Curier județean
Rugăciunea de azi
      Sprijinitor sufletului meu fii, Dumnezeule, că umblu prin mijlocul a multe curse, izbăveşte-mă de ele şi mă mântuieşte, Bunule, ca un Iubitor de oameni. Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Sf. Mc. Lavrentie, Arhidiaconul, Xist şi Ipolit Catolic: Sf. Laurenţiu
Editorial
Prima pagină
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Știri
Controalele igienice s-au lăsat cu amenzi de 270 de milioane de lei
     Inspecţia Sanitară de Stat Alba a controlat, pe parcursul lunii trecute, 148 de obiective - în majoritatea lor unităţi de producţie, desfacere şi depozitare alimente. "Cele mai importante deficienţe igienico-sanitare constatate au fost lipsa circuitelor funcţionale igienice, calitatea produselor alimentare, manopere necorespunzătoare, lipsa igienizărilor. Pentru deficienţele enumerate mai sus au fost aplicate sancţiuni în valoare de 270 de milioane de lei, a fost suspendată activitatea în două unităţi, fiind retrase 17 autorizaţii sanitare de funcţionare" - a precizat dr. Cornelia Degan - inspector şef al ISS Alba. (D.M.)
Cresc efectivele de animale din sectorul privat
     În domeniul zootehniei, sectorul privat deţine o pondere de 99,7 la sută la bovine, 98,1 la sută la porcine şi aproape 100 la sută la ovine şi păsări. Deocamdată, deşi se fac eforturi pentru păstrarea efectivelor matcă, vacile şi junincile reprezintă 49,5 la sută din totalul bovinelor, iar la scroafele de prăsilă şi scrofiţele pentru reproducţie efectivul de rasă este de numai 5,4 la sută din totalul porcinelor. Oile şi caprele de rasă reprezintă 67,1 la sută din totalul ovinelor şi caprinelor. La păsările ouătoare, efectivele matcă deţin o pondere de 28,4 la sută din totalul păsărilor. Totuşi, este îmbucurător faptul că, faţă de anul 2001, efectivele de animale şi păsări au crescut cu 10-20 la sută, dezvoltându-se cu precădere sectorul privat. (A.D.T.)
Patru primării din judeţ sunt certate cu... legea venitului minim garantat
     Salariaţii Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul DGMSS Alba au efectuat mai multe controale la alte patru primării din judeţ şi anume - Sohodol, Crăciunelul de Jos, Şpring şi Roşia de Secaş privind aplicarea Legii venitului minim garantat. Au fost verificate 90 de dosare de ajutor social din totalul de 511, 70 de cereri pentru acordarea ajutorului de încălzire al locuinţei şi 43 de cereri pentru plata alocaţiei pentru copiii nou-născuţi. Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Monica Ignat, în urma controlului s-au constatat mai multe aspecte negative cum ar fi: nu s-au luat măsurile prevăzute de lege în cazul celor care nu şi-au reînnoit adeverinţele de la AJOFM (Crăciunelul de Jos); dosarele nu au fost soluţionate în termenul prevăzut de lege (Sohodol); fişele de calcul a ajutorului social nu erau semnate de către cel care le-a întocmit şi nu conţineau viza pentru control financiar preventiv (Sohodol, Crăciunelul de Jos); hotărârea consiliului local nu stabileşte limitele minime ale veniturilor medii lunare ce se pot obţine din vânzarea şi respectiv utilizarea terenurilor, clădirilor şi spaţiilor locative (Sohodol); lipsa fişelor de calcul în cazul ajutoarelor pentru încălzirea locuinţei (Crăciunelul de Jos, Şpring); lipsa semnăturii primarului pe dispoziţiile de acordare sau modificare a cuantumului ajutorului social (Crăciunelul de Jos).
Răzvan JURCĂ

Sătui de promisiunile partidului de guvernământ
Oamenii îşi introduc apa potabiă folosind propriile economii
     Deputatul PD de Alba, Alexandru Pereş, a afirmat recent că în ultimii doi ani, de la instalarea guvernului Năstase, la capitolul "reparaţii şi construcţii de infrastructură, drumuri, alimentări cu apă şi canalizări" în judeţul nostru nu s-au întâmplat lucruri deosebite. "După lungi şi insuportabile perioade de secetă, ne confruntăm cu ploi abundente care provoacă inundaţii repetate, distrugeri de drumuri, locuinţe, provocând suferinţe greu de suportat pentru o parte din cetăţeni. Se fac evaluări şi solicitări de fonduri financiare pentru despăgubiri, dar se pare că resursele Guvernului sunt limitate, sumele primite fiind total insuficiente. Cum de altfel au fost şi sumele alocate pentru judeţul Alba, când pentru reţeaua de drumuri judeţene şi comunale s-au repartizat doar 25% din necesar" - a declarat deputatul Alexandru Pereş. El a mai prezentat două cazuri concrete unde cetăţenii, sătui de promisiunile actualului partid de guvernământ, şi-au introdus apa potabilă în gospodăriile proprii, din bruma lor de economii. "Vă dau un caz în comuna Mihalţ - satul Cisteiul de Tîrnave, unde două grupuri de cetăţeni şi-au luat economiile şi "inima-n dinţi" - introducându-şi apa potabilă în case, ignorând definitiv toate lozincile despre "partidul care lucrează pentru binele lor". Nici la Ohaba lucrurile nu au avansat de 2 ani! Comună de oameni harnici şi gospodari, care stau şi rabdă de sete, deşi există toate condiţiile necesare (bazinele executate, conductele cumpărate), lipsesc doar banii pentru pompele necesare extinderii şi depozitării apei potabile. Toate cele semnalate mai sus le-am mai adus la cunoştinţa conducerii administrative judeţene, precum şi prefectului de Alba, prin intermediul presei locale, şi acum un an! PSD-ul dă vina pe fosta guvernare, pe situaţia dezastruoasă moştenită din perioada 1996 - 2000 (!?), perioada în care s-au început din fonduri angajate de guvernul de atunci multe investiţii în infrastructura rurală. "Adevăratul vinovat" este însă incapacitatea actualilor guvernanţi de a termina lucruri esenţiale pentru binele populaţiei satelor din judeţul Alba." - a concluzionat deputatul Alexandru Pereş.
Dana MOTREANU

Pompierii militari din Alba Iulia - între apă şi foc
     Intervenţiile pompierilor militari la evacuarea apei care a inundat locuinţele unor săteni din Meteş au debutat cu o probă de...foc, miercuri seara, la Cut. Aici, pompierii militari au intervenit la stingerea unui incendiu izbucnit la gospodăria lui Valeriu I. Trăznetul a lovit în şura omului, provocând un incendiu de proporţii. Au ars 80 mp din acoperişul şurii, 0,5 tone de fân şi un metru cub de cherestea de brad, prejudiciul fiind estimat la circa 50 de milioane de lei. A fost salvată casa de locuit şi anexele, evaluate la circa un miliard de lei.
     În acelaşi timp, pompierii militari au fost solicitaţi la Meteş, unde aversele şi viiturile au inundat casele oamenilor. Deoarece ploaia nu mai contenea, prima măsură luată în zonă a fost evacuarea caselor sinistrate, iar a doua zi dimineaţa, în 8 august, o echipă de intervenţie a pompierilor militari, condusă de comandantul Grupului de pompieri, col. Virgiliu Costea, s-a deplasat la Meteş.
     De joi pompierii acţionează non-stop la evacuarea apei, cu o autospecială, dintr-o zonă inundată de pe teritoriul comunei Meteş. Potrivit cpt. Dorel Sofica, şeful de Stat Major al pompierilor militari, în zonă se acţionează permanent pentru evacuarea apei care a izolat vreo cinci gospodării. Deocamdată a fost înlăturat pericolul major de inundaţii deoarece o mare parte a albiilor văilor au fost refăcute.
Nicoleta TOMUŢA

Sus

© Copyright S.C. Unirea Pres S.A.
Toate drepturile rezervate.