Știri |
Moment istoric la Alba Iulia
Astăzi vom afla dacă am fost sau nu acceptaţi în marea şi puternica familie a Alianţei Nord-Atlantice. Românii aşteaptă cu încredere decizia mai marilor lumii, pentru un eveniment care va marca istoria ţării noastre. De la Marea Unire din 1 Decembrie 1918 şi revoluţia din Decembrie 1989, când locuitorii acestei ţări au trăit un moment de răscruce, poate niciodată nu am aşteptat cu atâta entuziasm intrarea în lumea bună.
Potrivit informaţiilor noastre, albaiulienii sunt pregătiţi să sărbătorească marele eveniment în cazul în care ni se va spune DA admiterii în NATO. Aşadar, dacă totul va fi OK, albaiulienii sunt aşteptaţi astăzi în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor de la ora 16.30, pentru a se manifesta cu bucurie. Mai mult decât atât am aflat că se pregătesc spectacole în aer liber şi focuri de artificii. (F.R., R.J.)
Două noi cărţi ale scriitorului Gheorghe Jurcă
În profesia de ziarist la un cotidian unde munca este adesea stresantă şi zgârcită cu timpul liber, colegul nostru Gheorghe Jurcă îşi găseşte răgazul pentru a mai da o raită în grădina literaturii, izvodind an de an, în ultima vreme, câte un op poezie sau proză. În acest sfârşit de toamnă, domnia sa ne dăruieşte spre lectură două noi cărţi. Este vorba de volumul de proză scurtă "Sihastra", apărut la Editura Clusium şi care se găseşte deja în librării şi de romanul "Tempora" ce va apărea peste câteva zile la Editura "Dacia". Ca şi în precedentele cărţi ale autorului, tema centrală a celor două volume o constituie viaţa la ţară (munte) şi tribulaţiile erotico-sentimentale ale tinerilor din zilele noastre. (A.D.)
|
România s-a cununat cu lumea civilizată
Bucureştiul poate deveni un punct strategic pe harta Alianţei Nord-Atlantice
Iată, s-a întors roata istoriei. Am defilat cu sovieticii aproape 50 de ani, ne-am călcat pe picioare unii pe alţii timp de 13 ani după prăbuşirea sistemului comunist. De acum vom defila cu americanii. Ceea ce părinţii noştri când erau mai tineri vesteau din adâncul inimii: Vin americanii!, în dorinţa de a ne salva din ghearele marelui urs sovietic, devenind un mit şi unii au murit fără să-l vadă împlinit, iată că s-a realizat acum la Praga. Românului de rând, excluzându-i fireşte pe cei care mai au în sânge ideologia roşie, îi tresaltă inimia de bucurie, căci în sfârşit, am intrat şi noi în lumea mare a ţărilor civilizate. Practic e un început de eră nouă când vom deschide larg ferestrele ţării spre lume, pentru a primi în casele noastre brizele proaspete ale libertăţii, securităţii şi democraţiei autentice. Umilită şi osândită sute de ani când de un imperiu, când de altul, ne vom îndrepta în sfârşit coloana vertebrală şi privim spre noile orizonturi, spre alianţa Nord-Atlantică - cea mai puternică organizaţie militară a lumii, capabilă să gestioneze conflictele şi focarele de război, să asigure pacea în lume pentru cel puţin 100 de ani de aici înainte.
Omul cel mai puternic al planetei va veni la Bucureşti să ne felicite pentru marea ispravă, să ne spună ce am făcut bine şi ce trebuie să mai facem pentru a fi la înălţimea marelui gest american. Căci fără America am fi rămas pe mai departe o ţară balcanică, unde toate tarele şi infracţiunile Orientului s-ar fi exhibat cu o frivolitate de prostituată. Preşedintelui George W. Bush îi vom spune bun venit la Bucureşti şi în România, unde antecesorii săi, contemporani cu Roosevelt au promis să vină şi n-au venit. Dar decât niciodată mai bine mai târziu. Cu sau fără alegeri anticipate ne facem o datorie de conştiinţă din a spune un sincer bravo poporului român, tuturor forţelor democratice şi în primul rând preşedintelui Iliescu, premierului Năstase, ministrului de externe Geoană şi celor ce i-au precedat pe aceste posturi. Bucuria este imensă, dar e bine să ne comportăm decent, să ne întoarcem cu faţa spre a face ordine în casa noastră pentru că alţii au făcut-o demult. Să fie într-un ceas bun! Hai România! Mulţumim America! (G.M.)
|
|