Ultima oră
Știri
Dinozauri la Vinţu de Jos
     De curând, o echipă de specialişti conduşi de profesorul Codrea, a identificat două specii de mamifere necunoscute în lume. Fosile de dinozaur au fost găsite la Vinţu de Jos, dar şi la Cornet (Bihor), Jibou şi Cernavodă. În depresiunea Haţeg au fost descoperite 50 de ouă de dinozaur, estimate la o vechime de circa 70 milioane de ani. Interesul uriaş al lumii ştiinţifice pentru dinozaurii din Transilvania a determinat BBC şi Discovery să trimită oameni pentru a realiza documentare. (F.R.)
Casă de cultură pentru ocnamureşeni
     În sediul cinematografului din Ocna Mureş va funcţiona noua Casă de cultură a oraşului. Pentru lucrările de reparaţii şi modernizări, CL a alocat 1 miliard de lei, iar selecţia de oferte pentru constructor va avea loc în această lună. (F.R.)
Vânătoare pentru străini
     AJVPS Alba obţine venituri frumuşele prin recoltarea cotelor aprobate cu vânătorii străini. Principalele specii căutate de turiştii vânători străini la noi în judeţ sunt: cerbul, căpriorul, ursul, mistreţul şi cocoşul de munte. Odată cu organizarea acţiunilor de vânătoare acestea aduc un câştig considerabil şi prin activitatea de agroturism - pensiune pe care vânătoarea le necesită. De asemenea, în funcţie de avere şi situaţia efectivelor s-au exportat iepuri vii pentru repopulări în statele din vestul Europei. (F.R.)
Sancţiuni grele aplicate de Garda Financiară Alba
     În perioada 22-28 august 2002, inspectorii Gărzii Financiare Alba au efectuat numeroase acţiuni de control la mai mulţi agenţi economici din judeţ. În total, au fost verificaţi un număr de 110 agenţi economici, fiind constatate abateri de la legislaţie la 50 dintre aceştia. În acest sens au fost aplicate tot atâtea amenzi în valoare de 208,5 milioane lei. Nu au fost depistate cazuri deosebite de încălcări ale legii în perioada sus menţionată. (R.J.)
Satul s-a mutat în câmp
     Locuitorii comunelor Cenade şi Cergăul Mare îşi petrec nopţile în câmp pentru a-şi apăra culturile de mistreţi. Ei şi-au construit colibe şi vor sta departe de casele lor, încercând să-i alunge pe răufăcători, însă aceştia nu se mai sperie demult de zgomote şi foc. O singură raită doar şi în urma lor rămâne un adevărat dezastru. Localnicii sunt disperaţi şi se tem că până va veni vremea recoltatului culturile le vor fi serios diminuate. Ei au solicitat sprijinul tuturor celor îndreptăţiţi, însă deocamdată nu au primit nici un răspuns. (A.D.T.)
Doar 4 abatoare din judeţ îndeplinesc condiţiile impuse de lege
     Conform Ordinului MAAP nr.144/2002, materialele cu risc specific de la bovine şi ovine sunt colectate şi distruse prin incinerare. Sunt considerate materiale cu risc specific: *craniul, inclusiv creierul şi ochii, amigdalele, coloana vertebrală, ganglionii paravertebrali şi măduva spinării de la bovinele în vârstă de peste 12 luni, precum şi intestinele bovinelor; *craniul, inclusiv creierul şi ochii, amigdalele, măduva spinării de la ovinele şi caprinele de peste 12 luni, precum şi splina bovinelor şi caprinelor. Pe teritoriul judeţului nostru bovinele sunt sacrificate doar în 4 abatoare care îndeplinesc condiţiile pentru colectarea şi distrugerea materialului cu risc specific. Aceste abatoare sunt: SC Montana Popa SRL Blaj, SC Mia Carn SRL Mirăslău, SC Cocoşul de Aur SRL Aiud şi SC Mercado SRL Oarda de Jos. În aceste abatoare sunt recoltate probe pentru determinarea encefalopatiei spongiforme bovine. (A.D.T.)
Acţiuni ale TSD Alba
     După cum ne-a precizat preşedintele organizaţiei judeţene Alba a Tineretului Social Democrat, d-l Nicolae Mera, în cursul acestei luni sunt programate două acţiuni în care sunt implicaţi membrii acesteia. Astfel în perioada 12-15 septembrie a.c. doi reprezentanţi ai TSD Alba vor participa la cursurile şcolii politice organizate de omologii din Cluj având ca temă "comunicarea politică şi social-democraţia contemporană".Vor fi prezenţi cu acest prilej la Cluj cele mai de seamă personalităţi ale partidului de guvernâmânt, în frunte cu preşedintele Adrian Năstase. Ulterior în perioada 23-28 septembrie a.c. în localitatea Buşteni din judeţul Prahova, va avea loc o nouă reuniune a TSD cu participarea tuturor scretarilor executivi ai organizaţiilor judeţene. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
La Alba Iulia
Scandalul din transportul public urban continuă
     greviștiGreva declanşată de câteva zile de angajaţii Serviciului de Transport Public din Alba Iulia pare să se prelungească şi să se acutizeze. Pentru că la negocierile de luni după-amiaza nu s-a ajuns la nici un rezultat, angajaţii STP au blocat ieri dimineaţă Bulevardul Victoriei în zona industrială. În urma intervenţiei poliţiştilor conduşi chiar de inspectorul şef al IPJ Alba - comisarul şef Marin Aron şi în prezenţa viceprimarului Marius Rotar, în jurul orei 10.00 Bulevardul Victoriei a fost eliberat, sindicaliştii continuându-şi protestul în curtea STP. În ce priveşte negocierile pentru reluarea lucrului, ele se desfăşoară foarte greu, în cursul zilei de ieri având loc mai multe runde.
     La ora închiderii ediţiei situaţia era departe de a se rezolva, iar la negocieri era aşteptat şi şeful Poliţiei municipiului Alba Iulia - subcomisarul Milu Todea. Totuşi autorităţile nu au stat cu mâinile în sân. Poliţiştii din Alba Iulia au continuat controalele în trafic amendând maşinile firmei Interstar cu câte 25 de milioane lei/persoană/zi. Controalele vor continua, iar amenzile neplătite se vor transforma în închisoare. Viceprimarul Marius Rotar ne-a declarat că sindicaliştii de la STP nu vor să reia lucrul până nu vor fi scoase de pe trasee maşinile Interstar. Numai că asta nu e chiar atât de uşor de făcut, singura modalitate fiind descurajarea lor prin controalele care se fac şi amenzile care se dau. O altă problemă rămasă deocamdată nerezolvată este cea a folosirii staţiilor concesionate de STP şi de firmele care efectuează transport public de călători interurban. Reamintim că acestea au dreptul conform legii şi a unei decizii a Consiliului local Alba Iulia, să oprească doar la Autogară şi în staţia de pe strada Doinei. Decizie care nu se respectă. Ei folosesc staţiile STP şi le "fură" călătorii. Firmele acuzate de această practică sunt Fantastic Teiuş şi Trans Ghioancă Teiuş. Vom reveni.
Anca DINICĂ

Autorităţile Republicii Moldova îndepărtează tot mai mult populaţia de România
A fost concluzia prefectului Ioan Rus în urma miniturneului efectuat la Chişinău
     La sfârşitul săptămânii trecute la invitaţia primarului Chişinăului, prefectul Ioan Rus însoţit de preşedintele interimar al CJ Alba Eugen Popa a participat la manifestările ocazionate de tradiţionalul festival intitulat "Limba noastră". "În primul rând am remarcat că acest festival care în trecutul apropiat se chema "Limba noastră cea română" acum a devenit doar "Limba noastră". Justificarea organizatorilor a fost aceea că trebuie omagiate toate limbile folosite în Republică adică şi româna şi rusa şi limba ucraineană şi chiar limba moldovenească". În continuare, prefectul a spus că majoritatea moldovenilor care lucrează în structurile administraţiei de stat se feresc să-şi manifeste apropierea de România de teama de a nu-şi pierde locurile de muncă. "Subiectul România este foarte sensibil şi de aceea există mari reţineri în acest sens. Am fost pentru a treia oară la Chişinău şi am constatat cu mare amărăciune în timp intenţia autorităţilor moldovene de a-i îndepărta prin orice mijloace pe cetăţenii moldoveni de ţara noastră. Totuşi există un grup puternic de intelectuali moldoveni sprijiniţi de organizaţii neguvernamentale ce menţin treaz sentimentul naţional şi nu se lasă intimidaţi de comunişti".
     În timpul manifestărilor prefetul judeţului Alba a fost invitat să rostească public câteva cuvinte. "M-am ferit să ţin un discurs naţionalist pentru a nu se interpreta că ne amestecăm în treburile interne ale Moldovei. Am vorbit despre Alba Iulia, despre dorinţa întăririi raporturilor pe linie culturală, de învăţământ şi am propus ca municipiul nostru să găzduiască în acest an congresul spiritualităţii româneşti. De asemenea, mi-am exprimat dorinţa ca Alba Iulia să se înfrăţească cu Chişinăul, aspect ce va fi probabil discutat cu ocazia manifestărilor de la 1 Decembrie când o numeroasă delegaţie din Moldova va sosi la noi." Legat de desfăşurarea propriu-zisă a manifestărilor, dl. Rus a precizat că au fost vizitate o serie de obiective culturale şi istorice din Chişinău printre care şi Parcul Oamenilor de Cultură ocazie cu care, în cadrul unei ceremonii, a fost dezvelit bustul lui I.L. Caragiale. De menţionat că aici se află amplasat şi bustul lui Lucian Blaga. De asemenea, la statuia lui Ştefan cel Mare din piaţa principală a capitalei a fost depusă o coroană de flori din partea oficialităţilor judeţene. Nu în cele din urmă au mai fost vizitate Universitatea de Stat şi Ambasada României din Chişinău.
Răzvan JURCĂ

Amenzi de peste 200 milioane de lei pentru ilegaliştii din traficul rutier
     În week-end-ul trecut, 494 de participanţi la traficul rutier au fost sancţionaţi iar 14 şoferi au rămas fără permise de conducere. În acţiunea poliţiei, menită să păstreze sub control abaterile de la legislaţia rutieră, au fost sancţionaţi 26 de pietoni, 14 biciclişti iar 101 şoferi au plătit amenzi pentru că au depăşit viteza legală. Dintre cele 14 permise reţinute, 8 au avut ca motivaţie consumul de alcool la volan. Au fost reţinute şi 13 certificate de înmatriculare. Cifra totală a amenzilor aplicate s-a ridicat la 203,405 milioane de lei. (N.T.)
Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.