Ultima oră
Știri
Mircea Hava în negocieri cu IBM
     Dorind modernizarea şi extinderea reţelei de calculatoare a Primăriei municipiului Alba Iulia precum şi îmbunătăţirea serviciilor de acces INTERNET oferite instituţiilor şi cetăţenilor, primarul Mircea Hava a demarat discuţiile de negociere cu puternicul concern IBM. El a avut o primă întâlnire cu reprezentantul IBM România. Este vorba de achiziţionarea în leasing pe trei ani a echipamentelor necesare precum şi asigurarea de către firma furnizoare a service-ului. Tot în cadrul acestui proiect se vor organiza într-o primă etapă trei infochioşcuri unde cetăţenii pot afla toate informaţiile referitoare la activitatea primăriei, actele necesare demersurilor lor către administraţia publică locală etc. (A.D.)
Avertizare meteo
     INMH a transmis o avertizare în judeţul Alba, precizând că în intervalul 4-8 noiembrie a.c., vremea se va răci, va fi închisă şi instabilă şi va ploua pe arii extinse. Temperaturile minime pot scădea până la minus trei grade Celsius. Meteorologii mai spun că lapoviţă şi ninsoare nu se vor semnala doar în zona de munte, ci şi la şes. Dacă previziunile meteorologice se vor adeveri este de aşteptat ca furnizorii de energie termică să pornească în întregime sistemul de încălzire al locuinţelor. (F.R.)
Ioan Florea vrea să-l "încălzească" pe ministrul Cozmâncă
     Deşi a fost ales doar vineri în noua funcţie, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba, Ioan Florea, şi-a intrat destul de repede în "mână". În cursul acestei zile, Ioan Florea se va întâlni la Bucureşti cu ministrul Administraţiei Publice, Octav Cozmâncă. Vicepreşedintele CJ Alba încearcă să obţină de la MAP suma de 3,5 miliarde de lei, necesară acoperirii cheltuielilor cu încălzirea pe perioada de iarnă a şcolilor din Cugir. Totodată, Ioan Florea va avea şi un prim contact cu şeful său pe linie de administraţie publică, Octav Cozmâncă. (F.R.)
Apa trebuie plătită
     Aşa cum a promis, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Eugen Popa a rezolvat prin SC Apa CTTA SA, problema alimentării cu apă a oraşului Abrud. Din păcate, reacţia locuitorilor din Abrud nu a fost la fel de promptă, cel puţin din punct de vedere al achitării facturilor. Directorul SC Apa CTTA SA, Viorel Lazăr a declarat că deşi s-au cheltuit mulţi bani pentru realizarea investiţiei, nu s-a încasat nimic de la populaţie. Preşedintele CJ Alba, Eugen Popa, lansează pe această cale un apel către locuitorii Abrudului să-şi achite facturile la apă potabilă. (F.R.)
Penitenciarul Aiud "pârât" la prefect de... SC Edil Trans Aiud
     În cursul zilei de ieri, o reprezentantă a societăţii de gospodărire locală Edil Trans din Aiud s-a plâns prefectului Ioan Rus de faptul că cei de la Penitenciarul din localitate nu respectă o decizie a Consiliului Municipal adoptată în '98 prin care se prevede că fiecare persoană fizică şi juridică trebuie să plătească o taxă lunară de reabilitare a sistemului de alimentare cu apă. De fapt, conducerea Penitenciarului şi-a făcut datoria în această privinţă până la începutul lunii aprilie 2002, ulterior, după o consultare prealabilă a legii s-a constat că nu mai este cazul să se achite această taxă. Pentru lămurirea definitivă a chestiunii, prefectul de Alba a decis să convoace la discuţii, la începutul săptămânii viitoare, atât părţile implicate cât şi pe primarul Aiudului, Liviu Rusu.(R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
S-a deschis sezonul la mişcările de protest
Sindicaliştii de la SC Cugir SA protestează împotriva disponibilizărilor din industria de apărare anunţate de la 1 ianuarie 2003
     sundicaliștiÎn cursul zilei de ieri, între orele 11.00-13.00, 42 de lideri de sindicat din cadrul SC Cugir SA au pichetat sediul Prefecturii Alba deschizându-se astfel practic, în acest sfârşit de toamnă, sezonul mişcărilor de protest ale salariaţilor, tot mai nemulţumiţi de anumite decizii ale guvernului. În ceea ce priveşte sindicatele din Industria de Apărare şi îndeosebi cele din Cugir, o nouă problemă gravă se întrevede la orizont şi anume disponibilizarea a 11526 de angajaţi din care uzinei cugirene îi "revin" circa 2000. În aceste condiţii, după cum se arată în nota de protest înmânată prefectului Ioan Rus, Sindicatul Apărarea din cadrul SC Cugir este nevoit alături de celelalte sindicate din Sectorul Producţiei de Apărare din Federaţia Solidaritatea 90, să recurgă la mijloacele specifice de luptă sindicală.
     "Dorim să atragem atenţia că aceste manifestări nu sunt îndreptate împotriva procesului de aderare a României în NATO, însă nu putem fi de acord să ne pierdem în continuare locurile de muncă, în condiţiile în care nu s-a încheiat procesul de restructurare din Sectorul Industriei de Apărare şi nu s-a trecut încă la programele de reconversie profesională", a declarat ieri la Alba Iulia, Toader Ulise, vicepreşedintele sindicatului Apărarea de la Cugir. Dacă totuşi, disponibilizările nu vor putea fi evitate, sindicaliştii solicită îndeplinirea următoarelor condiţii: pe perioada derulării programelor de restructurare a societăţilor din Industria de Apărare, salariaţii să fie plătiţi cu drepturile salariale negociate la nivel de unitate, conform contractului colectiv de muncă; eventualii disponibilizaţi să primească 36 de salarii medii brute, neimpozabile sau o pensionare normală la o perioadă de contribuţie minimă 25 de ani pentru femei şi 30 de ani pentru bărbaţi, indiferent de vârstă. Ca răspuns la aceste doleanţe, prefectul Ioan Rus va întocmi un material ce va fi înmânat Ministerului Industriilor, şeful administraţiei publice judeţene sperând să se amâne disponibilizările cel puţin până la data de 1 martie 2003. Acţiunea va continua şi astăzi, tot în faţa sediului Prefecturii Alba, nefiind aprobată pichetarea sediului PSD din Alba Iulia.
Răzvan JURCĂ

Ieri, pe DN1, în zona popasului Valea Ciorii
Şeful Biroului Crimă Organizată Oradea şi-a pierdut viaţa într-un grav accident rutier
     Ieri, în jurul amiezii, pe DN 1, la km 344+800 m, în zona Popasului Turistic Valea Ciorii s-a produs în grav accident rutier în care şi-a pierdut viaţa comisarul Iulian Cistelecan, de 50 de ani, şeful Biroului Crimă Organizată Oradea, iar alte două persoane au fost grav rănite. Conducând autoturismul proprietate personală VW Golf pe direcţia Sebeş-Deva, Cistelecan intră în depăşirea unui autoturism care rula în faţa sa, într-o zonă fără vizibilitate, marcată cu linie continuă şi semnalizată cu indicator de depăşire interzisă. În urma acestei manevre riscante, VW Golf condus de Cistelecan se tamponează frontal cu autoturismul VW Passat, TM-07-PHD, condus regulamentar pe contrasens de Eugen Bacinschi din Timişoara. În urma impactului deosebit de violent, Cistelecan decedează pe loc. În accident este rănită grav soţia comisarului iar fiul acestuia suferă câteva traumatisme care nu i-au pus viaţa în pericol. Şoferul maşinii de Timişoara, Eugen Bacinschi suferă mai multe traumatisme la cap, fiind transportat de urgenţă la Spitalul Judeţean Alba. În cauză, Poliţia Rutieră Alba continuă cercetările.
Nicoleta TOMUŢA

Calul troian de peste Prut: cetăţenia multiplă
     Constituţia Republicii Moldova nu permite decât o singură cetăţenie: cea moldoveană. Autorităţile de la Chişinău au trecut însă bariera constituţională, legalizând cetăţenia multiplă, decizie motivată pe baza unei realităţi de peste Prut: 1 milion de cetăţeni sunt plecaţi în străinătate la muncă şi deja 200 de mii de persoane au cetăţenie română. În perspectiva summitului de la Praga starea de fapt care a născut o astfel de hotărâre este una simplă: în cazul admiterii în NATO a României sunt tot mai mulţi cei care vor să se agaţe şi ei de statutul de cetăţean al unei ţări membre NATO odată cu obţinerea cetăţeniei române. Până la salutarea deciziei de la Chişinău, fin ambalată în recunoaşterea naţionalităţii române atât de aşteptată, ceea ce aflăm, decupând cu atenţie staniolul în care se ascunde darul făcut de comuniştii de la Chişinău propriilor cetăţeni, nu mai pare la fel de îmbucurător. În perspectiva admiterii în NATO, România, ca orice ţară din cadrul Alianţei, trebuie să demonstreze că poate asigura deplina securitate a frontierelor sale devenite acum şi ale Alianţei şi, în acest sens, are o misiune mai mult decât strategică: securizarea frontierei de Est a NATO către Rusia prin monitorizarea Basarabiei. În acest context, legea cetăţeniei multiple care permite libera circulaţie a unor cetăţeni care se află sub autoritatea politică a regimului comunist de la Chişinău aservit Kremlinului devine un factor supărător pentru România. Varianta "cosmetizării" cetăţeniei, susţinută de preşedintele Comisiei de Politică Externă a Senatului, Giorghi Prisăcaru, potrivit căreia legalizarea cetăţeniei multiple nu este decât măsura menită să mulţumească Consiliul Europei şi să ducă la obţinerea cetăţeniei ruse în special, nu prea stă în picioare, cu atât mai mult cu cât vine din partea unui politician mai puţin credibil care şi-a contrazis liderul (preşedintele PSD - Adrian Năstase) în privinţa alegerilor anticipate. Oricui s-ar adresa cu precădere legea recent adoptată la Chişinău, intenţia a fost de a surprinde pe picior greşit România, de a o încărca cu forţă de muncă ieftină şi a-i periclita controlul la frontiere, în cazul declarării masive a cetăţeniei române ca a doua cetăţenie ori de îndepărtare definitiv a Republicii Moldova înspre Moscova prin apariţia unui număr mai mare de cetăţeni ruşi. Situaţii din care România nu are de câştigat nici pe termen lung, nici scurt. În primul caz, România va eşua în asigurarea eficientă a cerinţelor impuse de Alianţă, suferind pierderi pe termen scurt şi pentru asimilarea forţei de muncă ieftine din Basarabia, pentru ca în al doilea caz să sufere pe termen lung o desprindere definitivă din trupul său odată cu orientarea către Moscova a unei părţi din populaţia moldoveană, favorizându-se totodată şi separarea transnistreană. Singura parte pozitivă a hotărârii de la Chişinău este că ea oferă un timp relativ de reacţie autorităţilor de la Bucureşti: sunt necesare opt luni de la declanşarea formalităţilor până la obţinerea propriu-zisă a unei a doua cetăţenii de către locuitorii Republicii Moldova, timp în care ţara noastră trebuie să caute modalitatea de a găsi replica potrivită pentru darul de tip grec cu care ne-au procopsit comuniştii de la Chişinău.
Teodora ILINCA

La Ocna Mureş un bărbat s-a înecat într-o fântână
     Poliţia oraşului Ocna Mureş a fost sesizată duminică, aproape de miezul nopţii, despre faptul că un bărbat s-a înecat într-o fântână situată pe strada Crângului din localitate. În urma anchetei operative, poliţiştii au descoperit că bărbatul care şi-a pierdut viaţa se numeşte Petru Flentea, de 52 de ani, din Lunca Mureş, oier. Duminică seara, Flentea se întorcea cu un cumătru, de la birt, spre domiciliul concubinei sale din Ocna Mureş. Din declaraţiile cumătrului lui Flentea, Traian B., de 42 de ani, din Ocna Mureş, singurul martor la eveniment, victima era destul de băută în momentul producerii tragicului accident. În consecinţă, Flentea s-a rezemat de fântâna cu pricina pentru a-şi mai trage sufletul, dar s-a dezechilibrat şi a căzut cu capul în jos în apa adâncă de aproape 6 metri. Văzând că nu-l poate scoate de unul singur, Traian B. a alergat după ajutoare, însă pentru Flentea a fost prea târziu. Deoarece oala fântânii avea un diametru mai mic decât cele standard, omul nu a mai putut face nici o mişcare, murind asfixiat, în apă.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.