Prima pagină Ediția din: 20.06.2002
Știri
Sărbătoarea satului Deal
     Duminică în satul Deal, comuna Câlnic va avea loc sărbătoarea Fiilor Satului. Organizată de un colectiv de localnici condus de prof. Alexandru Başa, Primăria comunei Câlnic şi Biserica Ortodoxă "Sfânta Treime" din Deal, sărbătoarea va începe la ora 8.30 cu slujba religioasă la biserica din Deal, cu acest prilej sărbătorindu-se şi hramul bisericii. Ea va continua la ora 15 cu o paradă-spectacol susţinută de Ansambul folcloric din satul Deal, care va prezenta cu acest prilej câteva dintre cele mai reprezentative obiceiuri populare din zonă. Pentru tineri la Căminul cultural din Deal va fi organizată de la ora 20.30 o seară distractivă. (A.D.)
"Fiii satului" la Şard
     Primăria Ighiu şi Ansamblul de cântece şi dansuri populare "Şerdeanca" din Şard, organizează duminică, 23 iunie, ora 16.00, în centrul satului Şard manifestarea cultural artistică "Sărbătoarea satului". La realizarea spectacolului folcloric vor participa soliştii vocali: Ana Almăşana Ciontea, Marinela Baba, Adina şi Ilie Medrea, Ghiţă Groza, Adrian Ţiboc, ansamblurile foclorice "Târnavele" din Blaj, "Şerdeanca" din Şard, "Muguri de nucet" din Stremţ, formaţia de căluşari din Cricău, grupul vocal bărbătesc din Ampoiţa şi formaţia de dansuri "Fetele de la Căpâlna".
"Bomba" de la Abrud
     Ultimul bilanţ al îmbolnăvirilor de la şcoala specială nr. 2 Abrud indică 60 de copii asistaţi, care au fost spitalizaţi. Dintre aceştia, 10 au ajuns la Spitalul judeţean Alba, la secţia contagioase iar restul au fost internaţi la Spitalul orăşenesc ASrbud. Două maşini cu materiale perfuzabile şi medicamente au fost trimise la Abrud. Interesant de reţinut este faptul că în urmă cu circa 2 săptămâni, în urma unui control la şcoala din Abrud au fost aplicate amenzi în valoare de 6 milioane de lei pentru produse expirate şi spaţii insalubre. Cei vinovaţi riscă aspre sancţiuni pentru că au îmbolnăvit 50 de copii. (F.R.)
Loviţi de soartă
     La secţia ATI a Spitalului judeţean Alba a fost internată în stare gravă H.M., o femeie de 56 de ani, care s-a lovit la cap după ce a căzut pe asfalt. În aceeaşi secţie primeşte îngrijiri o femeie lovită de vacă şi un bărbat peste care a căzut un cal, ambii fiind din Alba Iulia. (F.R.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Albac, într-un cadru montan plin de feerie, are loc în zilele de 22-23 iunie a.c.
Prima ediție a Anului Internațional al Muntelui
     Moţii din comunele Albac, Arieşeni, Gârda, Scărişoara şi Vadu Moţilor vor fi părtaşi la una din cele mai grandioase manifestări cultural-artistice ce s-au desfăşurat vreodată pe vestitele plaiuri moţeşti. Este vorba de prima ediţie a Anului Internaţional al Muntelui, ce se va desfăşura sâmbătă şi duminică, respectiv 22 şi 23 iunie a.c. în comuna Albac - oază de mare frumuseţe, perlă a Munţilor Apuseni. Amfitrionii sărbătorii - primăriile celor cinci comune, au alcătuit un program bogat şi variat care speră să satisfacă la cele mai înalte cote setea de frumos, dragostea pentru cântec şi dans, pentru autenticitatea portului popular, a datinilor şi obiceiurilor de pe aceste străvechi vetre de simţire românească. Genericul sub care se înscriu aceste manifestări de anvergură este: "Respectând muntele, ne respectăm pe noi; fiecare din noi poate fi un ecologist".
     Pe lângă armonizarea moţilor cu generoasa idee a ecologizării Arieşului şi a dezvoltării turismului montan, care are aici minunate condiţii de valorificare, programul manifestării cuprinde momente de divertisment care vor întregi voia bună, veselia, tonusul psihic al numeroşilor participanţi. Aşa cum ne-a informat d-l Gheorghe Paşca, primarul comunei Albac, vor fi organizate concursuri de cel mai bun pescar, cel mai bun cosaş, cel mai frumos desen realizat de către copiii şcolilor din zonă. Se va organiza o tombolă în care premiul cel mare va fi un viţel viu de 100 kg. Se va găti în premieră un balmoş demn de Guiness Book, din care se vor înfrupta toţi musafirii. Principalul preparator al acestei mâncări specifice moţeşti de o mărime ciclopică va fi îndrăgita actriţa Draga Olteanu Matei. Oaspeţii au prilejul să mănânce clisă (slănină) friptă la flăcările unor focuri amenajate special în parcul din centrul comunei. Nu va lipsi cântecul susţinut de Ansamblul din Orlat şi Ansamblul Casei de cultură "Avram Iancu" din Câmpeni. Aşadar, poftiţi cu mic cu mare la această mare sărbătoare a sufletului şi spiritului moţesc, ce prefaţează o altă sărbătoare tradiţională, "Târgul de Fete" de pe Muntele Găina.
Geo MOŢUL
Marele proiect Roșia Montană Gold Corporation prinde viață
Primii localnici care au bătut palma cu compania și-au luat case și apartamente noi
     casaA fost în cer şi apoi a coborât în fundul pământului, pentru că a fost pilot şi mai apoi mecanic de locomotivă în subteran. Îi place să spună despre el că este o persoană defavorizată, adică este pensionar. Înainte de a se pensiona a fost inginer electromecanic la EM Baia de Arieş, unde a lucrat de prin anii '70. Cel pe care am încercat să-l prezentăm în doar câteva vorbe este d-l Sandor Zsoldoş. Soţia i-a murit în urmă cu câţiva ani şi de atunci locuieşte cu fiica Iudith, care are şi ea un copil. Ea a renunţat la viaţa liniştită de la Alba Iulia, pentru a-şi îngriji familia şi atunci, în urmă cu 6-7 ani s-a mutat la Roşia Montană.
     D-l Zsoldoş este unul din primii localnici (mama şi soţia au fost roşiene get-beget) care a bătut palma cu Roşia Montană Gold Corporation, firma mixtă româno-canadiană care a iniţiat cea mai mare investiţie din mineritul european. "Prima dată am aflat de investiţie când am citit în ziarul "Unirea" un interviu cu d-l Timiş. Apoi au început să vorbească oamenii, să scrie presa şi să fim informaţi prin gazeta companiei. Şi eu am fost la început un pic pe gânduri, dar când au venit cu o ofertă serioasă m-am hotărât imediat. Am fost la Biroul de Dezvoltare Comunitară şi am început negocierile. Au făcut măsurători şi am stabilit situaţia juridică de proprietate a terenului, pe banii companiei. Prin urmare am semnat contractul de vânzare-cumpărare şi am primit banii", ne-a spus d-l Zsoldoş. Chiar ieri dânsul a şi început să-şi investească banii primiţi. Şi-a cumpărat un apartament cu trei camere pe strada Cloşca din Alba Iulia, complet mobilat şi utilat. Mai trebuie să-şi aducă doar hainele. Cu restul banilor primiţi, moţul vrea să-şi cumpere o maşină nouă şi să depună ce-i mai rămâne, în bancă. El se gândeşte deja la o viaţă mai bună. Fiica lui Sandor Zsoldoş, Iudith este şi ea coproprietară şi deja a semnat un protocol cu RMGC. Tânăra ne spune că va folosi banii pentru a-şi cumpăra un apartament în Abrud, iar ce va rămâne îi va pune în bancă, până când va vedea în ce-i va investi. Amândoi sunt extrem de mulţumiţi de oferta companiei şi sunt convinşi că au făcut ce trebuie. Casa pe care cei doi o deţin este în Roşia Montană şi are o vechime de 160 de ani. Are 4 camere, bucătărie şi cămară, toate însumând 234 metri pătraţi.
     Şi Doina Oprea a semnat contractul de vânzare-cumpărare cu Roşia Montană Gold Corporation şi deja se gândeşte cum să cheltuie banii primiţi. Ne-a spus doar că a acceptat pentru că oferta companiei a fost foarte bună, încât nu a putut refuza. Am stat de vorbă şi cu Alexandru Iosif şi Cornelia Mignea, ce au doi copii, unul la Abrud şi celălalt la Alba Iulia. Alexandru Mignea este bolnav de silicoză şi a lucrat 33 de ani ca ajutor de miner la Roşia Montană. Cei doi sunt localnici get-beget şi spun că că s-au hotărât să accepte oferta companiei gndindu-se în primul rând la copii. "Noi ştim ce-i viaţa grea, dar nu ne plângem. Vrem totuşi ca băiatul şi fata noastră să o ducă mai bine. Tineretul trebuie să muncească şi să aibă o casă fiecare. Păi aşa cum e acum nu se poate. S-a spus clar că statul român are nevoie de investitori şi că mineritul nu se mai subvenţionează. Eu am aflat de investiţie din gazeta companiei şi din ce-aţi scris în "Unirea". M-am sfătuit cu nevasta şi ne-am decis să negociem cu compania. Dacă la început la Biroul de Dezvoltare Comunitară erau puţini oameni, acum aproape că nu mai poţi închide uşa de ei. Fiecare face cum vrea în cuibul lui şi nu-i dictează nimeni pe munca şi banii lui", ne spune Iosif Alexandru Mignea.
     Cei doi soţi au două corpuri de casă de 74 metri pătraţi, cu 3 camere, două holuri şi cămăruţe auxiliare. Am primit deja o parte din bani chiar ieri, restul urmând să fie încasaţi atunci când părăsesc casa. Şi ei sunt mulţumiţi de oferta companiei şi de faptul că toate cheltuielile au fost suportate de RMGC. Ce faceţi cu banii primiţi? a venit firesc întrebarea noastră. "Păi ce să facem, ne-am înţeles să luăm o casă în Miceşti, pentru că fiica noastră stă cu chirie la Alba Iulia. Aşa va putea să vină să stea la noi. E o casă frumoasă şi vrem să ne mutăm", ne-a spus Cornelia. Restul de bani vor fi folosiţi pentru ajutorul financiar acordat celor doi copii.
     Cei mai mulţi dintre cei cu care am discutat s-au plâns însă că trăiesc într-un stres permanent, fiind şicanaţi, înjuraţi şi chiar ameninţaţi de cei care se opun proiectului şi în special de membri ai Asociaţiei aurarilor "Alburnus Maior". Nu au cedat însă pentru că, spun ei, nimeni nu le va face curat în "ograda "lor şi nimeni nu-i va influenţa. Vor decide doar ei, aşa cum este şi normal.
     Pe de altă parte, prin comună au fost văzuţi mişunând tot felul de indivizi dubioşi care încearcă din răsputeri să-i convingă pe oameni să nu-şi vândă casele. Ei se oferă să cumpere casele, numai ca proprietarii acestora să nu încheie contract de vânzare-cumpărare cu RMGC.
     Deocamdată, toate aceste încercări au eşuat, pentru că moţii nu pot fi păcăliţi de nişte necunoscuţi, cu una cu două. Ei îşi folosesc arma minţii şi nu se lasă traşi pe sfoară de tot felul de impostori. Nici chiar cei din zonă, care, aşa cum am mai spus, vor să-şi impună punctul de vedere prin metode neortodoxe.
     Până una-alta, localnicii de bună credinţă îşi văd de treabă, la fel ca şi stafful companiei, iar viaţa merge înainte. Peste o sută de persoane au intrat în negocieri şi au semnat acorduri în urma negocierilor, aşteptând să-şi primească banii după parafarea contractelor de vânzare-cumpărare.
     Alte 14 familii au intrat în negocieri cu RMGC solicitând înfiinţarea unui nou cartier în satul Gura Roşie. Cei interesaţi pot vedea cele 4-5 case model ce vor fi construite de companie şi pe care şi le-ar dori mulţi "orăşeni". Totodată, la Biroul de Dezvoltare Comunitară, localnicii pot obţine toate informaţiile necesare în legătură cu investiţia şi cu modul în care se încheie contractele cu RMGC.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.