Ultima oră
Știri
Modificări aduse legii arendei
     Aplicarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 cu modificările şi completările ulterioare, a impus modificarea Legii arendei nr. 16/1994 care constă în: *introducerea în contractul de arendare a unor clauze referitoare la asigurarea bunurilor agricole în vederea recuperării daunelor produse de calamităţi naturale, încheierea asigurării fiind în sarcina arendaşului; *instituirea unor măsuri coercitive pentru respectarea contractelor de arendare, încheiate în scris şi înregistrate la consiliul local, care constau în obligativitatea plăţii arendei la termenele şi modalităţile stabilite în contract, prevederile contractului de arendare constituind titluri executorii; *modificările aduse includ sancţiuni pentru nerespectarea condiţiilor privind pregătirea de specialitate agricolă, practica agricolă sau deţinerea unui atestat de cunoştinţe agricole a arendaşului, condiţii prevăzute de Legea nr. 65/1998 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 16/1994 şi pentru schimbarea categoriei de folosinţă a terenului de către arendaş fără acordul scris al proprietarului (arendaşului) *Aceste fapte constituie contravenţii ce se sancţionează cu amendă de la 100.000.000 la 300.000.000 de lei; *constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se face de către persoanele împuternicite de MAAP. (S.T.)
Poliţiştii au confiscat 684 de sticle de ulei transportate fără documente legale
     Poliţiştii din cadrul Biroului Poliţiei Rutiere Alba Iulia au oprit pentru control, marţi, 19 noiembrie, un Fiat Ducato înmatriculat B15671, condus de un agent comercial, angajat al unui depozit de produse alimentare din Alba Iulia. La o verificare mai amănunţită, poliţiştii au constatat că agentul comercial nu avea avizul de însoţire a mărfii pentru un număr de 684 de sticle cu ulei. Au fost solicitaţi poliţiştii de la Biroul Poliţiei Economice care au continuat cercetările. Ei au făcut un inventar al sticlelor de ulei aflate în depozitul gestionat de Ovidiu M. şi au constatat un plus în gestiune de 21 de sticle de ulei, cu toate că celelalte 684 de sticle ieşiseră din depozit fără acte. Cu toate că în timpul inventarului făcut de poliţişti gestionarul a întocmit rapid avizul de însoţire a mărfii, cele 684 de sticle (în valoare de aproape 21 milioane de lei) depistate pe traseu au fost ridicate în vederea confiscării. Gestionarului i-a fost întocmit dosar penal pentru crearea de plusuri în gestiune prin mijloace frauduloase şi fals în înscrisuri oficiale sub semnătură privată. Agentul de vânzări a fost sancţionat contravenţional cu un milion de lei. (N.T.)
Prefectul Ioan Rus va întocmi statutul Asociaţiei Prefecţilor din România
     RusToţi prefecţii prezenţi la Bucureşti cu ocazia seminarului internaţional "Instituţia Prefectului în ţările membre ale Consiliului Europei" desfăşurat recent, au convenit asupra constituirii Asociaţiei Prefecţilor din România, un organism menit să sprijine eforturile comune în diverse planuri de acţiune. Recunoscut pentru aptitudinile sale pe tărâm juridic, prefectul judeţului Alba, av. Ioan Rus, care a participat activ şi la elaborarea Constituţiei României, a fost desemnat de către colegii săi să întocmească statutul Asociaţiei. Şeful administraţiei publice judeţene a dat asigurări că acest act va fi finalizat până la data de 15 decembrie 2002.(R.J.)
Un copil din Lupşa a "încercat" să dea foc casei
     Poliţiştii din Lupşa au fost sesizaţi marţi dimineaţa că o gospodărie din satul aparţinător Muşca este ameninţată de incendiu. Au fost solicitaţi pompierii civili de la SM Roşia Poieni, care au intervenit la incendiu cu două autospeciale. Pompierii au reuşit să localizeze şi să stingă incendiul în timp util iar în urma cercetărilor s-a stabilit că focul mistuitor a fost provocat de copilul în vârstă de 3,6 ani al familiei, Cătălin D. Băieţelul s-a jucat cu o brichetă lângă o căpiţă de fân pe care a reuşit s-o incendieze. Deoarece fânul incendiat era depozitat în imediata apropiere a casei şi a anexelor gospodăreşti, proprietarii au intrat în panică şi au solicitat intervenţia pompierilor. (N.T.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
În perspectiva aderării la Uniunea Europeană
Guvernul României are în vedere un program de profesionalizare a prefecţilor
Conform noilor atribuţii, prefectul Ioan Rus va avea dreptul de a monitoriza fondurile primite de judeţ din partea UE
     Aşa după cum se cunoaşte, prefectul Ioan Rus a fost prezent la începutul acestei săptămâni la seminarul internaţional "Instituţia prefectului în ţările membre ale Consiliului Europei", desfăşurat la Bucureşti. "Ne gândim la un proces de profesionalizare a prefecţilor, la pregătirea unor oameni de carieră. Prefecţii acum sunt în funcţii politice, dar se impune problema profesionalizării lor", a arătat cu acest prilej ministrul Administraţiei Publice, Octav Căzmâncă, noua viziune care se are în vedere în perspectiva aderării României la UE, subliniind totodată că Executivul ar putea îmbunătăţi în acest sens, Legea administraţiei publice locale. Membrul guvernului Năstase a mai spus că se impune de la sine o creştere a rolului prefecţilor întrucât nu s-a realizat o coordonare bună între ministere şi înstituţiile publice. Astfel, prefecţii vor monitoriza şi fondurile primite de la Uniunea Europeană pentru ca ele să fie folosite adecvat, la fel cum se procedează şi în Franţa.
     Pe această idee a marşat şi prefectul judeţului Alba în intervenţia sa, Ioan Rus susţinând suplimentarea atribuţiilor şefilor administraţiilor publice judeţene, deoarece la nivel local "conceptul de integrare europeană se manifestă doar în plan declarativ şi mai puţin practic". Mai trebuie precizat că lucrările seminarului s-au deschis în prezenţa şefului Delegaţiei Permanente a Comisiei Europene în România, Jonathan Scheele, a ambasadorului Franţei la Bucureşti, Philippe Etienne, a unor consilieri şi experţi ai Consiliului Europei.
Răzvan JURCĂ

Sub semnul normalităţii
Colecţia muzeală Sabin Olea
     Ieri la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia a avut loc vernisajul expoziţiei temporare care prezintă publicului larg cea mai veche colecţie muzeală din mediul sătesc din ţară. Este vorba de colecţia realizată cu trudă şi dragoste de preotul Sabin Olea din Cib. Cuprinzând o varietate de domenii - arheologie, istorie, artă populară, pictură, icoane pe lemn şi sticlă, dar în primul rând carte veche românească şi documente, colecţia Sabin Olea, care din 1968 se află în patrimoniul Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia atestă o dată în plus, dacă mai era nevoie, rolul pe care preoţii ortodocşi l-au avut de-a lungul vremii, în Transilvania, pentru păstrarea tradiţiilor şi a fiinţei neamului românesc. N-au făcut-o pentru a fi elogiaţi, ci pentru că înţelegeau rolul lor într-o lume, într-un context istoric în care acţiunea lor pornind din suflet era un sprijin în faţa opresiunii.
     Sabin Olea, mărturiseşte fiul său, pr. Valer Olea, considera că este datoria sa, a tuturor, ca la un moment dat dacă nu putem face mai mult decât înaintaşii noştri măcar să păstrăm ceea ce ei au făcut. Acesta a fost imboldul său. Şi trebuie să fie acum şi al nostru. Cu atât mai mult cu cât atenţia faţă de valorile satului românesc este destul de subţire acum. Nu ne referim la oamenii de cultură, ci la cetăţenii de rând. Tocmai de aceea, în ideea de a retrezi interesul pentru acest spaţiu deosebit de fecund, expoziţia vernisată la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia este un eveniment de excepţie, un eveniment cu valoare educativă importantă. Este greu, chiar imposibil să redăm în scris bogăţia colecţiei Sabin Olea, fapt subliniat de personalităţile care au prezentat publicului expoziţia - directorul muzeului - Horia Ciugudean, directorul DCCPCN Alba - Ion Mărginean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei ortodoxe de Alba Iulia - pr. Iosif Zoica, vicepreşedintele CJ Alba - Ioan Florea. Să mai spunem că la realizarea expoziţiei au contribuit şi alte instituţii, dar mai ales familia lui Sabin Olea.
     Importanţa expoziţiei este subliniată şi de editarea cu acest prilej a volumului "Colecţia muzeală Sabin Olea" în cadrul seriei "Biblioteca Musei Apulensis" Ajunsă acum la cel de-al XIX volum colecţia are un puternic caracter ştiinţific. Dintre toate apariţiile de până acum acesta este primul volum care are ca temă o colecţie muzeală aparte. Aşa cum spunea cea care s-a ocupat efectiv de realizarea expoziţiei, Ana Dumitran, ne limităm cu prezentarea aici pentru a lăsa vizitatorilor şi deopotrivă cercetătorilor bucuria deplină a întâlnirii cu un spaţiu şi o colecţie de excepţie.
Anca DINICĂ

Reprezentanţii PSD Alba, în contact permanent cu cetăţenii judeţului
Numeroasele probleme ridicate rămân, deocamdată, fără un răspuns concret
     Recent, la Câmpeni şi Zlatna, Departamentul de Muncă şi Solidaritate Socială al organizaţiei judeţene Alba al PSD a desfăşurat o amplă campanie de promovare şi de informare a populaţiei, referitor la serviciile sociale puse la dispoziţia cetăţenilor de către instituţiile publice subordonate Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale. Cu prilejul discuţiilor purtate de către reprezentanţi ai DGMSS, ITM, CJP şi AJOFM Alba cu numeroşii cetăţeni prezenţi s-au desprins mai multe probleme care necesită o abordare profundă şi mai ales ce nu pot fi rezolvate într-un timp scurt.
     Este vorba despre îmbunătăţirea condiţiilor de muncă şi de securitate a muncii la agenţii economici privaţi, încadrarea persoanelor care lucrează ca zilieri la Ocoalele Silvice şi vechimea în muncă a acestora, modul de întocmire şi cine anume poate să încheie contracte de asigurare, clarificarea modului de întocmire a dosarelor de pensionare, compensarea medicamentelor, accesul la serviciile medicale şi nu în cele din urmă protejarea persoanelor cu handicap.
     Toată consideraţia pentru faptul că reprezentanţii actualei puteri se deplasează în teritoriu şi iau contact cu numeroasele neajunsuri de zi cu zi ale oamenilor, dar parcă aceştia ar dori să vadă şi nişte fapte concrete care din păcate se lasă încă aşteptate.
Răzvan JURCĂ

Inaugurarea noului sediu al CGP Alba
     Ieri a fost inaugurat oficial noul sediu al CGP Alba, reabilitat şi amenajat după o muncă ce a durat mai bine de cinci ani. Conform declaraţiilor şefului CGP Alba, Iosif Hada, inaugurarea chiar şi după 5 ani a acestui sediu este o reuşită, aşa cum o reuşită este şi încadrarea în muncă şi salarizarea (din resurse financiare proprii) a circa 450 de gardieni publici. Şeful CGP Alba a ţinut să precizeze că sediul a fost amenajat doar prin eforturi financiare proprii (aproape 500 milioane de lei), din banii proveniţi din prestările de servicii către clienţi.
     La festivitatea de inaugurare a participat IPS Andrei, care a oficiat o slujbă pentru sfinţirea şi binecuvântarea noii construcţii. Au mai participat prefectul de Alba, av. Ioan Rus, subprefectul Ioan Maier, preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Eugen Popa, reprezentanţi ai agenţilor economici din judeţul Alba. (N.T.)

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.