De la magia albă la... poliţie
Vrăjitoarele îţi ghicesc viitorul pe bani grei
Nemaipomenit! În Alba Iulia a revenit vrăjitoarea icsuleasca, care vă va "rezolva cu cele mai puternice descântece...vă vindecă de impotenţă, vă dezleagă cununiile, vă scapă de argintul viu, de farmece, de blesteme, de alcoolism şi de multe altele". De "multe altele" a fost "scăpată" şi o femeie, de 54 de ani, din Alba Iulia, care ne-a vizitat zilele trecute la redacţie. Sperând că-şi va rezolva problemele în mod miraculos, femeia a telefonat la una dintre vrăjitoare şi a chemat-o, la ea acasă (!!!), să-i dea în cărţi. Săptămâna trecută, în fapt de seară, la uşa ei au sunat două "vrăjitoare". Le-a primit în casă şi le-a dus în sufragerie, să-i "dea în cărţi". În timpul operaţiunilor de citire a viitorului, vrăjitoarele au "simţit" că anumite lucruri din casa femeii ar fi...fermecate. Şi să nu vă gândiţi că ar fi fost fermecate preşul de la uşă sau măcar vreo pereche de pantofi scâlciaţi... Nuuu... Farmece puternice au fost "simţite" în televizorul marca Philips, în video-ul ultraperformant (trimis din străinătate de copiii femeii) şi bijuteriile din aur, de pe mâinile femeii! Doamna în cauză ne-a mărturisit că la un moment dat a apucat-o frica văzându-se singură în casă cu cele două maestre ale magiei. Ba chiar s-a simţit şi puţin "vrăjită" în momentul în care le-a dat celor două chiar şi o faţă de masă să aibă în ce...căra TV-ul şi video-ul!!! "Au plecat zicându-mi că în trei zile îmi aduc înapoi lucrurile, după ce le "descântă". Disperarea m-a cuprins când am văzut că una dintre ele mi-a luat la plecare şi papucii de casă, lăsându-şi în schimb botoşeii ei vechi!" ne-a mărturisit femeia. Aceasta n-a mai depus reclamaţie la poliţie, conştientă fiind de faptul că bunurile ei au fost deja "măritate". Ba mai mult, zguduită de cele păţite, a chemat un preot să-i sfinţească, creştineşte, casa.
De la poliţie am aflat că acest caz nu este singular, mai multe femei de condiţie bună căzând victime, în mod inexplicabil, acestor "vrăjitorii". De regulă, lucrurile "descântate" n-au mai fost recuperate niciodată, cu toate că au fost depistate "vrăjitoarele". Am mai aflat că "tunul" cel mai puternic a fost dat unei femei din Sebeş care a scos de la bancă - de bunăvoie! - aproape 70 milioane de lei pentru a achita contravaloarea unei "lucrări" de dificultate maximă. Trezindu-se din "magie", femeia a depus reclamaţie la poliţie. Vrăjitoarea, originară din zona Bucureştiului, a fost găsită de poliţişti. Banii n-au mai fost recuperaţi. Situaţiile de acest gen se încadrează cu greu la capitolul "înşelătorie", faptă prevăzută şi pedepsită de Codul Penal. În asemenea cazuri, clienţii plătesc vrăjitoarelor "servicii" a căror finalitate se poate contura (sau nu) peste o lună sau peste un an: impotenţă (?!), scoaterea argintului viu (?!), dezlegarea cununiilor (?!), întoarcerea soţului sau a iubitului (?!). Se pare că bunurile şi banii pot fi recuperaţi doar pe cale civilă, prin instanţa de judecată, deoarece este vorba de un "abuz de încredere". Da, dar cu cine să te judeci şi pe cine să execuţi silit, după ani şi ani de judecată...?
Andreea RADU
A început Recensământul General Agricol
După cum se cunoaşte, în perioada decembrie 2002-ianuarie 2003 se desfăşoară primul recensământ agricol cu caracter general efectuat după anul 1948. Această cercetare statistică de interes naţional va permite obţinerea de date relevante, necesare fundamentării politicilor naţionale în domeniul agricol şi derulării negocierilor de aderare a României la Uniunea Europeană. Trecând la judeţul Alba, conform ultimelor date furnizate de ec. Ana Topârceanu, şefa Direcţiei Regionale de Statistică, vă putem informa că începând de astăzi, se va declanşa procesul propriu - zis de culegere a datelor din teren. În această amplă acţiune vor fi implicate la nivel judeţean, 992 de persoane: 680 de recenzori, 122 de recenzori şefi, 76 de coordonatori şi 112 recenzori de rezervă. Trebuie menţionat faptul că "indicaţiile" prefectului Ioan Rus, cu privire la neimplicarea funcţionarilor publici din primării la operaţiunile în cauză, nu prea au fost respectate, din informaţiile noastre majoritatea recenzorilor provenind din această categorie. Tot pentru informarea dvs. vă putem spune că un recenzor simplu va câştiga 6,5 milioane lei iar un "şef" - 9,3 milioane lei, sumele respective fiind impozitate cu doar 10%. Culegerea datelor din teren se va desfăşura în perioadele 5-20 decembrie 2002 şi 8-20 ianuarie 2003 iar până la finele lunii viitoare acestea vor trebui să fie centralizate.
Ce trebuie să cunoască persoanele supuse recenzării? În primul rând, recenzorul va fi recunoscut după legitimaţie, ecuson şi o mapă colorată galben-negru. Apoi, datele culese vor fi folosite în scopuri exclusiv statistice, netrebuind să se teamă de divulgarea anumitor secrete din gospodărie. De exemplu, informaţiile pe care le veţi preciza nu vor folosi ca documente justificative în anumite procese din instanţe şi nici nu vor conduce la stabilirea obligaţiilor fiscale cum ar fi impozitele. În schimb, refuzul sistematic de a răspunde întrebărilor recenzorilor sau de a furniza anumite informaţii cuprinse în formular constitue contravenţie, amenzile aplicate mergând până la 10 milioane lei în cazul persoanelor fizice şi 15 milioane lei în cazul celor juridice. Preşedintele Comisiei judeţene de recensământ, subprefectul Ioan Maier, atrage atenţia asupra importanţei acestei acţiuni şi a îndatoririlor ce revin tuturor celor implicaţi în condiţiile în care Guvernul României a alocat pentru R.G.A. suma de 617 miliarde lei. Ziarul "Unirea" vă va ţine la curent periodic cu derularea evenimentelor.
Răzvan JURCĂ