajat parţial gheaţa, asigurându-se tranzitarea cursurilor de apă prin albia minoră. Pe celelalte secţiuni în care au fost semnalate aglomerări de gheţuri (Albac şi Bistra) apa şi-a croit singură drum. În prezent, toate cursurile de apă sunt monitorizate.
Florin ROMAN
Cartea Albă a guvernării județului Alba în anul 2001 - lumini și umbre
În cadrul şedinţei Comisiei Consultative a judeţului Alba, desfăşurată în cursul zilei de ieri, unul dintre cele mai importante momente a fost prezentarea de către prefectul Ioan Rus a celebrei "Cărţi Albe" privind activitatea din judeţul Alba pe anul 2001. Conform datelor cuprinse în acest raport al guvernării locale, iată care au fost principalele tendinţe înregistrate în economia judeţului. Astfel, în anul 2001, aceasta a prezentat în cea mai mare parte aceleaşi caracteristici ca şi cea naţională. Dacă în anul 2000, producţia industrială a fost cu 25,2 % mai mică decât în 1996, în anul 2001, a înregistrat o creştere cu 0,2% faţă de anul anterior. Apoi, rata şomajului a scăzut de la 12,9% în anul 2000, la 9,8%, cât s-a înregistrat în decembrie 2001. În ceea ce priveşte agricultura, suprafaţa cultivată a crescut cu 4% faţă de anul 2000, iar producţiile la principalele culturi au fost mai mari în medie cu 150%. În schimb, efectivele de animale ca şi producţia animală de astfel, au înregistrat o scădere, cu excepţia laptelui, cauza majoră fiind sacrificarea masivă a animalelor în anii anteriori, din cauza nesusţinerii de către fosta guvernare a agriculturii româneşti şi a intereselor ţărănimii.
Trecând la alte capitole, activitatea în domeniul construcţiilor aproape s-a dublat, iar în domeniul investiţiilor a scăzut. În structura investiţiilor ponderea o deţin utilajele (75%), o dovadă în plus că sursele de finanţare au fost dirijate spre lucrări de retehnologizare, modernizare şi creştere a productivităţii. În altă ordine de idei, investiţiile publice au fost orientate în cea mai mare parte pentru modernizarea infrastructurii şi telecomunicaţiilor. În turism, scăderea continuă a numărului de vizitatori din perioada 1996-2000 a fost stopată, în 2001 numărul vizitatorilor cunoscând o creştere de 17% faţă de anul 2000. Îmbunătăţirea mediului de afaceri a condus la o situaţie economico-financiară mai bună, mai ales la agenţii economici constituiţi în anul 2001, cu posibilităţi reale de susţinere şi dezvoltare a producţiei, comerţului, serviciilor şi investiţiilor. Prin măsurile întreprinse pentru atragerea investitorilor străini, s-a reuşit ca din 752 de societăţi comerciale cu aport în valută la capitalul social, 101 să fie înregistrate în 2001, majoritatea având ca activitate principală producţia. Acestea sunt, negru pe alb, principalele date statistice cuprinse în "Cartea Albă" care au caracterizat evoluţia economico-socială a judeţului Alba în 2001. Concluziile şi eventualele comentarii le lăsăm în seama dumneavoastră, a cetăţenilor, care puteţi să apreciaţi cel mai bine dacă anul trecut s-a simţit sau nu o revigorare economică.
Răzvan JURCĂ
Doi hoți maratoniști din Petrești au fost prinși de poliție
Poliţiştii din Sebeş i-au depistat pe autorii a 12 furturi din locuinţe şi 6 furturi din autoturisme, fapte comise în perioada 21-30 ianuarie 2002, pe raza localităţilor Petreşti şi Sebeş. Cei doi hoţi "maratonişti" se numesc Daniel Grozav (23 de ani) şi Nicolae Păcurar (31 de ani), ambii din Petreşti. Grozav şi Păcurar sunt recidivişti, ei având zeci de condamnări la activ (cea mai celebră faptă fiind comisă acum câţiva ani, când au spart Oficiul Poştal din Petreşti şi au furat ...casa de bani, în greutate de câteva zeci de kilograme). În ianuarie 2002, cei doi au spart 11 locuinţe, din care au furat 5 aparate video, motoare electrice, aparatură electronică etc. Din cele 6 autoturisme sparte, hoţii au luat radiocasetofoanele. Prejudiciul estimat până la această oră se ridică la circa 40,3 milioane de lei. La percheziţia domiciliară efectuată de poliţie la Grozav acasă au fost descoperite toate bunurile reclamate de păgubiţi, plus alte obiecte pentru care nu s-au depus reclamaţii. În urma verificărilor efectuate de poliţie s-a stabilit că cei doi mai au la activ un furt din locuinţă comis în iulie anul trecut. Grozav şi Păcurar au fost prezentaţi ieri Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeş cu propunere de arestare preventivă.
Nicoleta TOMUŢA
Polițiștii au prins un pușcăriaș care a "uitat" să se întoarcă la închisoare
Poliţiştii albaiulieni l-au identificat şi reţinut pe Cosmin Ştefoană (30 de ani), condamnat la 12 ani de închisoare pentru tâlhărie şi înşelăciune. Lui Cosmin Ştefoană instanţa i-a aprobat o suspendare temporară a pedepsei pe o perioadă de o lună, pe caz de boală. Acesta îşi ispăşea pedeapsa în Penitenciarul Tg. Jiu. Deoarece "a uitat" să se mai întoarcă la închisoare, Ştefoană a fost dat în urmărire generală. După o dispariţie de câteva luni, puşcăriaşul a apărut acum trei zile, după-amiaza, la un cabinet de oftalmologie din Alba Iulia. Acesta i-a solicitat medicului să-l trateze la un ochi, unde avea o infecţie, declarând că s-a rănit cu o sârmă. Comportamentul ciudat al pacientului, precum şi declaraţiile acestuia potrivit cărora "este urmărit de arabi care vor să-l taie", au atras bănuielile medicului care a anunţat poliţia. În urma cercetărilor derulate, puşcăriaşul a fost identificat şi reţinut de poliţie. În cursul zilei de ieri, Cosmin Ştefoană a fost condus sub escortă la Penitenciarul Tg. Jiu.
Nicoleta TOMUŢA
|