După invitaţia de aderare a României la NATO
Premierul Adrian Năstase a efectuat prima vizită pe istoricele meleaguri ale Albei, interesându-se de impactul investiţiilor străine asupra economiei judeţului nostru
* Sebeş. 
Primul ministru Adrian Năstase a onorat ieri o mai veche şi des repetată invitaţie din partea autorităţilor publice judeţene şi a efectuat o vizită de lucru în mai multe oraşe din judeţul Alba. Premierul Adrian Năstase a fost întâmpinat la intrarea în judeţ de prefectul judeţului Alba - Ioan Rus. Deşi ceaţa de pe aeroportul Sibiu a dat peste cap programul vizitei cu aproximativ o oră, câteva sute de cetăţeni alături de primarul Mugurel Sârbu şi celelalte oficialităţi locale şi judeţene: vicepreşedintele CJ Alba - Ioan Florea, senatorul PSD - Cornel Filipescu, deputaţii PSD Codrin Ştefănescu şi Constantin Selagea precum şi şefi ai instituţiilor descentralizate şi ai unor mari unităţi economice l-au aşteptat înfruntând frigul pătrunzător în municipiul Sebeş.
După ce a gustat tradiţionala pâine cu sare, premierul a inaugurat magazinul Ecostar, care vinde produse şi în sistem economat. Domnia sa a apreciat parteneriatul dintre Primăria municipiului Sebeş şi intreprinzătorii particulari care au făcut posibilă investiţia răspunzând astfel solicitărilor guvernului de a oferi şi pe această cale protecţie socială pensionarilor şi celor cu venituri mici. Din pricina grabei şi dorind ca măcar în continuare să respecte cât de cât orele anunţate pentru vizitele din Alba Iulia şi Blaj (pentru că la Cugir s-a ajuns tot cu mare întârziere) premierul a sărit din program cupa de şampanie oferită cu acest prilej. A urmat o scurtă vizită la cea mai mare investiţie străină din municipiul Sebeş - MD Frati. Aici premierul şi miniştrii care l-au însoţit: Octav Cozmâncă - ministrul Administraţiei Publice, Dan Ioan Popescu - ministrul Industriilor, Vasile Dâncu - ministrul Informaţiilor Publice şi Răzvan Theodorescu - ministrul Culturii şi Cultelor, a fost întâmpinat de patronul societăţii, dl. Luigi Frati care a venit special din Italia pentru a-l primi. Deşi timpul a fost foarte scurt cele două obiective de pe platforma industrială Frati - secţia de producere a adezivilor şi recent inaugurata secţie de PAL au fost vizitate. Şi aici s-a "sărit" peste momentul de protocol. Trebuie să mai spunem că în ciuda grabei Adrian Năstase a găsit câteva clipe pentru o scurtă discuţie cu câţiva cetăţeni din Sebeş cărora le-a promis tot sprijinul pentru construirea unei secţii de cardiologie la Spitalul municipal. De altfel primarul Sebeşului l-a informat pe primul ministru că pentru construirea acestui obiectiv primăria va depune până în luna ianuarie 2003 un proiect în vederea obţinerii unei cofinanţări din fonduri externe.
(Anca DINICĂ)
* Cugir. Continuându-şi traseul "securizat", delegaţia premierului Năstase a ajuns în jurul orei 12.00 în Cugir. Pe strada principală a oraşului localnicii au ieşit, cu mic cu mare, să dea mâna cu premierul sau măcar să-l zărească, în treacăt. Cu toate că oraşul Cugir este deja cunoscut pentru desele proteste ale sindicaliştilor din industria de apărare sau pur şi simplu ale beneficiarilor de ajutor social, ajunşi la limita subzistenţei, ieri nu s-au auzit prea multe glasuri care să facă cunoscute revendicările obişnuite deoarece salariaţii şi-au primit banii la timp iar primăria din localitate, mai sprintenă ca de obicei, le-a achitat celor care depind financiar de ea toate obligaţiile băneşti.
Premierul însoţit de delegaţia miniştrilor a vizitat SC Cugir SA, uzina de produse speciale, unde au fost recepţionate şi echipamentele aparţinând investiţiei în modernizarea fabricaţiei de muniţie. Acestea vor fi utilizate pentru onorarea unui contract de export produse militare, cu o valoare ce depăşeşte 6 milioane dolari SUA. Pentru a ajunge la secţia de produse speciale, delegaţia premierului s-a deplasat (rapid) pe jos mai bine de un kilometru (un kilometru de drum proaspăt asfaltat) salutând şi dând mâna cu muncitorii care ieşiseră din secţii şi fluturau steguleţe cu însemnele tricolorului românesc, ale NATO, SUA şi a Comunităţii Europene. La intrarea în secţia de producţie specială - armament de tip NATO, pentru intervenţii militare - premierul Năstase a fost întâmpinat în cel mai paşnic mod cu putinţă: cetăţeni înveşmântaţi în straie populare din zona Cugirului i-au oferit pâine şi sare. De asemenea, în timpul vizitei prin fabrică, delegaţia a fost condusă de directorul Cugir SA, ec. Cornel Dârjan, de primarul Cugirului, ing. Aurel Voicu, reprezentanţi ai aparatului administrativ de la SC Cugir SA. În cele două secţii de producere a muniţiei de tip NATO accesul presei a fost interzis din motive de securitate internă.
La ieşirea din uzina de produse speciale, premierul s-a oprit câteva momente la discuţii cu muncitorii şi cu liderii Sindicatului Liber "Cugir". Aceştia i-au prezentat din nou - pe scurt - doleanţele muncitorilor de la Cugir SA, subliniind că recentul contract pentru fabricarea de muniţie a dus efectiv la renaşterea oraşului. În acest context, primul-ministru Adrian Năstase a declarat: "Trebuie să asigurăm locuri de muncă adecvate, nu nişte posturi care nu duc la nimic. Mă bucur că aici am reuşit să departajăm zona militară de zona civilă, să aducem investitori pentru zona civilă şi să modernizăm zona militară". La temerile sindicaliştilor vizavi de disponibilizările de personal şi la solicitările acestora vizând necesitatea atragerii cât mai rapide a investitorilor pentru a fi ocupată şi forţa de muncă existentă în oraş, premierul a răspuns: "Am dat-o la Parlament (Legea Industriei de apărare, n.r.) şi ei au început să se joace cu ea - ştim de ce! Noi am luat-o înapoi şi am dat o Ordonanţă de Guvern!"
Premierul Năstase s-a oprit pentru scurt timp şi în "Piaţa Consiliului Europei" din centrul Cugirului, unde a discutat cu cetăţenii veniţi să-l întâmpine. Pe lângă problemele curente, legate de menţinerea locurilor de muncă, unii localnici i-au solicitat premierului ca Guvernul României să se implice mai mult în ... relansarea agriculturii. Pe lângă asistenţa obişnuită, formată din cetăţeni impasibili sau curioşi, au putut fi remarcaţi oameni încântaţi că au reuşit să dea mâna cu "domn' prim-ministru" şi femei care au afirmat cu curaj: "Vă iubim, domnule prim-ministru!".
Cu prilejul acestei vizite a fost inaugurat şi magazinul de tip Economat, administrat de uzina "Cugir" SA. Directorul Cornel Dârjan i-a prezentat premierului Năstase facilităţile pe care le vor avea clienţii care optează (din motive pecuniare) pentru magazin. Profitând de un moment de respiro, primarul Cugirului a reuşit să-l convingă pe primul-ministru să semneze în cartea de onoare a oraşului. Cu acest prilej am putut remarca faptul că, din partea premierului Năstase, cugirenii au parte numai de "gânduri de bine".
Vizita în oraşul Cugir s-a încheiat cu o scurtă incursiune la SC Star Transsmision", unde premierului i s-au prezentat rezultatele fructuoasei colaborări cu partenerul german Daimler Chrysler.
(Nicoleta TOMUŢA)
* Alba Iulia.
Punctul cel mai important poate al vizitei premierului Adrian Năstase în judeţul Alba a fost participarea la deschiderea manifestărilor ocazionate de aniversarea Zilei Naţionale a României. Pentru prima dată Congresul Spiritualităţii Româneşti, care reuneşte reprezentanţi de marcă ai culturii române din ţară şi din diaspora se ţine la Alba Iulia, ca o recunoaştere şi o întregire a acţiunilor care au loc în aceste zile în Oraşul Marii Uniri. Congresul s-a deschis prin intonarea Imnului de stat de către fanfara comunităţii româneşti din Coştei (Iugoslavia). Decalat şi el datorită întârzierii amintite cu aproximativ o oră a fost punctul din program care nu a suferit ca durată din acest motiv. Chiar premierul a remarcat că "stăm prost la capitolul organizare. Cine şi-a închipuit că o întâlnire cu Adrian Păunescu poate fi încadrată într-un anumit segment de timp (45 de minute - n. red.) se înşeală amarnic." Desigur că remarca nu a fost una ironică, premierul tratând lucrările congresului cu maximă atenţie mai ales datorită faptului că înainte de a fi devenit şeful guvernului a fost preşedintele congresului. Replica a fost pe măsură: "Nu aţi avut norocul meu şi aţi ajuns prim ministru."
În plenul congresului au avut scurte intervenţii personalităţi ale românilor din diaspora printre care s-au remarcat preşedintele Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova - acad, Mihai Cimpoi, prof. univ. Vasile Grozavu - rectorul Universităţii Româneşti din Chişinău, poeţii Vasile Tărâţeanu (Cernăuţi) şi Nicolae Dabija (Chişinău), Ioan Cizmaş - primul prefect român din Iugoslavia, Cristofor Aldea Teodorovici, fiul regretaţilor Doina şi Ioan Aldea Teodorovici. Un moment semnificativ şi amuzant totodată a fost constituit de surpriza pe care rectorul Universităţii din Chişinău le-a făcut-o premierului Adrian Năstase, senatorului Adrian Păunescu şi prefectului judeţului Alba - Ioan Rus cărora le-a dăruit trei săbii... pline cu coniac (sticle evident!). Participanţii la congres au transmis premierului atât bucuria pentru succesul României de la Praga, dar în egală măsură îngrijorarea pentru efectele negative pe care stabilirea graniţelor NATO pe Prut le-ar putea avea asupra legăturilor de suflet care trebuie să fie între fraţi. Îngrijorării lor, Adrian Năstase le-a răspuns declarând că guvernul României va acorda întotdeauna sprijinul necesar tuturor iniţiativelor menite a întări minoritatea românească de oriunde, şi mai ales de a păstra şi dezvolta relaţiile cu Republica Moldova. Ar mai fi de de remarcat intervenţia prefectului judeţului Vâlcea - Mircea Perpelea care a răspuns unei intervenţii a senatorului Adrian Păunescu. Reîntors dintr-o vizită în Banatul Sârbesc a adus dorinţa exprimată de românii de acolo de a avea o bisericuţă tradiţională românescă de lemn. Fără a mai cere vreo aprobare şi ţinând minte că şi judeţul pe care-l conduce a primit în dar o bisericuţă de lemn de la Albac, prefectul a făcut toate demersurile pentru ca dorinţa fraţilor din Iugoslavia să fie îndeplinită. Acum el a informat că bisericuţa este gata şi va fi în curând trimisă în Banatul Sârbesc.
De la congres, premierul Adrian Năstase şi suita sa s-au deplasat pe platoul din faţa Catedralei Reîntregirii Neamului unde a asistat la ceremonia înălţării Tricolorului şi la parada militară prin care s-au deschis oficial Serbările Unirii. Manifestările au fost declarate deschise de primarul municipiului Alba Iulia - Mircea Hava, prefectul judeţului Alba - Ioan Rus şi ÎPS Andrei - arhiepiscop ortodox de Alba Iulia. Bineînţeles, că şi Adrian Năstase a transmis un mesaj cu acest prilej, dar a şi remarcat că vizita sa la Budapesta, care-l împiedică să fie alături de noi la 1 Decembrie, are o mare importanţă: va sărbători Ziua Naţională a României alături de românii din Ungaria în spiritul congresului de la Alba Iulia. La ceremonie au asistat câteva mii de albaiulieni care au înfruntat frigul pătrunzător doar în speranţa că-l vor zări pe primul ministru prin ceaţa deasă. Pentru că vizita oficială în capitala Ungariei începe astăzi, delegaţia guvernamentală a renunţat la deplasarea în municipiul Blaj.
(Anca DINICĂ, Răzvan JURCĂ)