La Sebeş
Afaceri de miliarde de lei cu fier vechi
O mină din care se scot bani nemunciţi
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba au definitivat rechizitoriul şi i-a trimis în judecată, pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, pe administratorul SC West Metal Sebeş, Ion Stănescu şi pe administratorul SC Bobby Impex SRL, Ioan Rădulescu. Anchetatorii au stabilit că cei doi, în perioada februarie 1998 - august 2000, au prejudiciat statul, prin diferite tertipuri contabiliceşti, cu sume foarte mari de bani.
Procurorii au descoperit că Stănescu a întocmit peste 90 de facturi false, prejudiciind statul cu 3,4 miliarde de lei. Administratorul West Metal Sebeş cumpăra de la diferite persoane fizice fier vechi, fără a le elibera chitanţe. Pentru a-şi putea revinde marfa, Stănescu întocmea facturi false de provenienţă a fierulului vechi, în care era înregistrat un preţ de achiziţie de 2-3 ori mai mare decât ce practicat pe piaţă la momentul respectiv. Prin West Metal fierul era revândut altor firme din ţară cu un adaos comercial de 1%. În scriptele Administraţiei Financiare Alba, SC West Metal SRL figura cu un profit foarte mic, în consecinţă, impozitul plătit către stat fiind insignifiant. De asemenea, TVA-ul dedus era impresionant de mare. Respectiv, la un rulaj al mărfii de câteva zeci de miliarde de lei, West Metal Sebeş plătea statului român un impozit pe profit de 1-2... milioane de lei! În acest mod, în dosarul de urmărire penală a fost probat un prejudiciu produs statului de 3,4 miliarde de lei. Administraţia Financiară Alba a estimat un prejudiciu mult mai mare deoarece a luat în calcul şi sustragerea de la plata impozitului pe profit cumulat cu penalităţile.
Procurorii au stabilit că în acelaşi mod a operat şi administratorul SC Bobby Impex SRL, prejudiciul cauzat statului de acesta fiind de 472 milioane de lei.
Ancheta penală şi procesul se derulează cu inculpaţii în stare de libertate. Pedeapsa maximă prevăzută de Codul Penal, cumulată pentru cele două fapte, este de maxim 5 ani. Prejudiciul va fi recuperat (eventual...) prin impunerea unui sechestru asiguratoriu asupra bunurilor celor doi.
Andreea RADU
La Mogoş - Ponor
Turmele de mistreţi distrug până şi culturile... vânătorilor
Cu ocazia târgului de vite de la Mogoş, foarte mulţi crescători de animale ni s-au plâns că au fost păgubiţi de haitele fiarelor sălbatice, în special lupii şi mistreţii, precum şi de târâtoare ca şerpi şi vipere, care s-au înmulţit enorm, din cauza căldurilor tropicale din această vară. Aşa de pildă, în satul Buteşti, comuna Mogoş, o turmă de mistreţi i-a distrus cultura de cartofi lui Ştefan Bogdan, care de altfel este şi vânător. Un fapt şi mai îngrozitor ne-a relatat Petru Bujor - un adevărat fermier din satul Ponor, care ne-a spus că lupii au devorat din gospodăria lui Ioan Ciorbea o scroafă de 200 kg. Petru Bujor deţine 28 bovine, 60 caprine şi 30 ovine. "Ne-am înmulţi mai mult aceste animale, dar ni le distrug lupii. Mie mi-au devorat foarte multe capre şi oi" - ne-a mai spus supărat acesta. În fine, în zona Mogoş - Valea Barnii - Cojocani, pe lângă acestea, un fenomen nemaiîntâlnit până acuma, în special în privinţa muşcăturilor de vipere şi şerpi. Chiar cu ocazia târgului erau vaci muşcate de ugere. D-l dr. Ovidiu Hard - medic veterinar în Mogoş, care a salvat o vacă muşcată de viperă de la Valea Barnii, ne-a spus că pur şi simplu aşa ceva n-a mai întâlnit. Ce să mai vorbim, că în timp ce ne deplasam cu un grup de oameni spre satul Poieni (comuna Mogoş), Ovidiu Sularea a observat în mijlocul drumului un păianjen, care avea mărimea unei nuci. Credem, fără nici un fel de exagerare că muşcătura acestuia ar putea fi mortală, ţinând cont de efectul paralizant al toxinei pe care o emană şi cu care îşi paralizează prada. Aşadar, o schimbare de climă, căldurile excesive - conduc la schimbări de ecosistem, în fauna şi flora zonală.
Ioan RADU