Știri |
Compartiment de informare şi relaţii publice la CJ Alba
Prin dispoziţie a preşedintelui interimar al CJ Alba, Eugen Popa, la nivelul acestei instituţii s-a constituit Compartimentul de informare şi relaţii publice. Şeful acestui compartiment este ziaristul Ioan Bâscă, secondat de Dana Neagu, jurist. (F.R.)
La Teiuş
O nouă casă de tip familial
Luni, 7 octombrie a.c., la Teiuş a avut loc inaugurarea unei noi case de tip familial. Denumirea acesteia este "Pro Familia" şi constituirea ei este rodul unei colaborări între Organizaţia "Caritas" a arhidiocezei romano-catolice din Alba Iulia şi Consiliul judeţean Alba, prin Direcţia pentru protecţia drepturilor copilului. (I.H.)
"Fabricat în România" la Alba Iulia
Expoziţia "Fabricat în România" Prodexpo 2002, manifestare desfăşurată sub patronajul premierului Adrian Năstase va poposi în curând şi în judeţul Alba. Acţiunea se va desfăsura între 16 şi 18 octombrie la Casa de cultură a sindicatelor din Alba Iulia unde vor expune peste 100 potenţiali participanţi ce vor etala mărfuri produse de firme din ţară şi judeţ, între care amintim cărămidă, ţiglă, porţelan, haine de piele, confecţii etc. Iniţiativa doreşte să promoveze firmele indigene pentru o mai bună punere în valoare a resurselor pe plan local. (R.J.)
Staţii Petrom în Munţii Apuseni
Ţinând cont de dezvoltarea turismului în Munţii Apuseni, prefectul judeţului, av. Ioan Rus doreşte ca în această zonă să fie creată o infrastructură menită să asigure tot confortul pentru vizitatori. În acest sens, Ioan Rus a solicitat d-nei Barbu, directorul Petrom Alba, ca anul viitor, la Abrud să fie inaugurată cea mai modernă staţie de benzină din Apuseni. Reprezentantul Petrom a precizat că există în intenţia firmei distribuitoare de produse petroliere o asemenea investiţie, avându-se în vedere chiar deschiderea a trei staţii noi, în cursul anului 2003, la Abrud, Baia de Arieş şi Arieşeni. (R.J.)
|
Prin comasarea elevilor la "şcoala de centru"
Spaţiile de învăţământ nu vor fi utilizate la întreaga capacitate
Raportul privind "Starea învăţământului preuniversitar din judeţul Alba în anul şcolar 2001-2002" prezentat recent de Inspectoratul şcolar judeţean Alba relevă o situaţie aparent paradoxală în ceea ce priveşte utilizarea spaţiilor de învăţământ. Astfel 22,6% din spaţii sunt supraîncărcate, 9,2% sunt încărcate în limite normale şi 68,2% sunt subîncărcate. Explicaţia acestei situaţii este aceea că majoritatea spaţiilor subîncărcate se află în mediul rural unde există clase cu foarte puţini elevi, şi unde procesul de comasare a şcolilor din sate spre şcoala "de centru" este în plină derulare de la un an la altul. Un proces controversat în care se pune în balanţă eficienţa şi calitatea actului educaţional, cu confortul deplasării. Desigur că şi MEC prin inspectoratele şcolare judeţene are dreptate când spune că este preferabil ca elevii să fie transportaţi cu microbuzele sau să stea în internat pentru a frecventa cursurile unei şcoli mai mari, unde există mai mulţi sau toţi profesorii calificaţi, decât să înveţe aproape de bătătură cu cadre didactice necalificate. Dar nici pentru părinţi nu este uşor să-şi vadă copiii înfruntând vitregia vremii sau plecând de-acasă în străini la vârste fragede. Un echilibru între cele două tendinţe şi dorinţe este greu de găsit, de aceea fiecare caz trebuie tratat separat şi cu foarte multă atenţie. Conform datelor ISJ Alba, clasele I-IV cu cele mai reduse efective se află la Şcoala generală din Hopârta unde există 5 elevi într-o clasă, Şcoala generală Ponor - 8 elevi într-o clasă, Şcoala generală Lăzeşti - 9 elevi într-o clasă, Şcoala generală Bucium -Sat - 10 elevi într-o clasă, Şcolile generale Strungari şi Ceru Băcăinţi - câte 11 elevi într-o clasă şi enumerarea ar putea continua. În ce priveşte învăţământul gimnazial situaţia cea mai grea se află la Şcoala generală din Ceru Băcăinţi unde sunt 15 elevi în 2 clase, Şcoala generală Beţa - 16 elevi în 3 clase, Şcoala generală Râmeţ - 21 elevi în 3 clase, şcolile generale din Ciuguzel şi Poşaga de Sus cu câte 23 de elevi în câte 4 clase. Şi pentru a înţelege mai bine să spunem că este vorba de clase unde se învaţă simultan: adică unii elevi sunt în clasa I şi alţii în a II-a... Aceste şcoli sunt primele vizate în continuarea procesului de comasare.
Anca DINICĂ
Ambasadorul Africii de Sud la Budapesta în vizită la Alba Iulia
Ieri, la Prefectura judeţului Alba s-a aflat într-o vizită neoficială ambasadorul Africii de Sud la Budapesta. Domnul Dries Venter însoţit de Radu Tudoran, director la SC Apulum, a vizitat în premieră Cetatea Marii Uniri şi a promis că peste câteva săpămâni va reveni în judeţul Alba. Ambasadorul african a fost primit de către prefectul Ioan Rus care s-a arătat încântat de o intensificare a relaţiilor cu Africa de Sud. O eventuală colaborare mai amplă ar putea oferi contacte comerciale şi diverse oportunităţi de afaceri, mai ales că în respectiva ţară există o redusă comunitate de români. În perspectiva viitoarei vizite a ambasadorului Dries Venter, Prefectura judeţului va întocmi un program prin care oaspetele să viziteze principalele obiective turistice din judeţ. (R.J.)
Speologul polonez a fost găsit mort la 80 de metri adâncime
Speologul polonez Rafael Stanislaw Garski, de 30 de ani, dispărut vineri după-amiază în adâncuri la Izbucul Tăuzului, a fost găsit de unul din colegii săi duminică după-amiaza în jurul orei 18.00. Potrivit informaţiilor noastre, Rafael a fost localizat la o adâncime de 80 de metri. Primele concluzii arată că el era în ascensiune în momentul tragediei. Victima a rămas blocată în izbuc şi a decedat.
În cursul nopţii de ieri, o echipă de la Asociaţia de Scufundători din Polonia a intrat în ţară şi a ajuns ieri dimineaţă la Gârda Seacă. Se speră că aceşti scufundători vor reuşi să scoată la suprafaţă corpul neînsufleţit al lui Rafael, pentru acest lucru fiind necesare echipamente speciale. (F.R.)
|
|