Din nou în actualitate
Scandalul apei la Abrud
SC APA CTTA vrea să întrerupă furnizarea apei, prefectul nu este de acord, primăria se face că plouă
După cum se cunoaşte, SC Apa CTTA SA Alba, în baza unei hotărâri a Consiliului judeţean, a preluat începând cu data de 17 iunie 2002 în exploatare alimentarea cu apă potabilă din sursa Mihoieşti, în sistem microregional, pentru oraşele Abrud şi Câmpeni. Dintre obiectivele preluate de societate fac parte aducţiunea către oraşul Abrud şi staţia de repompare Gura Roşiei, care la acea dată erau dezafectate şi nefuncţionale. SC Apa CTTA a reparat, utilat şi repus în funcţiune acest sistem de alimentare cu apă a oraşului Abrud, fapt ce a necesitat un important efort financiar şi anume 178,2 milioane de lei. La sfârşitul lunii iulie a.c. s-a început furnizarea apei potabile către oraşul Abrud, după un program stabilit de comun acord cu primăria, fiind livrată o cantitate totală de 166.712 mc. Cheltuielile aferente în acest caz inclusiv cele cu personalul ale societăţii, se cifrează la cca 640 de milioane de lei.
Începând cu data de 1 octombrie 2002 s-a încheiat un contract de furnizare a apei potabile între SC Apa CTTA şi Serviciul Public din cadrul Primăriei Abrud, urmând ca, de la această dată, facturarea să se facă la un preţ de 4796 de lei/mc (fără TVA), preţul de distribuţie din oraşul Câmpeni. Acest preţ este considerat neacoperitor, SC Apa CTTA având depusă la Autoritatea Naţională în vederea avizării documentaţia privind calculaţia preţului de livrare a apei potabile către Abrud, care este de 8428 de lei/mc - fără TVA. Deşi facturile emise către Serviciul Public din cadrul Primăriei Abrud pentru apa livrată au fost mult sub cheltuielile societăţii furnizoare, până în prezent nu s-a făcut nici o încasare. Această situaţie, una arhicunoscută la Abrud ca de altfel şi în tot judeţul, a fost dezbătută la propunerea directorului general al SC Apa CTTA Alba, ing. Viorel Lazăr, în cadrul şedinţei de ieri a Comitetului Operativ judeţean, mai ales că au apărut elemente noi. Şi anume, faptul că de la 1 noiembrie la solicitarea autorităţilor din Abrud livrarea apei se face doar 2 ore/zi. "În aceste condiţii SC Apa CTTA SA nu poate asigura apa potabilă la parametrii de calitate prevăzuţi de STAS 1342-91, iar cheltuielile cu personalul din staţia de repompare Gura Roşiei nu sunt justificate pentru această cantitate de apă. Mai mult, întrucât în perioada următoare temperaturile vor scădea sub 0 grade C, există pericolul îngheţului şi a deteriorării instalaţiilor, fiind necesare cheltuieli suplimentare cu asigurarea protecţiei lor", a explicat dl. Lazăr. În cadrul şedinţei COCO, în prezenţa şi a unui reprezentant al Primăriei Abrud, prefectul Ioan Rus a precizat că sub nici o formă furnizarea apei nu poate fi întreruptă, din cauza unor posibile focare de infecţii. Totodată, le-a sugerat celor din Abrud să întreprindă toate demersurile pentru a recupera restanţele, inclusiv executarea silită a marilor datornici. Mai mult ca sigur, lucrurile nu par a se rezolva favorabil la Abrud, cel puţin în perioada imediat următoare, astfel că se anunţă în oraş din nou o iarnă deosebit de aspră, din toate punctele de vedere. Până când!?
Răzvan JURCĂ
La Cugir se munceşte pe rupte
Conducerea încheie noi contracte, sindicatele fac grevă
* Directorul general al SC Cugir SA, d-l Cornel Dîrjan, ne-a informat că ieri a fost semnat un contract de vânzare de armament uşor în valoare de 7,5 milioane de dolari. Partenerul extern s-a arătat deosebit de încântat de marfa cumpărată, aşa că a hotărât să se doteze "foc continuu" cu arme de la Cugir. Noul contract asigură de lucru muncitorilor de la Cugir, inclusiv sâmbăta, până în iunie 2003. Numai să aibă cine lucra, pentru că se pare că unii salariaţi de aici s-au obişnuit cu şomajul tehnic, subvenţionat lunar cu peste 22 de miliarde de lei, aşa că au hotărât, la chemarea sindicatelor, să facă grevă. Să facă, dar fără subvenţii lunare de peste 22 de miliarde de lei din bugetul contribuabilului!
(A.C.)
* Sindicatul Apărarea SC UM Cugir SA îşi continuă protestul faţă de intenţiile Guvernului României de a disponibiliza, începând cu data de 1.01.2003, circa 11.526 de salariaţi din Sectorul Producţiei de Apărare. Ieri a fost programată o întâlnire promisă de ministrul Dan Ioan Popescu cu miniştrii implicaţi în procesul de restructurare a Sectorului Industriei de Apărare, respectiv: ministrul Finanţelor, Mihai Tănăsescu, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Marian Sârbu şi ministrul Apărării Naţionale, Mircea Paşcu. Aceasta a fost reprogramată de către reprezentanţii Guvernului amplificând astfel şi mai mult nemulţumirea sindicaliştilor. "În aceste condiţii, sindicatul "Apărarea" din SC UM Cugir SA a hotărât continuarea acţiunilor de protest declanşând greva de tip japonez pe perioada 11-15 noiembrie 2002. Acţiunile revendicative vor continua până la soluţionarea favorabilă a cerinţelor sindicatului din federaţia "Solidaritatea 90" conform programului prezentat iniţial în mass-media", a declarat preşedintele Sindicatului "Apărarea" SC Cugir SA, Ioan Neagu.
(F.R.)
Un nou asasinat în zona Câlnic-Răhău
Un zilier i-a zdrobit cu toporul capul găzdoiului
Ioan Lazăr (55 de ani) a fost găsit mort duminică dimineaţa în locuinţa sa din Răhău, de către ginerele acestuia venit în vizită. Potrivit investigaţiilor medicului legist, bărbatul a decedat din cauza loviturilor pe care le-a încasat în cap (vreo patru, de i se împrăştiaseră creierii pe pat). Corpul neînsufleţit al lui Lazăr a fost găsit cu întârziere deoarece locuinţa lui se află într-o zonă izolată şi nu era prea vizitat de aparţinători. În aceeaşi zi, poliţiştii din cadrul Serviciului Judiciar, în colaborare cu unităţile de poliţie din teritoriu, l-au identificat pe criminal:

Ioan Mârza (41 de ani, din comuna Rozavlea - Maramureş). Mârza se pripăşise prin Răhău cu o săptămână în urmă, respectiv duminică, 3 noiembrie. Fiind surprins fără bilet într-un tren care venea de la Timişoara, Mârza a fost coborât de controlor în staţia CFR Sebeş. Aducându-şi aminte că a mai lucrat în zonă ca muncitor zilier, înainte de 1989, Mârza s-a îndreptat spre Răhău să-şi caute vechile cunoştinţe.La Câlnic a dat peste Ioan Lazăr cu care s-a "cinstit" toată ziua prin localuri, pentru a perfecta o nouă înţelegere pentru prestări de servicii în gospodăria acestuia, tot ca zilier. Armonia a durat, ca toate minunile, doar trei zile. Marţi, 5 noiembrie, deoarece a plouat aproape toată ziua, celor doi nu le-a mai rămas decât să stea în casă şi să bea. Potrivit declaraţiilor lui Mârza, marţi noaptea s-a trezit că Lazăr îl împungea cu o sulă în coaste şi îl zorea să părăsească patul în care dormeau împreună şi implicit, casa în care era găzduit. Buimăcit şi enervat, Mârza a luat toporul de sub pat şi l-a lovit de vreo patru ori în cap pe Lazăr, să-l calmeze. Văzând că a "reuşit" în cele din urmă să-şi asasineze gazda, Ioan Mârza a luat câteva din hainele acestuia, s-a îmbrăcat bine, a hrănit porcii (să nu care cumva să rămână nemâncaţi până se vor sesiza vecinii), a încuiat poarta şi a plecat. Neavând nici un sfanţ asupra lui, a spart un bar din Câlnic, aflat pe DN1 şi a furat 4 sticle de băutură. Până duminică, când a fost prins de poliţişti, a bântuit prin zonă, aflat non-stop sub influenţa alcoolului. Parchetul de pe lângă Tribunalul Alba a emis pe numele lui Ioan Mârza un mandat de arestare preventivă pe 30 de zile, pentru comiterea infracţiunii de omor deosebit de grav. Criminalul şi-a recunoscut fapta şi o regretă. În cazierul lui Mârza se mai regăsesc şase condamnări pentru furt calificat. Ultima dată a fost condamnat la 3,6 ani de închisoare pentru furt calificat, fiind eliberat condiţionat în 9.10. 2001, cu un rest de pedeapsă de 414 zile. Pentru ultima faptă comisă, Mârza va îmbătrâni în închisoare.
Crima de la Răhău este cel de-al doilea incident sângeros consumat în această toamnă, în zonă. Deşi primăria comunei Câlnic şi poliţia din localitate au luat măsuri serioase pentru "filtrarea" zilierilor care se pripăşesc în zonă, în scopul prevenirii violenţelor de orice fel, se pare că fenomenul a scăpat din nou de sub control. Cu toate acestea, înfiinţarea unui Birou de Poliţie pentru creşterea siguranţei persoanelor în zona Câlnic este doar în faza de stand-by, evident, din motive financiare...
Nicoleta TOMUŢA
Foto: Cătălin CĂDAN