Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
România şi America - un viitor comun în NATO
George W. Bush:
Dumnezeu să binecuvânteze România!
     Bush și Iliescu* În discursul său, George W. Bush a evocat lupta pentru libertate a poporului român, arătând că după revoluţia din 1989, ţara noastră a pornit pe un drum istoric. "În loc de ură, aţi ales toleranţa, în loc de rivalităţi distructive cu ţările vecine, aţi ales calea reconcilierii. În loc de controlul statului, aţi ales piaţa liberă şi guvernarea legii, în loc de dictatură aţi construit o democraţie mândră şi funcţională, dar este singurul drum pe care merită să-l urmaţi".
     * "Dacă cineva vreodată va ataca România, dacă cineva vreodată va ameninţa România, NATO şi Statele Unite vor fi alături de dvs. Ca un aliat al NATO, puteţi avea această încredere, nimeni nu vă poate lua libertatea ţării".
     * "România şi-a câştigat libertatea, România este neînfrântă chiar şi în faţa dificultăţilor şi se îndreaptă către o prosperitate crescută şi România îşi găseşte locul în cea mai mare alianţă a libertăţii din istorie".
Ion Iliescu:
Thank You America!
     * Mă bucur că vizita dumneavoastră în România are loc imediat după Summit-ul de la Praga, care a decis lărgirea NATO şi invitarea României, alături de alte şase ţări din centrul Europei, să se asocieze Alianţei Nord-Atlantice. Este concretizarea ideii pe care dumneavoastră aţi enunţat-o, încă din vara anului trecut, la Varşovia, privind necesitatea lărgirii robuste a NATO de la Marea Baltică la Marea Neagră. Vrem să mulţumim Statelor Unite ale Americii pentru sprijinul constant acordat României, în toată perioada premergătoare, în cadrul Parteneriatului pentru Pace, ca şi în contextul parteneriatului strategic dintre ţările noastre.
     * Pentru România, acesta este un moment istoric, care marchează ruptura definitivă cu trecutul şi, în acelaşi timp, un nou început. Suntem conştienţi că am parcurs doar o parte a drumului care ne duce spre racordarea deplină la instituţiile europene şi euro-atlantice. Suntem hotărăţi să continuăm cu perseverenţă pe acest drum - care răspunde intereselor fundamentale ale ţării şi ale poporului român.
     Vrem să facem compatibilă societatea românească cu standardele occidentale. Vrem să ridicăm nivelul de viaţă şi prosperitatea tuturor cetăţenilor României. Lucrăm pentru a creşte eficienţa şi competitivitatea economiei naţionale.
     * Românii şi-au dorit să fie partenerii Americii. Astăzi li se împlineşte un vis şi un ideal, graţie şi dumneavoastră, domnule Preşedinte Bush.