Ultima oră
Știri
Pe raza judeţului Alba, în 2002
Au fost descoperite 4 arme militare şi 182 de cartuşe
Toată muniţia a fost găsită întâmplător în gospodăriile cetăţenilor
     Postul de Poliţie Ponor a fost sesizat joi, 25 aprilie, despre faptul că într-o gospodărie de pe raza comunei a fost descoperit un pistol. Acesta fusese ascuns în paiele care acopereau un grajd. Pistolul cu tambur datează din 1914, aparţinuse lui Ioan Ţârău (decedat) şi era deteriorat în proporţie de 40 %. De la începutul anului şi până în prezent, în Biroul de Corpuri Delicte din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Toxice din IPJ Alba s-au adunat mai multe arme şi muniţii descoperite pe raza judeţului Alba (cu predilecţie în zona Apusenilor), astfel: o armă de vânătoare cu cocoaşă externă, trei pistoale militare, 177 cartuşe de calibrul 7,92 mm şi 5 cartuşe de calibrul 16 mm.
Nicoleta TOMUŢA
Bătălia pentru relansarea SC Cugir SA
Cornel Dîrjan, Marius Neamţu şi Ovidiu Chiroşca - candidaţi la postul de director general al SC Cugir SA
     Luni, 29 aprilie a.c., la sediul CN ROMARM din Bucureşti, va avea loc concursul pentru ocuparea postului de director general al SC Cugir SA. Pentru această importantă funcţie şi totodată de mare răspundere vor candida Cornel Dîrjan, actualul director general interimar, Marius Neamţu, şeful Biroului Export - Import din cadrul societăţii şi Ovidiu Chiroşca, o persoană din afara întreprinderii. Purtătorul de cuvânt al PSD de Alba, Mihai Babiţchi, a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că toţi cei trei candidaţi vor porni cu semne egale, întrucât politicul nu se va amesteca, însă a precizat totuşi, că principalul favorit este Cornel Dîrjan. În altă ordine de idei, Dîrjan a declarat în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, faptul că îl va acţiona în instanţă pe deputatul PNL, Dan Coriolan Simedru, pentru calomniile aduse. "Odată şi odată tot va trebui să plătească pentru că nu o să fie toată viaţa parlamentar", a conchis directorul general al SC Cugir SA. (R.J.)
După 60 de ani de întrerupere, la Pianu se reia
Târgul lunar de animale și mărfuri
     În urmă cu 60 de ani, din pricina unei altercaţii între susţinătorii partidelor politice de la acea vreme, Târgul de animale şi mărfuri de la Pianu a fost oprit, fiind de atunci şi până în zilele noastre organizat la Săsciori. Începând cu luna februarie a acestui an, tradiţionala manifestare îşi reia vechiul vad de la Pianu, desfăşurându-se în data de 2 a fiecărei luni, cu excepţia lunii mai, când va avea loc în data de 1. După cum ne-a declarat primarul comunei Pianu, Marin Petruse, cea de a IV-a ediţie a târgului, din 1 mai a.c., va avea pe agenda de desfăşurare o expoziţie de animale cu premiere (bovine, ovine, cabaline, porcine etc.). Desemnarea câştigătorului se va face de către o comisie compusă din specialişti (DGAIA, Direcţia sanitar-veterinară, Centrul de consultanţă agricolă) iar premiile (bani, furaje) vor fi înmânate de oficialităţile locale şi judeţene prezente la eveniment.
     Reluarea târgului de la Pianu aduce multe avantaje crescătorilor de animale, meşteşugarilor şi micilor comercianţi, punându-le la dispoziţie un spaţiu adecvat (apă, wc), în apropierea terenului de golf, la care se poate ajunge cu atelajul, drumul de acces nefiind judeţean. (I.H.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Accidentele, incompatibilităţile şi fuziunile politice au restructurat Consiliul judeţean
Eugen Popa este noul preşedinte interimar
     În cursul zilei de ieri a avut loc şedinţa ordinară a CJ Alba, prilej cu care a fost ales noul preşedinte interimar al CJ Alba. Ca urmare a tragicului eveniment de la Scărişoara, când preşedintele Augustin Presecan a fost grav rănit, consilierii l-au ales pe vicepreşedintele Eugen Popa să preia atribuţiile preşedintelui pe perioada interimatului. Propunerea a venit din partea vicepreşedintelui Doru Victor Cetean. Noul preşedinte interimar a fost ales cu 33 voturi pentru şi cinci abţineri (grupul de consilieri ai PNL care au susţinut că delegarea atribuţiilor s-a făcut cu nerespectarea legii).
     La şedinţa de ieri a participat şi prefectul judeţului Alba, Ioan Rus. Eugen Popa a declarat că doreşte să rămână cât mai puţin în această funcţie şi aşteaptă ca preşedintele Augustin Presecan să revină cât mai repede la conducerea CJ Alba. (F.R.)
Gheorghe Popa, validat și consilier județean din partea PD
     În cursul zilei de ieri, consilierii judeţeni l-au validat în calitatea de consilier judeţean pe juristul Gheorghe Popa (PD), originar din Ocna Mureş. El i-a luat locul lui Ioan Urcan care în calitate de director adjunct al SC DPL SA Alba şi-a dat demisia din funcţia de consilier, pentru a evita incompatibilitatea. Comisia de specialitate a avizat acest proiect de hotărâre cu 3 voturi pentru, 1 împotrivă şi o obţinere, în pofida faptului că reprezentantul PUNR, consilierul judeţean Ioan Olteanu a declarat că este vorba de un abuz. Reprezentanţii PD au contracarat afirmând că este vorba de o chestiune perfect legală, ataşând la dosar protocolul de fuziune dintre PD şi PUNR, precum şi adeziunea de partid a noului consilier judeţean. Gheorghe Popa a primit 22 voturi pentru, în timp ce împotrivă au votat cei doi consilieri ai PUNR. Alţi 13 consilieri (PNL, PNŢCD şi unul de la UDMR) s-au abţinut de la vot. Tot ieri, Gheorghe Popa depus jurământul în calitate de consilier judeţean.
Florin ROMAN
Trei noi consilieri în Delegaţia Permanentă
     Ca urmare a depunerii demisiilor de către consilierii PSD, Ioan Farcaş şi Ioan Urcan, care au preferat să-şi păstreze funcţiile de conducere la SC Drumuri şi Poduri Locale, au rămas vacante două locuri în Delagaţia Permanentă a CJ Alba. Un alt loc a rămas temporar liber ca urmare a lipsei preşedintelui CJ Alba, Augustin Presecan, din motive medicale.
     În cursul zilei de ieri, cei trei au fost înlocuiţi cu: Alexandru Danciu (PD) cu 29 voturi pentru şi 9 împotrivă, Cornel Suciu (PSD), 31 voturi pentru şi 7 împotrivă - permanenţi şi Iuliu Brenduş (UDMR), 27 voturi pentru şi 11 împotrivă, interimar. (F.R.)
Un consilier judeţean şi-a dat demisia
     Cavalcada de schimbări din conducerea CJ Alba dar şi din consiliu continuă. După schimbările de la nivelul conducerii instituţiei cauzate de accidentul preşedintelui Augustin Presecan şi alegerea lui Nicolae Gavrilă ca preşedinte al CENTRCOOP, au urmat o serie de modificări în rândul consilierilor judeţeni din cauza incompatibilităţilor. Practic, aproape că nu mai seamănă actuala structură a CJ Alba cu ce era după alegeri.
     În cursul zilei de ieri, un alt consilier judeţean din partea PSD a demisionat. Este vorba de un alt consilier judeţean din partea PSD, d-l Alexandru Petraşcu. Se pare că dânsul are parteneriate economice cu CJ Alba pe un anumit domeniu de activitate, motiv pentru care, cu demnitate, şi-a înaintat demisia. De altfel, chiar la începutul şedinţei, Alexandru Petraşcu a cerut introducerea punctului de diverse pe ordinea de zi, anticipând practic acest moment.
     Mai trebuie precizat că următorul pe lista de consilieri judeţeni ai PSD este Dan Galatâr, actualul director al Direcţiei de Protecţia Plantelor aflată în subordinea CJ Alba. Aşadar, având în vedere că şi el este incompatibil cu funcţia de consilier dacă nu demisionează, cel mai probabil următorul consilier judeţean din partea PSD va fi directorul DSP Alba, dr. Adrian Teodoru. Dacă va fi aşa sau nu vom afla în următoarea şedinţă a CJ Alba.
Florin ROMAN
Medicii din Tg. Mureş vor stabili dacă
Președintele Presecan va continua tratamentul în țară sau în străinătate
     Prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, a fost prezent ieri în mijlocul consilierilor judeţeni, relatându-le acestora modul în care s-a produs groaznicul accident de la Scărişoara soldat cu rănirea gravă a preşedintelui CJ Alba, Augustin Presecan. Prefectul a mulţumit partidelor politice care au transmis mesaje de îmbărbătare şi însănătoşire pentru preşedintele Augustin Presecan şi mesaje de încurajare pentru familia acestuia.
     Domnia sa a declarat că în cursul acestei zile o comisie medicală, coordonată de secretarul de stat Mircea Deac din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Familiei se va pronunţa asupra oportunităţii continuării tratamentului la Tg. Mureş sau în străinătate. Decizia va fi luată în funcţie de starea de sănătate a pacientului şi de opinia medicului Alexandru Lupşea, neurochirurgul care l-a operat pe preşedintele Consiliului Judeţean Alba. Dacă va fi trimis în străinătate, preşedintele Augustin Presecan va fi supus unui control amănunţit şi unui proces de recuperare.
     În altă ordine de idei, prefectul Ioan Rus a declarat că premierul Adrian Năstase, ministrul Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă şi cel al Sănătăţii şi Familiei, Daniela Bartoş, se interesează de starea de sănătate a preşedintelui Presecan şi de evoluţia post-operatorie. Prefectul Ioan Rus a mai declarat că speră ca în cel mai scurt timp să fie făcute publice şi rezultatele anchetei declanşată de autorităţile abilitate ale statului în cazul accidentului de elicopter de la Scărişoara.
Florin ROMAN
Proiectul Roşia Montană prezentat la Prefectura Alba
     Cu ocazia investirii domnului Michael Steyn în funcţia de director general al SC Roşia Montană Gold Corporation SA, la sediul Prefecturii Alba va avea loc în 10 mai a.c., de la ora 12.30, o prezentare a proiectului din Roşia Montană. La această întâlnire, alături de prefectul Ioan Rus şi directorul general, Michael Steyn, vor fi prezenţi şi alţi membri ai conducerii SC Roşia Montană Gold Corporation SA. Vor fi făcute publice, din sursă directă, informaţii legate de tehnologia folosită, protecţia mediului şi a vestigiilor arheologice, relocare şi despre stadiul actual al proiectului, ne-au precizat responsabilii cu relaţiile publice din cadrul companiei. (F.R.)
Roşia Montană - o investiţie prioritară
Declaraţia politică a deputatului PSD de Alba, Codrin Ştefănescu
     Roşia Montană - o adevărată mină de aur, şi fără a folosi figuri de stil, un veritabil izvor de civilizaţie - prezintă, comparativ cu alte zone de exploatare de talie mondială, câteva particularităţi semnificative: prezenţa a circa 4200 de locuitori, frumuseţea nefirească a locurilor, valoarea istorică atestată de mii de ani, tradiţia.
     Referindu-ne la strategia de aderare a României la Uniunea Europeană, nu trebuie ignorat faptul că activitatea minieră din noul mileniu trebuie să supravieţuiască competiţiei economice şi necesităţii de a fi întrutotul compatibilă cu cerinţele de protecţie a mediului, muncii şi, mai ales de protecţie socială. De aceea, intenţia de a investi aici, promovată de Compania Gold Corporation SA mi se pare cu atât mai lăudabilă cu cât societatea mai sus amintită a reţinut câteva aspecte: garantarea dreptului de proprietate a locuitorilor din zonă, acordarea despăgubirilor ce decurg din strămutare - ca posibilă consecinţă a exploatării miniere, precum şi realizarea unui control riguros al întregii exploatări. În acest sens, organele administraţiei publice locale, clasa politică judeţeană, indiferent de orientarea politică, compania în cauză, precum şi locuitorii din Roşia Montană trebuie ca, împreună, să colaboreze şi să găsească soluţiile optime, astfel încât prosperitatea judeţului Alba şi a locuitorilor săi să devină o prioritate.
SMURD-ul se va extinde în toate județele
     Staţiile Medicale de Urgenţă şi Descarcerare (SMURD) vor funcţiona în toate judeţele ţării, au declarat oficiali din conducerea Corpului Pompierilor Militari. Ca urmare a creşterii alarmante a numărului accidentelor feroviare şi de trafic, pompierii intenţionează ca până în primul trimestru al anului viitor să înfiinţeze staţii SMURD în toate judeţele ţării. Astfel de servicii funcţionează în prezent în câteva judeţe ale ţării pe baza unor donaţii şi sponsorizări venite din străinătate. Coordonatorul SMURD-ului din Tîrgu Mureş, dr. Raed Arafat, a declarat pentru "Unirea" că înfiinţarea acestor staţii era prevăzută într-un protocol semnat între Ministerul Sănătăţii şi Ministerul de Interne la sfârşitul anului 2000. Programul este finanţat cu ajutorul Băncii Mondiale care a trimis în ţară mai multe maşini de prim ajutor şi de descarcerare. Din păcate însă, potrivit dr. Raed Arafat, Comisia de urgenţă din Ministerul Sănătăţii a decis întreruperea acestui program şi a dirijat maşinile către serviciile de ambulanţă unde nu pot fi utilizate din lipsa banilor şi a specialiştilor care să utilizeze aparatura performantă cu care sunt dotate. În prezent, există staţii SMURD în 13 judeţe ale ţării dar multe dintre maşinile acestor servicii sunt prea vechi ca să mai poată fi folosite. Prin programul derulat prin Banca Mondială au fost achiziţionate 33 de ambulanţe de descarcerare, care vor fi distribuite după ce vor fi consultaţi şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi Familiei. Dr. Raed Arafat a mai declarat pentru ziarul "Unirea" că activitatea SMURD este extrem de eficientă, ajutând la salvarea mai multor vieţi. Numai în ultimele 10 zile, SMURD a acţionat de trei ori în judeţul Alba. (F.R.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.