Prima pagină Ediția din: 12.04.2002
Știri
Un tânăr a spart lăcaşul de cult "Misiunea Emanuel" din Cugir
     Poliţia Cugir a fost sesizată miercuri dimineaţa despre faptul că lăcaşul de cult aparţinând Asociaţiei Religioase "Misiunea Emanuel" a fost călcat de hoţi. Suspecţii au pătruns în interiorul lăcaşului de cult prin spargerea unui geam şi au furat o orgă Yamaha, un telefon fix şi un transformator. Prejudiciul a fost estimat la circa 20 de milioane de lei. În urma anchetei derulate cu rapiditate de poliţişti a fost identificat autorul faptei, în persoana unui cunoscut spărgător din Cugir: Florin Nicolae Ghinea (19 ani, cu antecedente penale). Poliţia a recuperat prejudiciul iar hoţului i s-a întocmit dosar penal pentru furt. (N.T.)
Greco-catolicii protestează prin rugăciune
     În cursul zilei de ieri, preoţii greco-catolici din Mihalţ, Ocna Mureş, Decea, Fărău, Pănade, Alba Iulia şi Teiuş, însoţiţi fiecare de câte doi credincioşi, s-au postat în Parcul Unirii din faţa Catedralei Arhiepiscopale. Timp de două ore, între 8.30 - 10.30, preoţii şi credincioşii greco-catolici au protestat, dacă se poate spune aşa, prin rugăciune. Ei au declarat că vor să atragă atenţia opiniei publice asupra problemelor patrimoniale cu care se confruntă. (F.R.)
Pentru anul 2002 Ministerul Culturii a alocat
Fonduri pentru restaurarea a șapte obiective din județ
     Într-un comunicat remis Prefecturii judeţului Alba, sunt prezentate obiectivele Programului Naţional de Restaurare - 2002, pentru care Ministerul Culturii şi Cultelor a alocat fonduri la lucrări de restaurare. Astfel, şi pentru judeţul Alba, Ministerul Culturii a stabilit un program de restaurare pe anul în curs, alocând suma de peste 6 miliarde de lei. Obiectivele pentru care s-au alocat aceste fonduri sunt următoarele: Biserica Sf. Gheorghe - Lupşa; Palatul Apor; Cetatea Alba Carolina; Biserica Geoagiu de Sus; Biserica Evanghelică Cenade; Biserica Sfânta Cuvioasa Paraschiva din Mesentea şi Biserica de lemn Pogorârea Sfântului Duh - Lunca Mureşului. (R.J.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Atenţie, cetăţeni!
În judeţul Alba acţionează doi escroci... cu maniere elegante
Aceştia se dau drept reprezentanţi ai firmei MALL, din Bucureşti, şi au tras deja "tunuri" de zeci de milioane de lei
     Vom începe cu descrierea celor doi escroci, aşa cum a fost ea făcută de B.T., din Zlatna, una dintre victimele lor: un blond tuns foarte scurt, care vorbeşte repede şi bâlbâit (cca 23 de ani, 75-80 kg) cu faţă rotundă, iar celălalt brunet, tuns scurt, cu faţă lunguiaţă (cca 26 de ani), ambii de aproximativ 1,75 m înălţime. Sunt îmbrăcaţi elegant, poartă ecusoane şi sunt extrem de politicoşi şi manieraţi. Cei doi susţin că sunt agenţi publicitari de la firma MALL, din Bucureşti (aşadar, odată cu escrocheria, indivizii compromit imaginea firmei respective!) Iată modul lor de a acţiona: se prezintă în calitatea amintită mai sus, întreabă despre programul TV pe care-l vizionaţi, apoi adresează mai multe întrebări cu privire la magazinul MALL din Bucureşti şi despre construirea unui supermarket la Alba Iulia.
     B.T., din Zlatna, deşi este o persoană umblată şi cunoscătoare a multor tipuri de oameni, a fost înşelată de "seriozitatea" celor doi indivizi, care îşi "intră în rol" ca nişte mari actori şi îşi debitează "legenda" cu o dezinvoltură ce dovedeşte o "practică" îndelungată. Atât zlătneanului nostru cât şi altor cetăţeni din judeţ, cei doi au reuşit să le smulgă diferite sume de bani, oferindu-le în schimb o mulţime de "avantaje" din partea firmei MALL: card de acces în magazin şi reducere de 15-25% la cumpărături (în calitate de clienţi aleşi "promoţional"), catalogul MALL pentru trei ani (550.000 de lei), primit acasă, participarea la o tombolă specială unde firma va "cadorisi" cele 20 de familii alese "promoţional" cu 3 apartamente în Bucureşti (15.000 USD fiecare), 3 garsoniere, 4 autoturisme "Dacia Nova", 3 calculatoare, 4 lăzi frigorifice, 3 televizoare etc. Dar (atenţie) pentru a beneficia de premiu (care e... sigur!) trebuie plătită taxa de timbru (1.995.000 de lei). Aşadar, în schimbul sumei de 2.547.000 lei, familia T. din Zlatna a completat un formular frumuşel elaborat pe calculator şi a primit un cupon tăiat în două chiar pe mijlocul "codului de bare" (pentru "conformitate", când vor fi anunţaţi câştigătorii pe postul TV- Antena 1). Desigur, cei doi escroci au oferit în loc de chitanţă... pupături de mâini şi urări de bine.
     Cu ceva, se pare, tot s-a ales familia T.: cu un mixer şi un fier de călcat marca "Brown", primite "ca premiu" încă de la începutul discuţiei, fiindcă d-l T. a ştiut răspunsul la diferite întrebări. Îndoiala a apărut imediat după plecarea celor doi: M.T. a ieşit după ei (căci îşi uitaseră ţigările) dar indivizii dispăruseră. I-a căutat cu maşina prin oraş, dar când l-au văzut pe următoritorul lor de la distanţă, escrocii s-au făcut nevăzuţi. Abia atunci, întrebând în stânga şi în dreapta, d-l T. a aflat că şi alţi zlătneni de pildă familia P., din vecinătate, "au luat ţeapă". Poliţia din Zlatna a fost sesizată cu privire la cei doi "agenţi publicitari", dar încă nu li s-a dat de urmă...
Ioan HĂNŢULESCU
La Alba Iulia greva spontană a STP s-a încheiat
Transportul în comun a fost reluat
     După ce timp de aproape 24 de ore transportul urban în municipiul Alba Iulia a fost blocat în urma întreruperii lucrului de către angajaţii Societăţii de Transport Public, ieri, în jurul orelor 12.00, situaţia a reintrat în normal. Motivele acţiunii spontane a angajaţilor STP sunt deja binecunoscute: reducerea încasărilor societăţii, din cauza activităţii "piratereşti" a membrilor societăţii Interstar. Reamintim că Interstar nu s-a prezentat la licitaţia de trasee de transport în comun organizată de Primăria municipiului Alba Iulia, şi deci nu are nici un traseu alocat pentru a-şi desfăşura activitatea. Mai mult, printr-o ordonanţă a guvernului României se introduc reglementări cu privire la capacitatea şi celelalte date tehnice pe care să le îndeplinească vehiculele care efectuează transport de călători. Or, din datele pe care le avem, microbuzele Interstar nu îndeplinesc aceste condiţii. Totuşi, prin mijloace a căror înţelegere ne scapă, după ce Tribunalul judeţean Alba dă o decizie defavorabilă Interstar, astfel încât se interzicea circulaţia acestora în regim de prestatori de servicii în transportul de călători în municipiul Alba Iulia, decizie conformă cu ordonanţa guvernului şi faptul că Interstar nu are nici un traseu licitat şi câştigat, Curtea de Apel Alba dă o decizie exact pe dos. În care printre altele se arată că Interstar poate circula pe traseele repartizate ??? Dar dacă n-a participat la licitaţie? Care sunt traseele acelea? Greu de spus, dar cei chemaţi să aplice legea s-au văzut prinşi între ciocan şi nicovală, iar microbuzele Interstar au circulat în continuare. Surse din cadrul STP ne-au informat că din cauza activităţii ilegale a Interstar încasările STP au scăzut foarte mult astfel încât există pericolul real ca salariaţii să nu-şi poată primi luni salariile. Acesta a fost motivul pentru acţiunea de miercuri, de blocare a DN 1 în zona Partoş. Deşi DN 1 a fost deblocat la intervenţia Poliţiei municipiului Alba Iulia încă de miercuri, ieri dimineaţă autobuzele STP nu reluaseră lucrul. Aceasta s-a întâmplat abia în jurul orelor 12.00, după o nouă rundă de negocieri care a avut loc la Poliţia municipiului Alba Iulia. Comandantul poliţiei municipiului Alba Iulia - mr. Milu Todea ne-a informat că în urma dialogului, la care au participat şi primarul Mircea Hava, viceprimarul Călin Potor, reprezentanţi ai conducerii STP, ai sindicatelor STP şi Interstar, reprezentanţi ai ARR, s-a decis reluarea controalelor în trafic, astfel încât reglementările în materie de transport în comun să fie respectate, fapt ce i-a determinat pe angajaţii STP să reia lucrul.
     Astfel de rezolvări de moment s-au mai întâmplat, dar sperăm ca acum să se ajungă la o decizie care să rezolve definitiv problema.
Anca DINICĂ

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.