Ultima oră
Știri
Vânătoarea şi pescuitul, interzise
     Până la data de 30 mai, pescuitul în apele colinare şi cele de şes este interzis. De asemenea, până la 15 mai este închis şi sezonul de vânătoare. Posesorii permiselor de vânătoare vor avea posibilitatea să vâneze căprior începând cu data de 15 mai şi până la 15 septembrie. (A.D.T)
Pasager spre moarte!
Tânărul rănit în accidentul rutier de la Mirăslău a murit în spital
     După cum v-am mai informat, în noaptea de miercuri, la Mirăslău s-a produs un grav accident rutier. Conducând autoutilitara IVECO DUCATO pe Direcţia Turda - Aiud, Călin Petru Ţicărat, 23 de ani, şofer la SC Comexim SRL Oradea, nu este destul de atent şi intră cu viteză într-o autobasculantă ce staţiona pe partea dreaptă a carosabilului din cauza unei pene de cauciuc. Autobasculanta care staţiona era semnalizată cu luminile de poziţie şi cele de avarie. Şoferul autoutilitarei a suferit policontuzii şi un traumatism cranio-facial. Din păcate, mai grav a fost accidentat pasagerul din IVECO, studentul Emil Sebastian Ardelean, care a fost transportat mai întâi la spitalul din Aiud şi apoi la cel judeţean. Tânărul se urcase în IVECO ca pasager "la ocazie". Emil a fost operat de urgenţă, după ce a fost diagnosticat cu ruptură de ficat şi splină, stare comatoasă etc. În cursul zilei de ieri, tânărul a decedat în spital, medicii fiind surprinşi că acesta a rezistat atâtea ore. La autopsie s-a constatat că ficatul victimei era pur şi simplu zdrobit, în plus prezenta şi ruptură de intestine şi diafragmă. (F.R.)
La Miceşti-Alba Iulia, pe DN 74
Un băiat de 13 ani a fost grav accidentat de un Opel Astra
     Miercuri, 10 aprilie, în jurul orei 18.00, pe strada Zlatnei din Miceşti s-a produs un accident rutier în urma căruia un băiat de 13 ani a fost grav rănit. Deplasându-se cu bicicleta pe DN 74, Andrei Ghenescu (13 ani, din Miceşti, elev) a încercat să vireze brusc dreapta fără să se asigure. În acel moment a fost izbit de un Opel Astra care intrase în depăşirea lui. Autoturismul Opel Astra era condus de Ioan Bai (49 de ani, din Alba Iulia, maistru la o societate comercială din municipiu). În urma impactului, băiatul a fost grav rănit, fiind internat în secţia ATI a Spitalului Judeţean Alba cu diagnosticul de traumatism cranio-cerebral acut deschis, otoragie dreapta, stare de comă. În noaptea de 10/11 aprilie, Andrei Ghenescu a fost operat de medicii de la Spitalul Judeţean Alba, pentru extirparea unui cheag de sânge acumulat pe creier. Ieri dimineaţă, băiatul era tot în stare de comă, însă medicii s-au declarat optimişti în legătură cu evoluţia stării de sănătate a pacientului. În cauză, Biroul Poliţiei Rutiere Alba continuă cercetările.
Nicoleta TOMUŢA
Liderii liberali
     Sfârşitul lunii martie şi începutul lunii aprilie a.c. a fost marcat la nivelul judeţului Alba de desfăşurarea alegerilor pentru birourile permanente ale filalelor locale PNL. Iată numele preşedinţilor aleşi în cele mai importante localităţi: Alba Iulia- Simion Creţu; Aiud- Romul Popa; Blaj- Ioan Duma; Cugir-Nicuşor Mihai; Teiuş- Petru Cristea; Abrud- Vasile Vasilache; Baia de Arieş- Nicolae Harda; Ocna Mureş- Vasile Bugnar. Zilele acestea vor avea loc alegeri la Sebeş, Zlatna şi Câmpeni.(I.H.)
Bărbatul din Drîmbar căzut din tractor are șanse minime de supraviețuire
     Aşa cum v-am mai informat, un accident stupid s-a consumat la începutul acestei săptămâni la Drâmbar, soldat cu rănirea foarte gravă a lui Ioan Petraşcu de 42 de ani. Bărbatul s-a urcat cu scara pe remorca tractorului, pentru a arunca furaje la animale. La un moment dat el s-a dezechilibrat şi a căzut, lovindu-se la cap. Bărbatul a intrat în casă, a adormit iar membrii familiei au văzut urme de sânge pe pernă. Pacientul a fost transportat cu ambulanţa la spital, unde a fost transferat la ATI. Petraşcu a fost diagnosticat cu traumatism cranio cerebral acut, multiple fracturi de calotă şi bază şi două hematoame. Bolnavul a fost operat, însă, potrivit medicilor care-l îngrijesc, el are şanse minime de supravieţuire. În prezent, bărbatul este ţinut în viaţă doar cu ajutorul aparatelor. (F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Invenţii economice româneşti:
Banii colectați de la săraci intră în buzunarul miliardarilor!
     Nici la ultima conferinţă de presă oraganizată de Partidul Naţional Liberal la Alba Iulia preşedintele organizaţiei judeţene, dl. Teodor Atanasiu n-a scăpat prilejul de a critica politica economică a partidului de guvernământ. Dânsul a adus în atenţia presei "invenţiile" economice ale PSD care, deşi a promis în campania electorală o protecţie socială reală, a ajuns să-i protejeze pe... miliardarii din clientela politică: "Guvernul, a declarat preşedintele liberal, spune azi că se scumpeşte gazul metan (cu toate scumpirile ce decurg ulterior), pentru că "aşa vrea FMI-ul", ferindu-se să spună adevărul. Şi anume, că jumătate din economia românească este clientelară politic şi ...nu plăteşte ce consumă!
     Iată două exemple din judeţul nostru: UPS-Ocna Mureş are sute de milioane datorie pe care nu le plăteşte. Plăteşte, în schimb, populaţia! RESIAL-ul din Alba Iulia este în incapacitate de plată, dar i se permite să consume fără bani. Aşadar, consumatorii casnici care nu plătesc riscă să fie debranşaţi, dar marii consumatori, clientela politică, ei sunt scutiţi de datorii la nesfârşit...Iar pierderile sunt suportate din buzunarul cetăţeanului aproape muritor de foame, care strânge cureaua ca să fie la zi cu plăţile." (I.H.)
Undă verde pentru Festivalul Internațional "Lucian Blaga"
     Înscris la loc de cinste în programul acţiunilor culturale care se desfăşoară în judeţul Alba, Festivalul Internaţional "Lucian Blaga" a primit recent undă verde. Este vorba de perfectarea tuturor măsurilor organizatorice pe care le implică desfăşurarea unei manifestări culturale de ţinută, la care sunt invitaţi oameni de cultură din ţară, dar şi din străinătate. Directorul DCCPCN Alba - Ion Mărginean ne-a informat că programul festivalului a fost definitivat, iar în prezent se află deja în lucru tipăriturile care vor fi editate cu acest prilej. Printre acestea, cele mai importante sunt "Caietele Blaga" - un documentar care reuneşte cele mai importante intervenţii şi întâmplări de pe parcursul ediţiei precedente şi revista festivalului "Paşii profetului". Un alt pas important se va face în data de 26 aprilie, când la Centrul cultural "Lucian Blaga" din Sebeş va avea loc jurizarea creaţiilor trimise la concursul de poezie "Laudă seminţelor, celor de faţă, şi-n veci tuturor". Până acum s-au înscris în concurs 50 de creatori, dar cei care doresc să participe o pot face trimiţând în continuare lucrări pe adresa Centrului cultural "Lucian Blaga" Sebeş, cu condiţia ce ele să ajungă aici până în dimineaţa zilei de 26 aprilie.
Anca DINICĂ
Zlatna - cea mai poluată și mai poluantă localitate din județ
     Potrivit ultimului raport întocmit de specialiştii IPM Alba, valoarea coeficientului general de poluare a aerului în judeţ demonstrează că în cursul lunii martie calitatea aerului a fost în scădere. La Alba Iulia, toţi indicatorii de calitate a aerului s-au încadrat în limitele admise. În schimb, la Zlatna, dioxidul de sulf a înregistrat depăşiri de 3,5 ori ale limitelor admise, iar în ceea ce priveşte pulberile sedimentabile, acestea nu s-au încadrat în valorile standard. Poluarea factorilor de mediu are ca sursă principală agentul economic SC Ampelum Zlatna. La rândul lor, factorii meteo îngreunează dispersia poluanţilor, în special între orele 10.00 - 15.00, când emisiile din procesul tehnologic sunt maxime, dioxidul de sulf depăşind cu mult limitele admise. Aceste emisii nu sunt automonitorizate de către SC Ampelum Zlatna. Cauza poluării o reprezintă uzina veche, aflată în funcţiune şi care nu este dotată cu sisteme de reţinere a gazelor sulfuroase, ele fiind evacuate direct în admosferă. În ceea ce priveşte localitatea Ocna Mureş, aici pulberile sedimentabile s-au încadrat în limitele admise. (A.D.T.)
Polițiștii albaiulieni au prins un condamnat care "a uitat" să se întoarcă la închisoare
El a fost reţinut în timpul unei anchete penale paralele pentru decăderea soţiei sale din drepturile părinteşti
     Nicolae Zdrânc (40 de ani, din Alba Iulia) a fost reţinut miercuri de cadrele Biroului Poliţiei Judiciare Alba Iulia şi a fost depus în arest pe baza unui mandat de urmărire generală reactualizat în 8 martie 2002. În 1998, Nicolae Zdrânc a fost condamnat la 8 ani închisoare pentru tâlhărie, pe baza unei sentinţe emise de Tribunalul Judeţean Alba. În anul 1998, Zdrânc împreună cu fiul său au tâlhărit un cetăţean în zona gării din Alba Iulia. În 20 februarie 2001, lui Nicolae Zdrânc i s-a aprobat o învoire din închisoare, până în 20 mai 2002, pentru a-şi face o expertiză medicală la un picior deoarece suferea de tromboflebită. Deşi a mai depus o cerere de prelungire a învoirii, aceasta nu i-a fost aprobată de conducerea penitenciarului. Deoarece nu s-a întors la timp la locul de ispăşire a pedepsei, Zdrânc a fost dat în urmărire generală. El a fost identificat şi reţinut din nou abia zilele trecute, când poliţia a fost solicitată să ancheteze un alt caz apărut tot în familia lui. Respectiv, poliţia a fost solicitată să ancheteze împrejurările în care mezina familiei, în vârstă de patru ani şi jumătate, a fost bătută de mama ei, Olimpia Zdrânc. În fapt, vânătăile de pe corpul fetiţei au fost observate de angajaţii Societăţii de Caritate "Iulia" din Alba Iulia, unde aceasta venea în vizită uneori la fratele ei aflat în ocrotirea acestei asociaţii. Micuţa a fost luată şi ea sub ocrotirea Societăţii de Caritate "Iulia" iar în prezent, DGPDC Alba derulează o anchetă pentru stabilirea oportunităţii decăderii din drepturi a părinţilor. Respectiv a mamei dar şi a tatălui acesteia, Nicolae Zdrânc, ce a fost descoperit cu ocazia efectuării anchetei (nu la domiciliul conjugal, ci în alt loc unde încerca să nu atragă prea mult atenţia asupra lui). Nicolae Zdrânc se va întoarce din nou la închisoare. Între timp, fiul în complicitate cu care a săvârşit tâlhăria a ieşit din închisoare (în 2001).
Nicoleta TOMUŢA
În urma unei întâlniri cu reprezentanţii Gold Corporation
Prefectul Ioan Rus a atras încă o dată atenția asupra protejării mediului înconjurător la Roșia Montană
     În cursul zilei de ieri, d-l Sorin Vătăşelu, noul director al Filialei "Avram Iancu" Abrud a C.N. Minvest, s-a întâlnit cu prefectul Ion Rus, la Alba Iulia, întâlnire în cadrul căreia d-l Rus a asigurat actuala conducere a unităţii miniere că se va bucura de tot sprijinul administraţiei judeţene. D-l Vătăşelu a fost însoţit şi de reprezentanţii SC Gold Corporation, şeful administraţiei publice judeţene fiind astfel informat despre măsurile care se vor adopta în viitorul apropiat la Roşia Montană. Astfel, s-a stabilit că între conducerea societăţii şi comunitatea locală va exista cu contact permanent, atât prin intermediul întâlnirilor publice cât şi prin discuţiile individuale cu fiecare cetăţean, care vor demara din data de 29 aprilie a.c. Pentru a întări şi mai mult ideea de transparenţă a relaţiilor, firma Gold Corporation a înfiinţat la Roşia Montană o gazetă locală, al cărei prim număr a şi văzut lumina tiparului săptămâna trecută. În ea sunt publicate toate informaţiile necesare. Prefectul Ioan Rus a declarat la rândul său că sprijină substanţial derularea acestei importante investiţii, atrăgând însă atenţia cu privire la protecţia totală a mediului înconjurător. (R.J.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.