În privinţa alegerii preşedintelui CJ Alba
PD îşi ţine partenerii în suspans
Problema alegerii noului preşedinte al Consiliului judeţean Alba continuă să fie capul de afiş al preocupărilor partidelor politice reprezentate în acest organism de conducere. În cadrul unei conferinţe de presă consilierul judeţean Ion Dumitrel a reafirmat că în opinia sa pentru funcţia de preşedinte al CJ Alba fiecare partid trebuie să cadă de acord asupra votării candidatului care vine cu un program foarte clar în privinţa obiectivelor care trebuie realizate până la alegerile din 2004. El a evitat să afirme o poziţie clară în privinţa susţinerii sau respingerii eventualei candidaturi a preşedintelui interimar Eugen Popa. Această poziţie a fost întărită de deputatul PD Alexandru Pereş care a precizat că deocamdată PD nu a fost informat oficial despre organizarea de alegeri pentru funcţia de preşedinte al CJ Alba. Oricum toate variantele posibile vor fi discutate atât cu reprezentanţii PSD şi ai celorlalte partide, cât şi în cadrul Biroului Permanent Judeţean al PD Alba, singurul organism care poate formula o poziţie care va fi respectată de consilierii judeţeni ai PD. Alexandru Pereş a mai spus că este posibil ca protocolul de colaborare dintre PSD şi PD semnat în anul 2000 să fie respectat în continuare. "Noi ne programăm să luăm preşedinţia Consiliului judeţean Alba în 2004 când sperăm că rezultatul votului ne va aduce în poziţia de partid majoritar în acest organism." Oricum se doreşte ca preşedintele CJ Alba care va fi ales să impună un alt stil de conducere, mai pregnant şi mai mulat pe rezolvarea problemelor concrete cu care se confruntă locuitorii judeţului, lucru care nu s-a prea întâmplat până acum.
Anca DINICĂ
Demagogia pedistă sau goarna lui Dumitrel
Este rostul recunoscut al opoziţiei de a critica tot ce se întâmplă, dacă are argumente plauzibile desigur, pentru că opinia publică, astăzi, nu se mai lasă aburită ca altădată de demagogia zornăitoare a unor politicieni în eclipsă de formă, de rezultate sau de imagine. PSD Alba urmăreşte cu real interes toate luările publice de poziţie ale adversarilor politici deoarece, considerăm noi, interesul cetăţeanului are prioritate absolută. De aceea suntem atenţi la orice sugestie menită să ofere soluţii pentru rezolvarea numeroaselor probleme cu care se confruntă acesta. Numai că a trebuit să constatăm, de pildă, că dincolo de gălăgia pedistă nu găseşti nimic decât demagogie crasă, dezamăgitoare pentru orice om de bun simţ.
Vicepreşedintele PD Alba, Ion Dumitrel, şi-a asumat de câtăva vreme rolul de gornist şef al opoziţiei, detronându-l cu surlele şi tobele de cuviinţă pe guralivul fără cauză, deputatul PNL Dan Coriolan Simedru. D-l Ion Dumitrel are două ţinte predilecte în luările sale de poziţie: vizita fructuoasă a miniştrilor PSD în teritoriu şi preşedinţia vacantă a consiliului judeţean. Gornistul şef este deranjat că eforturile prefectului Ioan Rus şi ale preşedintelui interimar al Consiliului judeţean, Eugen Popa, de a sensibiliza guvernul la marile probleme ale judeţului Alba încep să se concretizeze benefic. Miniştrii Miron Mitrea, Mihai Tănăsescu şi Dan Nica nu au venit degeaba. După prima descindere în judeţ, când a luat cunoştinţă despre starea precară a infrastructurii rutiere, ministrul lucrărilor publice, transporturilor şi locuinţei s-a reîntors după numai două săptămâni cu un program concret de finanţare a modernizării drumurilor din Munţii Sebeşului, îndeosebi a drumului naţional DN 64C, ceea ce va impulsiona sensibil turismul pe Valea Frumoasei. După ce a garantat finanţarea construirii a 12 săli de sport în structura şcolară a judeţului a luat măsuri şi pentru impulsionarea activităţii ANL, respectiv a construcţiei de locuinţe pentru tineri.
Despre cât de fructuoasă a fost şi vizita ministrului telecomunicaţiilor, Dan Nica, nu mai trebuie să evidenţiem noi: a făcut-o corespunzător presa locală. Întrucât se pare că d-l Dumitrel nu citeşte decât propriile fantasmagorii mediatizate ironic de mass-media, îl informăm că, până la finele anului 2002, în zona Câmpeni - una din cele mai năpăstuite economic zone din ţară - vor fi puse în funcţiune 4000 linii telefonice, iar în anul 2003 alte 6000 linii, program pentru care sunt deja alocate 16 milioane de dolari. Ţara Moţilor intră în civilizaţie potrivit programului electoral al PSD, d-le Dumitrel, şi nu al partidului dvs., care s-a "strecurat" la guvernare vreo 10 ani, ferchezuit sub o denumire sau alta... iar în perioada 1996-2000 nu a făcut decât să spolieze ţara alături de coaliţia PNL-PNŢCD.
Deşi vizita d-lor Nicolae Văcăroiu şi Mihai Tănăsescu s-a vrut una politică, amândoi au fost informaţi asupra problemelor economice şi administrative arzătoare ale judeţului şi au acţionat IMEDIAT - după un stil care tinde să fie specific PSD - în consecinţă. Ministrul Finanţelor a hotărât fondurile necesare pentru terminarea unor sedii administrative aflate în construcţie, iar, printre altele, a dispus şi reangajarea funcţionarilor din finanţe implicaţi în aşa-zisul "caz Vinalcool", a căror nevinovăţie a fost demonstrată de organele de anchetă. A considera deci vizita miniştrilor PSD drept "turism politic", cum se încăpăţânează să o boteze vicepreşedintele PD, este o dovadă de lipsă de abilitate, tendenţiozitate politică şi demagogie. Prezenţa celor mai importanţi miniştri în judeţul Alba reprezintă argumentul peremptoriu că PSD doreşte cu adevărat să se implice eficient în rezolvarea problemelor uneia dintre cele mai dificile zone din ţară. Aşa cum a şi promis organizaţia noastră în campania electorală.
Cât despre scaunul de preşedinte al Consiliului judeţean, vrabia mălai visează. Există un protocol de colaborare între PD Alba şi PSD Alba, care ne aşteptăm să fie respectat. Potrivit acestui protocol postul de preşedinte trebuie adjudecat de partidul care a obţinut cele mai multe voturi la alegerile locale, adică partidul de guvernământ. Dacă d-l Dumitrel vrea mai multe voturi pentru partidul său, ar trebui să ofere electoratului şi altceva decât neconvingătoarea gargară pedistă.
(Biroul de presă al PSD Alba)