Prima pagină Ediția din: 20.11.2002
Știri
Summitul NATO de la Praga - 12 ore în direct la TVR
     TVR va aloca, în ziua de 21 noiembrie, aproape 12 ore pentru transmisiuni în direct de la summit-ul NATO de la Praga şi duplex-uri cu România într-un program reunit sub genericul "Viitorul: România - NATO", difuzat între orele 10,25 si 21,00 pe canalele România 1, TVR 2 şi România Internaţional.
     Telespectatorii vor putea urmări în acest interval discursul privind lărgirea Alianţei susţinut de secretarul general al NATO, George Robertson, (cu traducere directă), intervenţii ale unor reprezentanţi ai statelor membre NATO, mesaje ale preşedintelui Ion Iliescu şi premierului Adrian Năstase, aflaţi la Praga, duplex-uri Senat - Camera Deputaţilor, unde se vor afla liderii partidelor parlamentare, precum şi un interviu cu Regele Mihai, dar şi opinii ale cetăţenilor, un "remember" al etapelor parcurse de România pentru a ajunge la acest moment istoric. (D.M.)

Editorial
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Grevă pe timp nelimitat la Şcoala Generală din Ponorel
     De vineri, 14 noiembrie, elevii claselor V-VIII de la Şcoala Generală Ponorel - comuna Vidra nu mai merg la cursuri. Protestul spontan, susţinut şi de părinţii elevilor, a fost generat de nemulţumirile legate de numirea a doi profesori de matematică pe acelaşi post. Potrivit unei decizii a ISJ Alba, din 1.09.2002, profesorul Nicolae Burz (fostul director al Liceului "Horea, Cloşca şi Crişan" din Abrud) urma să le predea copiilor din Ponorel ore de matematică, în condiţiile în care fostul lor profesor de matematică, Nicolae Corcheş, ieşise la pensie în acest an. Se pare că, la acea dată, numirea profesorulul Burz (suplinitor calificat) pe acest post a fost bine-venită, deoarece o mare parte dintre părinţii elevilor intenţionau - aşa cum se arată în memoriul adresat ISJ Alba - să-şi transfere copiii la o şcoală generală din Câmpeni pentru a obţine performanţele scontate în procesul de învăţământ - în special la matematică - în vederea promovării examenului de capacitate. Mai exact, părinţii elevilor care frecventează Şcoala Generală din Ponorel erau (şi sunt) nemulţumiţi de performanţele obţinute de profesorul Corcheş în procesul de învăţământ.
     La începutul lunii noiembrie, după aproape şapte săptămâni de la începerea şcolii, ISJ Alba a venit cu o nouă decizie prin care profesorul Nicolae Burz este pus "pe liber" iar profesorului pensionar Nicolae Corcheş i se redau orele de matematică. Din acest moment, situaţia devine tot mai tensionată. În 7 noiembrie, la Ponorel s-a deplasat o comisie a ISJ Alba care a luat act de nemulţumirea elevilor şi a părinţilor acestora, promiţând totodată soluţionarea favorabilă a problemei. Cum socoteala de la Ponorel nu s-a potrivit întocmai cu cea de la Inspectoratul Şcolar Alba, în 14 noiembrie profesorul Burz a fost scos de la ora de matematică de profesorul Corcheş, care avea o decizie mai "tare" decât a primului. De atunci, Şcoala Generală din Ponorel seamănă cu o mică "fâşie Gaza", din care elevii, obligaţi iniţial să frecventeze orele de matematică ale profesorului Corcheş, s-au retras rând pe rând, susţinuţi pe flancuri de părinţi. De hotărârea de nezdruncinat a părinţilor şi copiilor nu a putut trece nici directoarea şcolii, cu toate că i s-a cerut în mod expres de la ISJ Alba, să medieze conflictul. În prezent, părinţii ai căror copii urmează cursurile Şcolii Generale din Ponorel sunt decişi să obţină pentru aceştia transferul, în ultimă instanţă, la şcoli generale din Câmpeni.
     Mai mult, aceştia vor înainta un memoriu Ministerului Educaţiei şi Cercetării nemulţumiţi fiind de soluţia propusă în urma ultimelor "negocieri" avute cu ISJ Alba. În prezent, 26 dintre cei 36 de elevi ai claselor V-VIII de la Şcoala Generală Ponorel nu mai merg la cursuri, până la soluţionarea favorabilă a acestei probleme, deşi inspectorul şcolar general, prof. Dorin Sandea le-a cerut părinţilor acestora să-şi schimbe atitudinea. "Suntem alături de copiii noştri şi îi vom susţine necondiţionat", ne-au precizat părinţii elevilor în cauză. Oricum am privi lucrurile, buna funcţionare a Şcolii Generale Ponor, clasele V-VIII, este în pericol dacă ISJ Alba nu va soluţiona în mod favorabil şi rapid această situaţie: fie elevii vor aduna un număr suficient de absenţe ca să fie exmatriculaţi, fie îşi vor cere transferul în altă parte. În aceste condiţii, cursurile nu mai pot continua cu 2-3 elevi în clasă iar păstrarea celorlalţi profesori pe posturi nu mai poate fi justificată.
Nicoleta TOMUŢA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.