Ultima oră
Știri
Şi consilierii municipali din Alba Iulia s-au "aliniat"
Strada "Mareşalul Ion Antonescu" a revenit la vechea denumire, "Energiei"
     Deşi motivarea abordată în cadrul şedinţei de ieri a Consiliului municipal Alba Iulia a fost alta, respectiv "având în vedere solicitările cetăţenilor din zonă (...)" şi cheltuielile pe care le-ar presupune preschimbarea tuturor actelor persoanelor fizice şi juridice, strada "Mareşalul Ion Antonescu" a revenit la vechea denumire "Energiei". Ca urmare a dezvoltării pe care o cunoaşte în ultima perioadă municipiul nostru prin construirea de noi case, minicartiere, au apărut noi străzi care au primit o denumire oficială. Astfel, de ieri, în municipiul nostru avem străzi cu nume ilustre cum ar fi I.L. Caragiale, Nicolae Labiş, Ion Creangă sau Ion Alexandru. (D.M.)
Datoriile INCOV faţă de bugetul local au fost eşalonate
Două cazuri sociale au beneficiat de acelaşi "tratament"
     Consilierii municipali au aprobat în şedinţa Consiliului local de ieri eşalonarea pe o perioadă de 2 ani a restanţelor înregistrate la plata impozitelor pe clădiri, în sumă de 194,3 milioane de lei, pe care SC INCOV SA le avea faţă de bugetul local al municipiului Alba Iulia. Totodată au fost anulate şi majorările de întârziere aferente debitelor restante pe care le înregistra societatea. De aceeaşi clemenţă au beneficiat şi două cazuri considerate sociale, sumele datorate bugetului local neconcurând cu cele ale societăţilor comerciale, fiind în discuţie sume de ordinul a câtorva sute de mii de lei, bani care în "economia" unui pensionar contează însă enorm. (D.M.)
PUR dixit
Modificarea legii Cooperaţiei - doar după consultări cu reprezentanţii aleşi ai acestei structuri
     Referitor la proiectul de ordonanţă privind organizarea şi funcţionarea Cooperaţiei, PUR social-liberal filiala judeţeană Alba solicită Guvernului să revizuiască prevederile acesteia în urma unor discuţii şi dezbateri cu reprezentanţii legali aleşi în mod democratic ai Cooperaţiei.
     PUR social-liberal Alba susţine şi varianta dezbaterii în regim de urgenţă în Parlament a legii organice care este aprobată încă din 1997 în Camera Senatului, actualmente aflându-se în dezbaterile Camerei Deputaţilor. Celelalte forme asociative cooperatiste preconizate îşi vor stabili prevederile organizatorice şi funcţionale prin legi distincte.
     Facem apel pe această cale ca în dezbaterile din Parlament şi Executiv, să se discute cu reprezentanţii organelor alese, respectiv Consiliul Naţional al Cooperaţiei, Colegiul Naţional, Biroul Naţional etc. (Biroul de presă PUR social-liberal Alba)
Din nou razie printre prostituatele de pe şoselele Albei
     Poliţiştii din cadrul Seviciului Judiciar al IPJ Alba au desfăşurat joi, 8 august, o amplă acţiune de control în zonele rău famate ale judeţului, legitimând persoanele suspecte. Au fost surprinse din nou "la lucru" patru femei care ademeneau cu propuneri indecente şoferii ce ne tranzitează judeţul, oferindu-le acestora servicii sexuale în schimbul unor sume de bani. Două dintre acestea au fost amendate cu câte 2 milioane de lei, fiind oarecum "debutante" în domeniu.
     Celelalte două au fost reţinute de poliţişti şi introduse în arestul IPJ Alba. Liana Căbulea (24 de ani, din Alba Iulia) are de executat 16 mandate contravenţionale transformate într-o pedeapsă totală de 800 zile de închisoare iar Adriana Ureche (27 de ani, din Alba Iulia) are de executat un mandat de 40 de zile de închisoare contravenţională, aceasta ieşind din penitenciar abia în 27 iulie, unde executase o pedeapsă pentru aceeaşi faptă. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cornuri şi lapte pentru elevii din şcoli
Consiliul judeţean va supraveghea aplicarea derulării programului privind suplimentul de hrană
     După cum se ştie, în şedinţa Guvernului României din 31.07. 2002, a fost aprobat "Programul social privind suplimentul de hrană pentru elevi, constând în produse de panificaţie şi lapte". Pentru implementarea în teritoriu a acestui program, Ministerul Administraţiei Publice a trimis o adresă către autorităţile publice locale.
     Aşa cum ne-a precizat d-l Eugen Popa, preşedintele interimar al Consiliului judeţean Alba, la nivelul instituţiei pe care o conduce vor fi luate măsuri urgente (în chiar săptămâna care urmează). Astfel, va fi constituită Comisia judeţeană de supraveghere a modului de aplicare a "Ordonanţei de Urgenţă privind suplimentul de hrană pentru elevii din învăţământul preuniversitar de stat", care va funcţiona pe lângă Consiliul judeţean. În sarcina acesteia vor cădea şi alte măsuri precum: întocmirea unei liste cu potenţialii producători şi/sau distribuitori de produse lactate şi de panificaţie aflaţi pe teritoriul judeţului, care vor fi interesaţi să participe la această acţiune. Aceste firme vor fi înscrise obligatoriu în sistemul de licitaţie electronică şi obţinerea certificatului digital pentru furnizor. Va fi întocmit, de asemenea, un inventar al tuturor şcolilor cu elevi în clasele I-IV şi un program de distribuţie a hranei suplimentare. (Biroul de presă al Consiliului judeţean Alba)
Ieri dimineaţă, pe DN 7, la Şibot
O femeie a murit iar alta a fost grav rănită într-un accident rutier
     Ieri dimineaţă, în jurul orei 3.00, pe DN 7, în zona Şibot, s-a produs un accident rutier în care şi-a pierdut viaţa o persoană iar alta a fost rănită foarte grav. Conducând autoturismul Dacia SuperNova pe direcţia Orăştie-Alba, Eleonora Gavrilescu (41 de ani, din Călan - Hunedoara, administrator la Şcoala Postliceală Sanitară "Carol Davila" din Călan) pierde controlul volanului din cauza vitezei neadaptate la carosabilul umed, derapează şi intră pe contrasens. Dacia SuperNova se tamponează violent de o autoutilitară de Bihor, condusă regulamentar din sens opus de Radu Constantin Petric (33 de ani, din Oradea). În urma impactului, pasagera din Dacia SuperNova - Simona Daniela Breban (35 de ani, soţia unui poliţist din Călan) a decedat pe loc. Conducătoarea auto, Eleonora Gavrilescu, a suferit răni deosebit de grave (polifracturi costale, traumatism cranian) fiind transportată la Spitalul din Cugir, deoarece starea sănătăţii sale nu permitea deplasări pe distanţe lungi. La locul accidentului a sosit şi o echipă de descarcerare a pompierilor militari din Alba Iulia, însă aceştia nu au mai intervenit deoarece victimele fuseseră deja scoase din maşina contorsionată. În cauză, cercetările sunt continuate de poliţiştii din Cugir.
Nicoleta TOMUŢA

Spectacolul cosmic al verii
     Ca şi în anii trecuţi, luna august se caracterizează prin fenomene meteorice deosebite. Curentul meteoric este un grup de particule cu diametrul în jur de 1 mm ce se mişcă în jurul Soarelui pe o orbită care intersectează planul eclipticii într-un punct apropiat de orbita Pământului. Atunci când Pământul, în mişcarea sa de revoluţie, trece prin acea regiune din spaţiu, particulele vor pătrunde în atmosfera lui. Datorită frecării cu aerul, se produc fenomene de ardere care provoacă emisie de lumină, uneori fiind observate adevărate "ploi de stele". Datorită efectului de perspectivă, traiectoriile particulelor prin atmosferă apar divergente. Ele par a se împrăştia dintr-un singur punct numit radiant.
     Un curent celebru vizibil în această lună poartă denumirea "curentul Perseidelor", care are radiantul în constelaţia Perseu. El este activ în perioada 17 iulie-24 august, având maximul în noaptea de 12-13 august, când se estimează cca. 80-100 meteori pe oră, fiind vizibil toată noaptea. În cronicile chinezeşti se spune că în anul 36 au fost văzuţi într-o noapte peste 100 meteori pe oră. Primul observator care a determinat rata orară a acestui curent a fost Eduard Heis în 1839, cu 160 meteori pe oră. Calculul orbitei Perseidelor a fost făcută de Giovanni Schiaparelli (1835-1910) între 1864 şi 1866. El a constatat o strânsă legătură cu cometa P/Swift-Tuttle, care are o perioadă de 130 ani. Numele de "Perseide" a fost dat de Schiaparelli în 1866. Datorită trecerii cometei părinte la periheliu în 1992, s-a produs o intensificare a activităţii curentului peste rata normală prin apariţia unor izbucniri suplimentare.
     Conform dr. Ştefan Berinde de la Univ. Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, în jurul datei de 13 august sunt de aşteptat trei maxime locale:
     - "maximul primar" în noaptea de 12-13 aug. (luni noaptea) ora 23:15 când vom vedea 80-100 meteori pe oră;
     - "maximul tradiţional" tot în noaptea de 12-13 aug. dar la ora 1:30 când vom vedea în jur de 100 meteori pe oră;
     - "maximul terţiar" în ziua de 13 aug. (marţi) ora 11:30. În prelungirea lui vom vedea în noaptea de 13-14 aug. (marţi noaptea) în jur de 75 meteori pe oră.
     Deoarece Luna este către faza de Primul Pătrar (15 aug.), avem posibilitatea să observăm în condiţii ideale acest curent meteoric, care răsare în jurul orei 22 şi apune în crepusculul de dimineaţă în jur de ora 5. Cu această ocazie se pot realiza observaţii vizuale şi fotografice, din locuri cu o poluare luminoasă redusă (preferabil la munte), pe baza metodologiei observaţionale promovată în cadrul Societăţii Astronomice Române de Meteori (SARM), sau pur şi simplu se poate admira acest spectacol ceresc de către orice îndrăgostit al cerului înstelat. În perioada 11-14 aug., un grup de oameni de ştiinţă de la Observatorul Astronomic Cluj-Napoca se vor afla la cabana "Pârâul lui Blaga" pe Valea Frumoasei (cursul superior al râului Sebeş) sub vârful Cindrel, pentru a urmări fenomenul. Cei care doresc să vină sunt aşteptaţi cu drag.
ec. Turcu Vasile,
Sebeş, jud. Alba,
tel./fax: 0258-733115, mobil: 0744-512245
Membru al Academiei de ştiinţe New York, SUA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.