S.C. Cugir S.A. la ora NATO

Aş dori ca, în primul rând, să vă mulţumesc pentru posibilitatea acordată de a împărtăşi cititorilor ziarului dumneavoastră unele din problemele şi realizările cu care ne confruntăm în acest final de an 2002 cât şi perspectivele anului 2003. Faptul că întreprinderea din Cugir are o vechime atestată de peste 200 de ani, fiind un producător tradiţional de tehnică militară în decursul acestei perioade - tehnică aflată nu numai în dotarea forţelor armate proprii, nu a diminuat problematica amplă a tranziţiei la economia de piaţă, problematica generată în primul rând de diversitatea produselor ce se execută la Cugir şi de faptul că aceste produse au pieţe ţintă total distincte. Un prim efect s-a produs asupra personalului, al cărui număr a scăzut drastic de la 18.500 angajaţi în 1990, la 6.500 în prezent, efect propagat şi la nivelul oraşului şi care a condus la un şomaj real de peste 65%.
Întreprinderea este formată practic din patru fabrici de producţie, respectiv: Fabrica de produse tehnice (armament uşor); Fabrica de produse speciale (muniţie uşoară şi medie); Fabrică de maşini unelte; Fabrică de produse electrocasnice. La acestea se adaugă o structură centrală având rol de sinteză şi planificare strategii.
În sensul celor menţionate anterior, ţin să precizez că uzina cugireană se află în plin proces de restructurare, majoritatea etapelor acestui program fiind deja parcurse sau în faza finală. Astfel, au fost obţinute aprobările legale necesare constituirii parcului industrial pe o suprafaţă de peste 10 hectare din cadrul UMC1, fiind emisă şi publicată şi Hotărârea de Guvern corespunzătoare, continuarea acţiunii fiind dictată de aprobarea de către adunarea generală a acţionarilor a proiectului de divizare a întreprinderii pentru a se putea proceda la predarea-primirea efectivă a activelor din parc. Pe de altă parte, sunt în faza de predare - primire activele cu caracter social care au fost cedate administraţiei publice locale, respectiv consiliului local, în baza Legii nr. 137/2002. Ambele acţiuni au efect benefic atât asupra întreprinderii - prin reducerea cheltuielilor generate de menţinerea în stare de funcţionare a unor active neutilizate practic în prezent şi prin diminuarea nivelului datoriilor faţă de bugetele statului în cazul parcului industrial, cât şi asupra oraşului - prin crearea posibilităţilor de înfiinţare a unor noi locuri de muncă şi prin utilizarea mai eficientă a activelor cu caracter social. Au fost, de asemenea, demarate acţiunile de sectorizare a agentului termic şi a utilităţilor, prin organizarea şi adjudecarea licitaţiilor de achiziţionare a echipamentelor corespunzătoare, timp în care au fost efectuate lucrări de sectorizare a reţelelor şi lucrări specifice pentru pregătirea de iarnă.
Sfârşitul anului 2002 se dovedeşte a fi unul "fierbinte", prin prisma materializării în cele din urmă a contractului de export produse militare, cu o valoare ce depăşeşte 6 milioane dolari SUA, ceea ce impune eforturi sporite în organizarea, eficientizarea şi realizarea produselor contractate, la timp şi la calitatea solicitată de partener.
Cele spuse ne îndreptăţesc să credem că rezultatele anului 2002 vor fi pozitive, dar acest lucru nu se va putea întâmpla dacă mentalitatea faţă de muncă a angajaţilor noştri nu se va modifica în sensul întăririi disciplinei muncii. Perspectiva încheierii cu rezultate pozitive a anului 2002 - şi mă refer aici la perspectiva unui profit brut de peste 45 miliarde lei, ne-a permis pe de altă parte acordarea creşterii salariale a fondului de salarii cu 16%, majorarea salariilor angajaţilor fiind la latitudinea directorilor executivi şi a şefilor de compartimente care au autonomie deplină în acest sens (şi nu numai) şi care au decis împreună cu reprezentanţii sindicatelor din compartimentele respective acordarea majorărilor individuale funcţie de criterii de performanţă. Această majorare a dus la creşterea salariului mediu din cadrul întreprinderii de la valoarea de 5.705.461 lei la valoarea de 6.618.334 lei (pentru personalul în activitate), lucru care coroborat cu creşterea gradului de încărcare prin derularea acestor contracte de export ne permite să afirmăm că salariaţii noştri beneficiază de o creştere reală a veniturilor de minim 14%, iar comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2001 (deci perioada 1 ianuarie - 30 octombrie) creşterea reală a venitului mediu net este de 84% (de la 3.582.829 lei la 6.618.334 lei pentru personalul în activitate). Pe de altă parte, societatea noastră a făcut eforturi deosebite pentru achitarea sumelor curente şi restante faţă de bugetele statului, sens în care, am reuşit până în acest moment achitarea unei sume de 65,7 miliarde lei, iar perspectiva certă a înfiinţării parcului industrial, alături de eforturile noastre, ne vor permite să reducem substanţial aceste datorii istorice, care sunt o imensă povară financiară pentru întreprindere.
În ce priveşte anul viitor, cu toate că portofoliul de comenzi existent ne va asigura un export total de peste 14 milioane dolari (din care aproape 9 milioane dolari în primul trimestru al anului 2003), trebuie să atrag atenţia asupra faptului că nivelul existent în acest moment al comenzilor şi contractelor - incluzând aici şi contractul de tehnică militară despre care am vorbit anterior, nu ne vor permite să asigurăm încărcarea întregului număr de personal, iar protecţia personalului neîncărcat este asigurată prin Ordonanţa de urgenţă 170/2001 doar până în luna ianuarie 2003 iar Hotărârea de Guvern 1295/2001 - aşa numitul nucleu dur, va fi înlocuită începând cu 1 ianuarie 2003 cu ordonanţa 95/2002 privind industria de apărare. În acest sens, preocuparea noastră conţine două aspecte principale, şi anume:
*Creşterea gradului de încărcare prin contractarea de comenzi şi contracte ferme pe anul 2003, lucru care este sarcina principală a directorilor executivi (de fabrici), fiind cuprins ca atare în fişa postului acestora şi fiind o condiţie a delegărilor de competenţe şi a realizării unei autonomii cât mai reale a fabricilor. Drept dovadă a celor menţionate, în ultima perioadă au fost efectuate o serie de deplasări menite să conducă la relansarea unor fabrici - aşa cum este cazul deplasării specialiştilor noştri în Lituania, deplasare în urma căreia a fost semnat un protocol de colaborare cu fabrica de produse electrocasnice în sensul exportului de maşini de spălat în Lituania şi importului de motoare în barter cu aceste maşini de spălat. În aceeaşi arie de acţiune se încadrează şi vizita efectuată în China, în urma căreia am primit deja mostrele de maşini automate, care au fost analizate şi s-a transmis partenerului propunerea noastră de colaborare prin montarea - în prima fază - a unor asemenea maşini, pentru care unele părţi componente le vom realiza în cadrul fabricii de produse electrocasnice. Pe de altă parte, încercăm întărirea relaţiilor comerciale şi de colaborare existente deja, şi aş dori să dau exemplul societăţii mixte Star Transmission Cugir, la care am participat la majorarea capitalului social cu peste 2 milioane euro reprezentând utilaje şi echipamente şi care se va putea dezvolta corespunzător, asigurând un număr sporit de locuri de muncă.
*Participarea activă, alături de sindicate, la negocierea formelor de protecţie a personalului care nu va putea fi totuşi încărcat. La acest capitol este vehiculată şi varianta disponibilizărilor de personal din industria de apărare, dar, întrucât până la această oră negocierile privind nivelul şi modalitatea de acordare a unor plăţi compensatorii nu au fost finalizate, nu pot oferi date concrete în acest sens.
Mâine, 28 noiembrie 2002 vor fi recepţionate şi echipamentele aparţinând investiţiei în modernizarea fabricaţiei de muniţie, recepţie la care a fost invitat şi domnul Adrian NĂSTASE - prim ministru al României, ocazie cu care aceste aspecte menţionate anterior vor fi discutate şi analizate şi împreună cu dânsul şi cu oficialii din partea Ministerului Industriei şi Resurselor care îl însoţesc.
Pe de altă parte, încercăm să avem o implicare activă în viaţa socio- economică a oraşului, sens în care am asigurat organizarea şi funcţionarea unui magazin de tip Economat, pentru persoanele cu o situaţie - să-i spunem mai precară, din cadrul oraşului, magazin care va fi de asemenea inaugurat oficial mâine 28 noiembrie 2002, şi care va oferi gama produselor de bază la preţuri minime. Acest magazin va funcţiona în spaţiul de la parterul cantinei întreprinderii.
ec. Cornel DÎRJAN,
director general al SC Cugir SA