În Regiunea "CENTRU" s-au depus 64 de proiecte de infrastructură mică
Ministerul Dezvoltării şi Prognozei (MDP) şi Delegaţia Comisiei Europene (DCE) au lansat componenta "Schema de finanţare nerambursabilă pentru proiecte mici de infrastructură", din cadrul programului finanţat de Uniunea Europeană - PHARE Coeziune Economică şi Socială, ce îşi propune finanţarea de proiecte mici care să contribuie la îmbunătăţirea infrastucturii locale şi a calităţii vieţii în comunităţile afectate de restructurarea industrială. Termenul limită de depunere a proiectelor a fost 16 noiembrie 2002, la sediul Agenţiei de Dezvoltare Regională "CENTRU" fiind depuse 64 de cereri de finanţare. Bugetul programului este de 25,33 milioane EURO, din care 19 milioane EURO din partea Uniunii Europene, iar restul de 6,33 milioane EURO co-finanţare de la bugetul de stat, regiunea "CENTRU" având alocat un buget de 4.544.000 euro. "Valoarea finanţării nerambursabile acordate pentru fiecare proiect se va încadra între 100.000 şi 850.000 EURO. Aceasta nu va putea depăşi 90% din valoarea totală a costurilor eligibile ale proiectului. Restul de 10% urmează să fie acoperit de către solicitanţii de finanţare, din surse proprii", ne-a informat directorul ADR Centru, Simion Creţu.
(F.R.)
Şi-n al 12-lea ceas
Furtul brazilor de iarnă continuă
*Poliţiştii din Cugir în colaborare cu lucrătorii ocolului silvic din localitate au descoperit la domiciliul lui Nicolae G. (de 33 ani, din Cugir) un număr de 25 de brazi de iarnă, tăiaţi ilegal. Brazii, în valoare de 1,5 milioane de lei, au fost ridicaţi în vederea confiscării iar cel în cauză a fost sancţionat cu suma de 10 milioane de lei.
*Un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Alba Iulia a sesizat poliţia Zlatna joi, 19 decembrie, despre faptul că persoane necunoscute au furat din pădurea "Valea Ruzii" 35 de brazi, tăiaţi şi pregătiţi pentru a fi transportaţi la Alba Iulia. În urma cercetărilor, poliţiştii i-au identificat pe autorii furtului: Gheorghe M. (de 28 ani, din Izvorul Ampoiului), Dorel V. (de 38 ani, din Trâmpoiele) şi Marius H. (de 22 ani, din Cugir). Au mai fost recuperaţi doar 19 brazi.
(N.T.)
Poleiul a dat dureri de cap şoferilor
Noaptea de joi spre vineri a fost din nou una rece în mai toate zonele judeţului, ceea ce a dus la apariţia poleiului pe multe drumuri judeţene şi naţionale. La Alba Iulia s-au înregistrat noaptea trecută minus 13 grade Celsius. Poleiul a dat dureri de cap şoferilor, pe mai multe tronsoane de drum circulându-se cu viteză redusă. Pe DN 67 C, între Şugag şi Tău, stratul de zăpadă măsura ieri 5 cm, motiv pentru care cei de la Drumuri Naţionale au fost obligaţi să intervină la deszăpezire cu tractoare de lamă şi autogredere. Pe DN 74, în zona Scărişoara s-a intervenit de asemenea cu utilaje pentru lărgirea părţii carosabile, întrucât se aşteaptă ca numărul turiştilor să crească în perioada de iarnă, iar traficul auto va fi mai mare.
Cu material antiderapant s-a intervenit pentru combaterea poleiului pe DN 74 în zona Abrudului, dar şi pe alte tronsoane acoperite cu gheaţă de pe drumurile din judeţ.
(F.R.)
Programul de lucru al unităţilor Băncii
Comerciale Române în perioada Sărbătorilor
Clienţii Băncii Comerciale Române, persoane fizice şi juridice, pot apela la serviciile băncii atât vineri, 27 decembrie 2002 cât şi luni, 30 decembrie 2002, care vor fi zile lucrătoare cu program normal. Vor putea fi efectuate toate categoriile de operaţiuni cu şi fără numerar, în lei şi valută în sistem intra şi interbancar.
Zilele de 28 şi 31 decembrie 2002, respectiv 3 şi 4 ianuarie 2003, sunt zile nelucrătoare. Totuşi, în data de 3 ianuarie, unităţile BCR vor asigura primirea de numerar cu foaie de vărsământ de la agenţii economici.
De asemenea, în fiecare zi din perioada 25 decembrie - 05 ianuarie, Banca Comercială Română va continua colectarea de numerar în genţi sigilate, potrivit convenţiilor încheiate cu clienţii băncii.
Corneliu Cojocaru, purtător de cuvânt al BCR