Captura anului la Pătruşeşti-Horea
Polţiştii din Câmpeni au descoperit 700 de brazi de iarnă tăiaţi ilegal
Poliţiştii din Câmpeni au făcut luni, 2 decembrie, cea mai mare captură de brazi de iarnă din ultimii ani. Oamenii legii au descins dis-de-dimineaţă la locuinţa lui Ioan Oneţ (43 de ani, din satul Pătruşeşti, comuna Horea) unde au descoperit nu mai puţin de... 700 de brazi de iarnă. Pomii erau stivuiţi în jurul casei şi al şurii, fiind mascaţi cu cherestea şi folie de polietilenă. Ioan Oneţ le-a declarat poliţiştilor că achiziţionase brazii, fără documente, de la mai mulţi cetăţeni care au tăiat ilegal pomii de pe Valea Ierii. Deoarece s-a enervat foarte tare la vederea poliţiştilor, Oneţ a plecat de acasă când aceştia au început să-i numere brazii şi nu s-a mai întors să semneze procesul verbal de constatare şi amendă. Cei 700 de brazi tăiaţi de pe raza judeţului Cluj, estimaţi la circa 70 de milioane de lei, au fost ridicaţi în vederea confiscării de Ocolul Silvic Valea Arieşului. Ioan Oneţ a fost amendat cu suma de 30 de milioane de lei.
De menţionat că brazii capturaţi luni la Pătruşeşti reprezintă dublul capturii totale înregistrate în anul 2002 de poliţie şi organele silvice. Până în luna decembrie a.c., din Apuseni au fost confiscaţi 350 de brazi de iarnă, tăiaţi şi transportaţi ilegal. Dar lista rămâne deschisă, pentru că abia am intrat în decembrie, sezonul sărbătorilor în care fiecare bun creştin îşi doreşte în casă un brad de iarnă, indiferent de provenienţă...
Nicoleta TOMUŢA
Ţepar ungur urmărit prin Interpol - prins la Aiud
Sâmbătă, 30 noiembrie, poliţiştii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog Alba Iulia l-au depistat şi prins, pe raza municipiului Aiud, pe cetăţeanul maghiar S. Joszef, de 43 ani, administratorul unei firme din Ungaria. În mod evident, cetăţeanul maghiar ştia că este urmărit de autorităţile maghiare, deoarece asupra s-a nu avea decât doar câteva haine, de schimb, iar în momentul arestării nu a opus rezistenţă. Joszef era urmărit prin Interpol, din iunie acest an, de autorităţile maghiare pentru comiterea mai multor infracţiuni de înşelăciune, fals şi uz de fals. În 4 iunie 2002, cetăţeanul maghiar s-a folosit de documente contrafăcute şi o identitate falsă pentru a ridica marfă de la o firmă din oraşul Mosonmaghiarovar în valoare de 35 milioane de forinţi, fără a mai plăti ulterior. Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a luat măsura arestării provizorii, pe timp de 40 de zile, fiind depus în arestul IPJ Alba, urmând ca autorităţile maghiare să-l preia pentru cercetări.
Subcomisarul Tudor Grindean, şeful CZCCOA Alba Iulia, ne-a declarat că succesul operaţiunii s-a datorat în bună parte cooperării cu colegii de la Crimă Organizată Oradea şi Debrecen.
Nicoleta TOMUŢA