Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Singurătatea Puterii
     De vrei să-i uneşti pe oameni pune-i să construiască împreună un turn, dar dacă vrei să-i dezbini, aruncă-le grăunţe, scria Saint-Exupery. O aserţiune a cărei valoare de adevăr a fost mereu, mereu confirmată. Ea este aplicabilă perfect situaţiei de-acum din sânul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România. Grăunţele ciugulite din mâna Puterii au reuşit să-i dezbine. În sânul celei mai omogene formaţiuni politice din România, micile fisuri inevitabile s-au transformat acum în uriaşe falii. Opoziţia iscată în urmă cu câţiva ani între radicalii din UDMR susţinători ai îndeplinirii punct cu punct a faimoasei "Declaraţii de la Cluj" grupaţi în jurul pastorului Laszlo Tokes şi moderaţii strâns uniţi în jurul lui Marko Bela s-a transformat în ultimele luni în conflict făţiş şi declarat. Un conflict atât de acut, încât Consiliul Reprezentanţilor Unionali, reunit la Târgu Mureş, a adus asupra capului pastorului Tokeş - preşedinte de onoare al UDMR, ameninţarea cu excluderea din Uniune. Pentru că "este o ruşine ca preşedintele de onoare să dea în judecată formaţiunea de care aparţine", a declarat anterior Laszlo Borbely. De fapt, acţiunea în justiţie a pastorului Tokeş, nemulţumit de faptul că n-au mai avut loc de mult timp alegeri interne în UDMR, este doar picătura care a umplut paharul. Radicalii au criticat în permanenţă în ultimii ani politica de concesii a liderilor moderaţi ai UDMR, care au abdicat astfel de la ţelurile "Declaraţiei de la Cluj", de la adoptarea căreia s-au împlinit acum 10 ani, document în care se arăta că autodeterminarea internă este singura soluţie pentru problemele maghiarimii din România. Înţelegerile politice dintre UDMR şi PSD au fost şi ele aspru criticate.
     Aceleaşi înţelegeri, reînnoite acum şi pentru anul viitor - conform declaraţiilor recente ale lui Adrian Năstase şi Marko Bela - i-au îndepărtat pe maghiari de foştii aliaţi din timpul guvernării 1996-2000. PD şi PNL au respins categoric avansurile UDMR, care dorea astfel să pună PSD pe jar în speranţa obţinerii unor avantaje în plus ori doar a urgentării rezolvării "priorităţilor" UDMR - transformarea structurală a Universităţii "Babeş-Bolyai" din Cluj Napoca şi a Universităţii din Târgu Mureş precum şi accelerarea retrocedărilor către minoritatea maghiară. Traian Băsescu şi Theodor Stolojan au refuzat să-i "deschidă o portiţă" UDMR, confirmând încă o dată că între cele două partide, deşi de doctrine diferite, există multe puncte comune ca plan de acţiune imediată şi concretă. O platformă pe care s-ar putea construi o viitoare colaborare. Pus în faţa refuzului foştilor aliaţi, confruntat cu sigurătatea Puterii - Marko Bela declara că: "Problema etnică nu este subiect de dispute politice". O declaraţie greu de acceptat când problema etnică este subiect de dispute politice în chiar sânul UDMR.
     Şi încă ce dispute! Dacă Preşedintele de onoare al Uniunii riscă excluderea la Congresul UDMR de anul viitor, în ultimele zile, în judeţul Mureş au apărut manifeste anonime care îndeamnă la revoltă faţă de UDMR. Mai mult, ei sunt chemaţi să formeze "un partid cu adevărat reprezentativ - Uniunea Civică Maghiară din România." Deoarece clica puterii din partea lui Marko, cu orientare totalitară, se pregăteşte acum să elimine definitiv ultimul bastion al democraţiei noastre interioare, episcopul nostru Tokes Laszlo" - spun anonimii deconspirându-se. Ajuns în faţa grăunţelor, mitul unităţii UDMR s-a spart.
Anca DINICĂ