Ultima oră
Știri
Ratingul de ţară al
României a fost îmbunătăţit
     Japan Credit Rating Agency - o importantă agenţie de rating - a anunţat miercuri, 18 decembrie, îmbunătăţirea rating-ului pentru România la împrumuturile suverane pe termen lung, iar perspectiva de evaluare a riscului de ţară pe termen lung a fost apreciată ca fiind stabilă. Decizia agenţiei de rating reflectă tendinţa de îmbunătăţire a indicatorilor macroeconomici, incluzând rata înaltă a creşterii economice, revenirea completă pe pieţele internaţionale de capital şi reducerea poverii serviciului datoriei publice ca urmare a extinderii maturităţii datoriei publice cât şi a reducerii ratelor dobânzii. România a reuşit astfel în 2002 o performanţă notabilă: aceea de a primi într-un singur an creşteri de rating de la cele mai mari companii internaţionale de rating: Fitch IBCA, Standard and Poors, Moody's şi acum Japan Credit Rating. (T.I.)
Amenzi usturătoare pentru cei care intră cu arme în şcoli
     Delegaţia Permanentă a CJ Alba a aprobat proiectul de hotărâre privind stabilirea şi sancţionarea faptelor care tulbură grav activitatea educaţiei, ordinea publică sau bunele moravuri în zona unităţilor de învăţământ. Sancţiunile se referă la orice persoană care încalcă legea în şcoli, iar amenzile sunt pe măsură, de la 250.000 de lei până la 25 de milioane de lei, contravenţia maximă fiind aplicată pentru cei care introduc în unităţile de învăţământ arme, substanţe toxice sau explozive. (F.R.)
La Roşia Montană
A intrat în funcţiune radiotelefonia
     Cetăţenii din Roşia Montană îşi exprimă bucuria pentru că deja au posibilitatea de a folosi radiotelefonia. Este prima comună din Munţii Apuseni care a fost radiotelefonizată. Iată, aşadar, o mare realizare în beneficiul comunităţii, ţinând cont mai ales de faptul că există posibilitatea comunicaţiilor din cele mai îndepărtate cătune, acolo unde telefonia prin cablu nu poate ajunge. D-l primar al comunei, Virgil Nariţa, ţine să aprecieze şi să mulţumească în numele comunei, domnilor Ioan Pocan şi Pavel Sicoe de la Romtelecom pentru această acţiune finalizată cu succes şi le urează "La mulţi ani şi Sărbători fericite". Cine doreşte să se adreseze Primăriei o poate face la numărul 783101. (I.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Ieri, în Parlamentul României
Preşedintele Ion Iliescu a prezentat primul discurs de bilanţ din actualul mandat
     Preşedintele Ion Iliescu şi-a prezentat ieri în faţa Camerelor reunite ale Parlamentului mesajul la doi ani de la preluarea mandatului. Şeful statului a apreciat progresele făcute de România în ultimii 12 ani în domeniul politicii externe, menţionând invitarea României să adere la NATO şi obţinerea unei date precise - 2007, pentru intrarea în UE. Pentru continuitatea acţiunii, preşedintele a propus încheierea unui Pact de înţelegere şi acţiune solidară în sprijinul aderării ţării noastre la UE şi semnarea unui document comun în această privinţă în luna ianuarie 2003. În acelaşi discurs, Iliescu a vorbit de "birocraţia sufocantă", cerând să fie redus şi depolitizat aparatul administrativ. "Marea sfidare este eliminarea sărăciei" - a declarat preşedintele de la tribuna Parlamentului, precizând că toate lucrurile bune care au avut loc în economie nu vor avea rost dacă nu va creşte şi nivelul de trai al cetăţenilor. Iliescu a propus elaborarea unei legi privind declararea, justificarea şi controlul averilor şi adoptarea legii conflictului de interese. Totodată, preşedintele a insistat în discursul său asupra luptei împotriva corupţiei şi a făcut referiri la drepturile copilului, societatea informaţională şi culturală, precum şi la priorităţile sociale. (T.I.)
Începând cu 2003
Şefii nu vor mai putea stabili subiectiv salariul unui funcţionar public
     Din 2003, sistemul de salarizare a funcţionarilor publici va fi complet schimbat: şefii nu vor mai putea stabili subiectiv salariul unui funcţionar public, funcţionarii ale căror salarii au fost subevaluate vor beneficia de creşteri de până la 50% iar fondul de premiere pentru funcţionarii publici va creşte de 5 ori anul viitor. Noua Lege a salarizării va stabili criterii clare de calcul şi toţi funcţionarii încadraţi într-o anumită categorie de retribuţii vor primi maximum stipulat de lege, trecându-se la o salarizare fixă care va depinde numai de nivelul carierei profesionale a funcţionarului public. Funcţionarii publici din România cu acelaşi grad, treaptă, categorie vor avea acelaşi salariu la nivel naţional. În medie, salariile vor creşte după cum urmează: funcţionarii publici care au fost evaluaţi la maximum vor avea o creştere salarială de 3-6%, iar salariile celor care pe Legea 154 au fost evaluaţi la un salariu mult mai mic decât maximum care putea fi acordat vor creşte cu 30-50%. Concomitent, salariile la nivelul Guvernului vor scădea: Secretarul general al Guvernului, Şerban Mihăilescu, va avea în loc de 36 de milioane de lei un salariu de 26 de milioane, Uniunea Sindicatelor Funcţionarilor Publici reuşind să ridice în salarizare doar o parte din funcţionarii din administraţia publică locală, respectiv cei din prefecturi şi consilii locale. Totodată se va realiza aplatizarea grilei pentru cei cu studii medii: salariul brut între - 2.600.000 - 4.532.000 lei, sporul de vechime porneşte de la 5% din salariul de încadrare şi ajunge la 25%, orele suplimentare se fac numai la solicitarea şefului ierarhic şi se vor plăti dublu dacă au fost efectuate sâmbăta şi duminica şi dacă depăşesc cu 2 ore norma zilnică iar pentru zonele în care sunt atraşi foarte greu funcţionari publici cu studii superioare se vor da indemnizaţii de instalare. Astfel, dacă salariul minim al unui funcţionar public în 2002 a fost 1.700.000 lei, în baza noii legi, salariile minime vor fi de 3 milioane pentru funcţionarii cu studii superioare, 2.700.000 lei pentru funcţionarii cu studii de scurtă durată şi 2.600.000 lei pentru funcţionarii cu studii medii, categoria debutant. Limitele între care vor fi cuprinse salariile funcţionarilor sunt: pentru cei cu studii superioare de scurtă durată, salariul brut va varia între 2.700.000 lei şi 7.400.000 lei, iar pentru cei cu studii de lungă durată salariul va varia între 3 milioane şi 8.200.000 lei. Legea realizării funcţionarilor publici deschide calea negocierilor pentru modificarea Legii privind Statutul funcţionarului public, USFP desfăşurând deocamdată demersuri pentru ca funcţionarii publici să primească în ianuarie 2003 cel de-al 13-lea salariu. (T.I.)
La Almaşu Mare
"Curăţenie" de Crăciun făcută de un... hoţ
     Ioan Muntean, de 29 ani, din Târnăveni, muncitor zilier în Almaşu Mare a fost arestat pentru 30 de zile pe baza unui mandat emis de procurorii albaiulieni pentru comiterea infracţiunii de furt calificat. În perioada 14-16 decembrie, Muntean a profitat de faptul că o localnică din Almaşu Mare nu era acasă şi i-a făcut "curăţenia" de Crăciun, plecând cu mai multe produse alimentare (ulei, zahăr, făină), cratiţe, covoare, etc. în valoare de circa 5 milioane de lei. Bunurile furate au fost descoperite la domiciliul provizoriu al lui Muntean, din Almaşu Mare. Hoţul din Almaşu Mare este recidivist, el mai având de executat un rest de pedeapsă cu închisoarea de circa 400 de zile. (N.T.)
Prin generozitatea SC Jidvei SRL
Moş Crăciun oferă daruri la 2.500 de copii
     Centrul civic al comunei Jidvei s-a gătit de sărbătoare. Prin grija generosului sponsor SC Jidvei SRL, patroni Liviu şi Claudiu Necşulescu, a fost înălţat şi împodobit un brad înalt de 12 metri. Ca în fiecare an, şi de data aceasta Moş Crăciun a purtat sigla SC Jidvei SRL. Din sacul lui plin de bunătăţi, a fost oferită câte o pungă cu dulciuri şi alte delicateţe în valoare de 200.000 de lei pentru cei 2.500 de copii din Feisa, Veseuş, Bălcaciu şi Căpâlna, localităţi componente comunei Jidvei.
     Copiii au colindat în jurul bradului şi s-au bucurat de surpriza ce le-a fost rezervată. La sărbătoare a participat şi cunoscutul actor Florin Piersic. (O.B.)
De acum încolo
Porcii trebuie tăiaţi după normele Uniunii Europene!
Noua metodă de sacrificare a porcilor: pistolul sau puşca
     Pare hilar, dar Uniunea Europeană a cărei membră speră să devină şi România în 2007, a trimis tuturor direcţiilor sanitar-veterinare normativele pentru tăierea animalelor pentru carne, categorie în care intră şi porcii ce trebuie sacrificaţi de Crăciun. Ministerul Agriculturii s-a conformat imediat şi prin urmare, în Monitorul Oficial din 9 decembrie, cetăţenii sunt înştiinţaţi cum să "dovedească" porcii, conform normelor UE şi NATO.
     În continuare vă prezentăm câteva din normele care se aplică în ţările membre ale UE şi NATO, care vor trebui respectate şi de români: "Este obligatoriu ca spaţiile şi echipamentele din abatoare să fie concepute astfel încât să nu se supună animalele nici unei suferinţe, stres sau dureri inutile. Se recomandă descărcarea şi tăierea lor în mare viteză, pentru a nu le supune la alte chinuri de natură psihică". Conform noilor norme, animalele vor fi protejate de intemperii în perioada de dinaintea tăierii şi vor avea apă de băut la discreţie. Ordinul interzice lovirea lor, şi este obligatorie anestezia înainte de a fi ucise, cu ajutorul pistolului cu glonţ captiv tranchilizant, electronarcozei sau lovirii urmate de pierderea cunoştinţei, iar pentru ucidere, se pot folosi pistolul cu glonţ liber sau puşca, electrocutarea sau expunerea la dioxid de carbon.
     Este greu de crezut însă că românii, obişnuiţi să înjunghie porcii după ce-i aleargă prin ogradă, să creadă în astfel de norme, chit că ele vin din ţări civilizate.
Florin ROMAN

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.