În urma unui control al poliţiei s-a constatat că
La unele benzinării, exchange-uri sau case de amanet lipseşte doar preşul cu "Welcome" pentru bandiţi
În urma unor controale repetate cu insistenţă de poliţiştii Serviciului Ordine Publică din IPJ Alba s-a constatat că numeroase unităţi care rulează valori mari de bani sau aur din judeţul nostru nu au asigurate nici cele mai elementare măsuri de siguranţă împotriva infractorilor. Verificările, derulate pe baza Legii 18/1996 republicată, privind paza bunurilor, au reliefat aspecte dintre cele mai bizare: case de schimb valutar funcţionând în spaţii improprii (ziduri din PFL, fără minimum de siguranţă), birouri de benzinărie funcţionând în vagoane tip CFR dezafectate sau "păzite" pe timp de noapte doar de o singură persoană, lipsa sistemelor de alarmă, a camerelor video de supraveghere etc. Au fost sancţionaţi administratorii a 6 case de amanet, a 4 case de schimb valutar şi a unei benzinării. Poliţiştii au propus Băncii Naţionale Române - Sucursala Alba retragerea totală sau parţială a autorizaţiilor de funcţionare pentru trei puncte de lucru din Alba Iulia ale SC Roumania Exchange Bucureşti care nu îndeplineau nici cele mai elementare norme de siguranţă. Conform legii 18/96, administratorii acestor unităţi sunt obligaţi să asigure măsurile de protecţie împotriva eventualelor atacuri banditeşti. Cei care refuză să se conformeze acestei legi, vor fi amendaţi cu sume cuprinse între 2 şi 5 milioane de lei. Poliţiştii vor continua aceste verificări săptămânal, până la intrarea în legalitate a unităţilor controlate.
Nicoleta Tomuţa
Obligativitatea caselor de marcat îi "omoară" pe întreprinzătorii moți
Preşedintele Asociaţiei Apuseni a IMM, Dumitru Bobar, a solicitat sprijinul premierului Adrian Năstase
Obligativitatea achiziţionării caselor de marcat fiscale de către orice agent economic care desfăşoară activităţi de comerţ, a produs multe nemulţumiri şi mai ales pagube în rândul micilor întreprinzători pentru care cei aproximativ 14 milioane lei, cât costă un asemenea aparat, reprezintă echivalentul profitului pe cel puţin 1 an de zile. Cei care nu au reuşit până în prezent să se doteze cu o casă de marcat sunt permanent tracasaţi de desele controale şi amenzi aplicate fără noimă de către organele statului. Cu atât mai dramatică este situaţia în Munţii Apuseni, unde cei care au reuşit să-şi încropească cât de cât o afacere abia pot să acopere din venituri, salariile, impozitele şi taxele datorate bugetului, neavând efectiv alte surse prin care să-şi procure o casă de marcat.
Luând act de nemulţumirile moţilor, d-l Dumitru Bobar, preşedintele Asociaţiei Micilor Întreprinzători din Apuseni, a decis în ultima instanţă, să apeleze la primul ministru Adrian Năstase, în acest sens domnia sa întocmind un material ce a fost trimis şefului actualului Executiv. "Domnul Văcăroiu a promis cu ocazia Conferinţei naţionale a IMM că va interveni la guvern pentru ca obligativitatea achiziţionării caselor de marcat să devină literă de lege doar pentru cei care au venituri de peste 1,5 miliarde lei dar până în prezent nu s-a făcut nimic. Sper ca domnul Năstase să remedieze această situaţie, astfel majoritatea micilor întreprinzători vor dispărea. Aceşti comercianţi abia se descurcă de la o zi la alta, de unde să mai scoată 14 milioane lei, pentru a se dota cu o casă de marcat? Pe deasupra sunt bombardaţi cu tot felul de amenzi care de care mai substanţiale de parcă toate aceste firme ar fi superprofitabile. Singura noastră şansă este ca domnul prim ministru să înţeleagă efectiv necazurile prin care trecem şi să intervină acolo unde trebuie pentru ca cei mulţi, care trudesc pentru o bucată de pâine, să poată supravieţui acestei tranziţii grele", ne-a declarat domnul Dumitru Bobar, care este în acelaşi timp şi vicepreşedintele PSD Cîmpeni.
Răzvan JURCĂ
Pretenția PD Alba de a-l desemna pe Gheorghe Popa drept consilier județean este susținută de sentințe judecătorești
Validarea noilor consilieri din cadrul CJ Alba naşte dispute. Ele sunt urmarea mutaţiilor politice şi a fuziunilor care au avut loc între unele partide politice. Unul dintre fotoliile de consilier judeţean a rămas vacant prin demisia domnului Ioan Urcan, care a preferat să fie în continuare director adjunct al SC DPL Alba. În locul său Partidul Democrat Alba a depus la CJ Alba dosarul de validare în funcţia de consilier judeţean a domnului Gheorghe Popa - jurist la UPS Ocna Mureş. Ca şi Ioan Urcan, Gheorghe Popa a candidat la alegerile locale din 2000 pe listele PUNR. Propunerea sa a fost făcută de PD pentru că între timp PUNR a fuzionat cu PNR formând AN, iar apoi AN a fuzionat prin absorbţie cu PD. Dar se vede că nu toţi membrii PUNR recunosc aceste fuziuni de vreme ce unii dintre ei contestă dreptul PD Alba de a-l desemna pe dl. Gheorghe Popa pentru funcţia de consilier judeţean. Pentru buna informare a cetăţenilor, iată ce spun sentinţele judecătoreşti date în cauză: Sentinţa TMB, Secţia IV-a civilă, nr. 27/6 septembrie 2000 - "(...) Admite cererea de fuziune a PUNR cu sediul în Bucureşti, strada Negustori nr. 18, sector 2, cu PNR cu sediul în Bucureşti, strada Walter Mărăcineanu nr. 1, intrarea 1, sector 1. Dispune înregistrarea Partidului Alianţa Naţională (PUNR - PNR) în registrul partidelor politice. Dispune radierea din registrul partidelor politice a partidelor care fuzionează. Prin urmare PUNR nu mai există ca partid politic din data de 6 septembrie 2000, iar toate drepturile, obligaţiile şi patrimoniul treceau în gestiunea partidului nou creat Alianţa Naţională. Ca o recunoaştere a acestei stări de fapt partidul Alianţa Naţională a fost trecut ca atare pe listele de la alegerile generale din 26 noiembrie 2000.
O altă sentinţă a TMB, Secţia IV-a civilă emisă la 14 august 2001 (Decizia nr. 21/14.08.2001) constată îndeplinirea tuturor condiţiilor legale de fuziune prin absorbţie a Partidului Alianţa Naţională (PUNR - PNR) de către Partidul Democrat şi "În numele legii decide: (...) constată comasarea partidului Democrat cu partidul Alianţa Naţională (PUNR - PNR) prin absorbţia celui din urmă. Constată că partidul Alianţa Naţională (PUNR - PNR) şi-a încheiat existenţa. Dispune radierea Partidului Alianţa Naţională din registrul partidelor politice poziţia nr. 60/2000." Recunoscută prin sentinţă judecătorească fuziunea prin absorbţie dintre PD şi AN (PUNR - PNR) a fost consfiinţită şi la nivelul judeţului Alba prin încheierea unui protocol de fuziune prin absorbţie în care se specifică preluarea şi predarea sub beneficiu de inventar a întregului patrimoniu şi a documentelor fostului partid Alianţa Naţională (PUNR - PNR). Toate acestea - susţin liderii PD Alba - "ne îndreptăţesc să solicităm în numele Partidului Democrat poziţia de consilier judeţean vacantă prin demisia domnului Ioan Urcan." Anca DINICĂ
Dezinformarea și demagogia - atributele politicii liberale
Năstruşnicia zgomotoasă şi debusolarea profesională manifestată patetic a liberalilor din judeţul Alba s-a afirmat încă o dată cu prilejul "criticii" aduse Cărţii albe a judeţului elaborate de reprezentanţii în teritoriu ai guvernului PSD, pe anul 2001.
Analiza evoluţiei indicatorilor economici din anul 2001 demonstrează că obiectivul prioritar al Programului de guvernare - relansarea creşterii economice (stopată dramatic între anii 1996-2000) a fost atins şi în economia judeţului Alba. Dincolo de orice afirmaţii vorbesc convingător cifrele: producţia industrială a fost mai mare cu 0,2% faţă de anul 2000, activitatea în domeniul construcţiilor aproape s-a dublat (186,3%), suprafaţa cultivată în agricultură a crescut semnificativ, turismul a avut încasări cu 17% mai mari faţă de anul precedent (după ce s-a prăbuşit spectaculos, fiind în 2000 cu 47% mai mici faţă de 1996), exportul a înregistrat şi el numai în primul semestru al anului trecut un plus de 34,8 milioane de dolari faţă de perioada de comparaţie, iar rata şomajului a scăzut de la 12,9% la 9,8% în decembrie 2001.
În structura investiţiilor ponderea (75%) au deţinut-o utilajele, ceea ce înseamnă că sursele de finanţare au fost dirijate corespunzător, spre retehnologizare. Sporirea producţiei industriale s-a realizat aşadar pe seama creşterii productivităţii muncii, mai mare cu 2,8% faţă de anul 2000. Credibilitatea măsurilor de revigorare a economiei judeţului a determinat un număr de 101 investitori străini cu aport în valută să înfiinţeze tot atâtea societăţi comerciale în anul abia încheiat. Pe forme de proprietate în 2001 aproape 65% din producţia industrială a judeţului s-a realizat în unităţi cu capital privat, 31,5% în unităţi cu capital mixt şi doar 3,9% în întreprinderi cu capital integral de stat. Iar toate aceste rezultate s-au obţinut după numai un an de guvernare pesedistă.
Noi nu ostenim să afirmăm că PSD este deschis la orice critică venită din partea opoziţiei sau a presei dacă respectiva critică are acoperire în fapte, este constructivă. Dar ne vine greu să băgăm în seamă demagogia găunoasă prost disimulată în spatele logoreii stufoase, aburitoare, cu care ne-au obişnuit liderii liberali locali, Teodor Atanasiu şi Dan Coriolan Simedru. Pentru aceşti domni cifrele de mai sus "demonstrează" că judeţul Alba "se află pe primele locuri în ce priveşte gravitatea corupţiei şi ineficienţa administraţiei publice... democraţia insuficientă şi economia nefuncţională". Faptul că ambii domni, deşi sunt ingineri, nu ştiu să citească sau să interpreteze nişte cifre statistice este definitoriu pentru lipsa de profesionalitate şi amatorismul unor politicieni liberali, care au condus destinele României timp de 4 ani.
O veche înţelepciune spune: "Dacă nu pricepi nimic, nu înţelegi o iotă, taci din gură. N-are rost să-ţi etalezi propria prostie". Domnul preşedinte liberal Teodor Atanasiu susţine într-un articol publicat de presa locală că amintita creştere de 0,2% a producţiei industriale nu a ţinut cont de inflaţia de 30,8% din anul trecut şi că, de fapt, producţia a scăzut cu 30,6%. De aici trage concluzia, înghiţită pe nemestecate de unii condeieri creduli, că astfel România nu va ajunge din urmă ţările dezvoltate nici în 400 de ani. Ceea ce nu cunosc stimaţii liberali este că rezultatele cuprinse în Cartea albă a judeţului sunt redate, cum este şi firesc, în PREŢURI COMPARABILE, deci luându-se în calcul inflaţia. Un alt fel de aritmetică, deci. Domnii Atanasiu şi Simedru habar nu au că statistica este o ştiinţă şi nu un fel de recensământ al populaţiei sau al animalelor. În fine!
Cât despre viziunea liberală asupra economiei, cu care ne pricopseşte d-l Atanasiu, şi care conduce, chipurile, la "îmbunătăţirea substanţială a standardului de viaţă al cetăţenilor, prin creşterea economică rapidă", am simţit-o toţi pe propria piele în timpul guvernării cederisto-pediste. În rest, vorba d-lui Adrian Năstase, oamenii s-au săturat să aleagă doar ţipetele şi intervenţiile brutale ale unor politicieni al căror singur merit este că au o voce mai stridentă. (Biroul de presă al PSD)
|