PSD Alba a decis:
Nu se vor da bani pentru "ţinuta de serviciu"
Proiectul de hotărâre al Consiliului judeţean prin care s-a propus acordarea unei sume de 5 milioane lei fiecărui consilier judeţean pentru "ţinuta de serviciu" a fost aspru criticat în şedinţa Delegaţiei Permanente a PSD Alba ţinută sâmbătă, 7 decembrie a.c. S-a apreciat că într-un moment în care, cu tot sprijinul acordat de guvern familiilor nevoiaşe, o bună parte a populaţiei se confruntă cu mari dificultăţi financiare mai ales cu cele legate de plata cheltuielilor de întreţinere a locuinţei pe timp de iarnă, iar bugetul Consiliului judeţean pe anul în curs este încă unul de austeritate, cheltuiala propusă poate fi catalogată ca imorală şi neavenită.
Faptul că şi în alte judeţe consiliile judeţene şi-au aprobat o asemenea cheltuială "pentru nevoi decente şi reprezentare" şi chiar au găsit acoperirea legală pentru a o face nu constituie un argument credibil pentru membrii Delegaţiei Permanente a PSD Alba. La propunerea domnului preşedinte Ioan Rus, a fost aprobată în unanimitate decizia de a recomanda consilierilor PSD să nu voteze respectivul Proiect de hotărâre. De altfel această poziţie a fost exprimată deja de preşedintele comisiei de buget-finanţe din cadrul CJ, Cornel Suciu, membru PSD, comisie în care urmează să fie analizat actul normativ.
(Biroul de presă al PSD)
Premierea cu 5 milioane de lei a consilierilor judeţeni este imorală
Delegaţia Permanentă a Consiliului judeţean Alba a aprobat în ultima sa şedinţă un proiect de hotărâre privind acordarea sumei de 5 milioane lei pentru fiecare angajat din aparatul propriu şi pentru consilierii judeţeni. banii sunt destinaţi asigurării unor condiţi minimale de bună desfăşurare a activităţii CJ Alba. Pentru că "autoritatea administraţiei publice locale organizată la nivel judeţean are nevoie de o reprezentare decentă în relaţiile de colaborare cu celelalte autorităţi şi instituţii publice din ţară şi din străinătate precum şi în relaţiile cu cetăţenii" este vorba de bani pentru haine. Consilierul judeţean Ion Dumitrel consideră că în ce-i priveşte pe angajaţii CJ Alba măsura este salutară având în vedere salariile mici. Nu la fel stau lucrurile cu consilierii judeţeni, care primesc pentru activitatea depusă în cadrul consiliului o indemnizaţie lunară destul de consistentă - 2,85 milioane lei/lună şi care în plus au salarii decente la locurile de muncă. Premierea lor ar fi, consideră el, imorală. De aceea el a propus în cadrul Delegaţiei Permanente ca suma de 200 milioane lei cât ar reprezenta "bonusul" pentru consilierii judeţeni să fie redistribuită angajaţilor din aparatul propriu. Aceştia ar fi primit atunci nu 5 milioane, ci 7 milioane. Din păcate în Delegaţie Permanentă, unde partidul de guvernământ are majoritatea, propunerea sa a fost respinsă. Sumele vor fi alocate din bugetul CJ Alba pe anul 2002.
Anca DINICĂ
La invitaţia preşedintelui Eugen Popa
Primarul oraşului Potsdam va vizita judeţul Alba
Vineri, 6 decembrie a.c., Eugen Popa, preşedintele Consiliului judeţean Alba, a fost oaspete al Primăriei oraşului Potsdam. Au fost discutate probleme de administraţie publică locală, organigrama primăriei, modul de lucru al consilierilor, gospodărirea oraşului ş.a. Au fost vizitate apoi două firme de turism, discuţiile purtate cu managerii acestora vizând modul de funcţionare şi organizare şi importanţa dezvoltării turismului în această zonă minieră unde reconversia forţei de muncă şi implicarea ei în servicii este o necesitate.
La încheierea vizitei, Eugen Popa l-a invitat pe primarul oraşului Potsdam să viziteze judeţul Alba şi Regiunea 7 CENTRU. Invitaţia a fost acceptată cu plăcere urmând ca data vizitei, ce va avea loc în anul 2003, să fie stabilită ulterior în funcţie de calendarul primarului german pentru anul viitor.
(F.R.)
PNL doreşte să fie factorul principal de unificare a "dreptei"
Dezechilibrul existent acum pe eşichierul politic românesc, eliminarea lui mai exact, este o preocupare majoră a PNL. În acest sens, în conformitate cu Programul politic al partidului adoptat la congresul din luna august a.c. PNL face eforturi susţinute pentru unificarea "dreptei" sub propriul stindard. Theodor Stolojan a declarat că în prezent s-au iniţiat discuţii cu PNL-Câmpeanu, UFD, dar şi cu PD şi PNŢCD. Principala modalitate este fuziunea, care este aplicabilă în primele două cazuri în timp ce PD şi PNŢCD sunt vizate pentru eventuale alianţe electorale. Stolojan a precizat că nu este vorba de o alianţă după modelul CDR. Care vor fie exact formulele adoptate şi relaţiile PNL cu celelalte partide din Opoziţie se va şti mai clar peste 3-4 luni. În ce priveşte relaţiile PNL cu partidul de guvernământ, Theodor Stolojan a arătat că deşi deocamdată ele sunt "reci", o eventuală colaborare după alegeri (anticipate sau nu) nu este exclusă. Dar eventuala ei iniţiere depinde foarte mult de rezultatul pe care-l va obţine PNL. Dacă acesta va fi de 20% sau mai mare, colaborarea este posibilă dar numai cu promovarea de către viitorul guvern a măsurilor şi soluţiilor liberale. Altfel... PNL va rămâne tot în opoziţie.
Anca DINICĂ