Ultima oră
Știri
Pregătiri de "Ziua Copilului"
     Deşi mai este circa o lună şi jumătate până atunci, prefectul Ioan Rus a solicitat şefilor unor instituţii publice să demareze deja pregătirile în vederea sărbătoririi Zilei Internaţionale a Copilului din data de 1 iunie. Astfel, Inspectoratul Şcolar Judeţean, Direcţia pentru Tineret şi Sport şi Direcţia pentru Protecţia Drepturilor Copilului vor coopera la întocmirea unui calendar al manifestărilor care se vor desfăşura atât în municipiul Alba Iulia cât şi în judeţ. (R.J.)
Amenzi la cântare şi măsurători
     Compartimentul Inspecţie al Biroului judeţean de metrologie legală Alba a efectuat în primul trimestru al anului în curs un număr de 279 controale metrologice prin inspecţii şi testări inopinate asupra mijloacelor de măsurare şi măsurătorilor efectuate în domenii de interes public, din care 4 la instituţii publice, 105 la agenţi economici şi 170 la persoane fizice. Principalele abateri de la legislaţia specifică în domeniul metrologiei au constat în utilizarea de mijloace de măsurare neverificate la termen (69 de cazuri) şi utilizarea de mijloace de măsurare dereglate care prezentau erori grosolane de justeţe în funcţionare (7 cazuri). Cu ocazia controalelor efectuate au fost încheiate 75 de procese verbale de control metrologic, iar pentru nerespectarea legislaţiei specifice, s-au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 25,5 milioane de lei. Din totalul controalelor efectuate, peste 85% s-au referit la mijloacele de măsurare utilizate în tranzacţii comerciale. (R.J.)
Astăzi, la Alba Iulia
Reprezentanții CHF/România vor prezenta produsele și serviciile oferite ONG-urilor
     Astăzi se vor afla la Alba Iulia d-nii Bryan Winston şi Glenn Moller, reprezentanţii pentru România ai organizaţiei neguvernamentale americane CHF/International care derulează proiecte în peste 30 de ţări. Cu acest prilej vor fi evaluate progresele înregistrate în implementarea proiectului "Integrarea ONG-urilor şi dezvoltarea economică", derulat de CHF/Romania în judeţul Alba, un program de împrumuturi pentru IMM-uri ce funcţionează în vestul României şi prin care au fost acordate 2600 de împrumuturi, în valoare de peste 5,1 milioane USD, ceea ce a condus la crearea a 6100 de locuri de muncă. De asemenea, la sediul CCIA Alba, va avea loc şi o prezentare a produselor şi serviciilor oferite de CHF/Romania. În cadrul acestei vizite cei doi oaspeţi se vor întâlni cu reprezentanţii autorităţilor locale, ai ONG-urilor partenere, urmând ca pentru reprezentanţii mass-media să se desfăşoare şi o conferinţă de presă la sediul Hotelului Parc din Alba Iulia. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Decişi spre NATO, indecişi în reforma economică
     Astăzi, primul ministru - Adrian Năstase, ministrul de externe - Mircea Geoană şi ministrul Apărării - Ioan Mircea Paşcu vor avea la sediul NATO din Bruxelles o întâlnire poate decisivă pentru aderarea noastră la NATO. Firesc în contextul evoluţiilor care au avut loc pe scena politică mondială, interesul pe care aderarea la NATO îl suscită în rândul guvernanţilor şi al cetăţenilor. Cu atât mai mult cu cât ezitările şi amânările sunt taxate de partenerii occidentali.
     Regretabil însă, nu aceeaşi atitudine o adoptă guvernanţii în privinţa rezolvării problemelor care-i privesc strict pe cetăţeni. Atitudinea lor nu este nouă, dar prin repetarea ei de către toate guvernele care s-au succedat în ultimii 12 ani la Palatul Victoria, ne-a adus la exasperare. Sub diferite abordări, primul lucru pe care l-au dorit rezolvat românii după 1989, creşterea nivelului de trai, nu s-a petrecut. Recent premierul Năstase a afirmat că "înţeleasă inteligent, reforma economică poate rezolva problemele sociale". Noi am adăuga: nu "poate", ci "le rezolvă sigur". Că nu s-a întâmplat până acum se datorează presiunilor sindicale extrem de puternice. "În viitor vrem să fim mai fermi în legătură cu obiectivele reformei economice, iar miniştrii actualului Guvern trebuie să înţeleagă că fac parte dintr-o echipă şi nu trebuie să cedeze presiunilor sociale"- a mai adăugat Năstase. Dar primul care a cedat atunci când muncitorii braşoveni şi-au strigat nemulţumirea a fost însuşi premierul. În ideea cumpărării păcii sociale se propun, se chiar semnează, dar nu se prea respectă, "pacte sociale". Cu toate acestea locurile de muncă se reduc continuu, preţurile cresc constant, de multe ori fără justificare (aşa se spune despre ultima scumpire a carburanţilor, în condiţiile în care România importă doar 10% din ţiţeiul necesar), iar pentru că reforma economică a tot fost ocolită, salariile şi pensiile stagnează. Cercul, unul vicios desigur, s-a închis! E greu să-l spargi acum, când cetăţeanul de rând a ajuns la limita suportabilităţii. E şi mai greu când unii miniştri par să nu-l înţeleagă pe şeful Guvernului atunci când vorbeşte despre înţelegerea inteligentă a reformei economice sau când de aceeaşi neînţelegere dă dovadă chiar FMI. Ministrul Privatizării - Ovidiu Muşetescu a afirmat vineri că, de anul viitor, o parte a sumelor provenite din privatizare vor fi alocate sistemului de pensii. Acum ele merg în totalitate la Trezoreria Statului pentru micşorarea datoriei publice în virtutea acordului cu FMI. Când logic ar fi fost ca ele să se îndrepte spre restructurarea întreprinderilor de stat încă existente sau spre sprijinirea dezvoltării societăţilor private. De altfel, aceasta a fost intenţia ministrului Muşetescu la începutul mandatului. Idee neagreată de FMI. Statului român îi lipsesc banii, iar tot amânând reforma economică, acum au ajuns să-i lipsească sursele de obţinere a lor. Prins între ciocan şi nicovală, Guvernul român are o misiune foarte grea. Cu "înţelegere inteligentă şi fermitate", ea poate fi rezolvată. Dar numai aşa! Iar fără banii necesari putem îndeplini cerinţele de performanţă militară cerute de NATO?
Anca DINICĂ
La sfârşit de săptămână, în judeţul Alba
Stări tensionate şi burduşeli cu vânătăi, în Postul Mare
     *Ocna Mureş, cartierul Uioara de Jos (Ciunga), sâmbătă, 13 aprilie. În cartierul de romi Ciunga a fost întărită paza, pe lângă cei patru poliţişti şi şase jandarmi care supraveghează zona fiind mobilizată încă o patrulă de poliţie, însoţită de doi jandarmi. Suplimentarea forţelor de ordine a fost impusă de oficierea slujbei de pomenire după un an de la moartea fraţilor Iosif şi Mircea Ciurar, ucişi în timpul unui conflict între două clanuri de romi din cartier. La parastas au participat şi aparţinători ai familiei victimelor, din alte localităţi, însă situaţia tensionată nu a scăpat de sub control.
     *Berghin, duminică, 14 aprilie, ora 20.30. Dorin Nicolae Moldovan (27 de ani, din Berghin) a fost bătut de un grup de persoane din Henig, la o distanţă de circa 50 m de un bar din Berghin. Poliţiştii din Berghin i-au identificat pe doi dintre agresori - Nicolae Fugociu şi Adrian Muntean - cercetările continuând pentru identificarea celorlalţi bătăuşi. Moldovan a fost diagnosticat cu traumatism cranio cerebral acut închis, plăgi ale scalpului şi hematom orbital. Conflictul s-a produs pe fondul consumului exagerat de alcool.
     *Cugir -Vinerea, duminică, 14 aprilie. Doi ciobani, tată şi fiu, Ioan şi Simion Lupu, au fost agresaţi duminică seara în zona unui bar din localitatea Vinerea. Cei doi au declarat că îşi cunosc agresorii, aceştia fiind alţi doi ciobani şi un localnic. Ioan şi Simion Lupu au declarat că au fost agresaţi din...invidie, aflându-se într-un conflict mai vechi cu atacatorii lor. Cele două victime vor depune o sesizare la Poliţia Cugir.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.