Măsuri comune pentru protecţia elevilor în şcolile din judeţ
Conducerile Inspectoratului judeţean de Poliţie Alba şi Comandamentului de Jandarmi Alba au convenit asupra unui plan comun de măsuri ce urmează a fi implementat pentru prevenirea şi combaterea faptelor antisociale din zonele unităţilor de învăţământ. Conţinutul lui a fost discutat în şedinţa de ieri a Comitetului Operativ judeţean cu participarea şefilor celor două instituţii, alături de prefectul Ioan Rus şi preşedintele CJ Alba Eugen Popa. Astfel pentru preîntâmpinarea oricăror evenimente negative se vor lua următoarele măsuri: identificarea tuturor instituţiilor de învăţământ; stabilirea modului cum este asigurată paza lor în conformitate cu prevederile legii; cooperarea permanentă cu cadrele de conducere, administratorii unităţilor de învăţământ şi cu membrii comitetelor de părinţi; soluţionarea cu maximă operativitate a unor eventuale sesizări primite de la cadrele didactice, părinţi şi elevi; identificarea elevilor problemă cu comportament deviant, cu preocupări anarhice faţă de profesori (sunt tot mai mulţi, din informaţiile noastre) şi luarea unor măsuri pentru atragerea acestora într-o stare de normalitate; identificarea grupurilor de elevi sau studenţi între care există neînţelegeri sau acte de duşmănie pentru prevenirea degenerării în acte de violenţă. În total este vorba despre 13 asemenea măsuri, care ulterior pot fi completate în funcţie de evoluţia situaţiei operative.
Răzvan JURCĂ
Carnavalul Toamnei la Aiud
Trecătorii care se aflau vineri după-amiaza în centrul oraşului Aiud se opreau curioşi să vadă un inedit alai.
Era o mulţime de personaje nu prea înalte de statură, dar având o vestimentaţie pe care nu o poţi întâlni pe stradă în fiecare zi. Albă ca Zăpada şi cei şapte pitici, clovni, vrăjitoare, arlechini, Scufiţa Roşie, costume populare din diferite ţări, magicieni ş.a.. O doamnă a remarcat: "Păcat că au trecut aşa de repede, mi-ar fi plăcut să văd fiecare mască, erau aşa de drăguţi!"
Dar cine erau ei? Elevii Şcolii Generale nr. 1 "Ovidiu Hulea" din Aiud, care au făcut o paradă a costumelor fiindcă participau la "Carnavalul Toamnei". Ideea de a face o paradă a costumelor pe stradă le-a venit când au urmărit casetele video împrumutate de la Centrul Cultural Francez din Cluj unde au văzut diferite tradiţii şi obiceiuri din Franţa, ţară a cărei limbă o studiază la şcoală. Fiindcă acest carnaval s-a desfăşurat la o dată apropiată de cea a Halloween-ului, multe măşti erau de vrăjitoare sau fantome.
De remarcat este că majoritatea copiilor şi-au confecţionat singuri măştile, lucru care i-a amuzat, dar ce e foarte important e că s-a pus în evidenţă creativitatea şi talentul lor. Apoi s-au reunit în sala de sport, unde au dansat, s-au amuzat deoarece nu se recunoşteau în spatele măştilor, au făcut multe fotografii pentru a-şi putea reaminti mai târziu acest eveniment atât de plăcut.
La sfârşit, juriul format din câţiva elevi şi doamnele diriginte, a fost pus în mare dificultate pentru a alege cele mai reuşite măşti în vederea premierii.
Spre seară copiii au defilat cu felinare aprinse, confecţionate tot de ei din bostani, încheind astfel o activitate deosebit de apreciată.
prof. Livia Maria FLEŞER
Şcoala Generală nr. 1 "Ovidiu Hulea" Aiud