Rugăciunea de azi |
Dumnezeule, întru tot îndurate, cel ce pe Manase prin rugăciune L-ai slobozit din legături şi din amare închisori, pe robii Tăi, care prin noi acum se roagă, din închisoare slobozeşte-i, din tot răul şi primejdia izbăveşte-i, ca un iubitor de oameni. Ca un izvor al îndurării şi noian al bunătăţii, Hristoase Dumnezeule, nu trece cu vederea pe cei ce sunt în supărări şi în nevoi şi care cu credinţă Te cheamă pe Tine, ci ca un îndurat, miluieşte-i şi din închisoare degrabă slobozeşte-i, ca să cânte Ţie: Aliluia. Amin.
Calendar religios
Ortodox: Aducerea moaştelor Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul
Catolic: Sf. Valeriu
Greco-catolic: Aducerea moaştelor Sf. Mc. Ignatie Teoforul
Meteo
AZI: În timpul zilei, cerul rămâne înnorat. Temperatura va înregistra valori pozitive, ziua până la +2gC, iar noaptea termometrul va scădea sub 0gC, până la -5gC.
MÂINE. Cerul se va degaja treptat, temperatura oscilând în intervalul -7gC, +1gC.
Aiud
|
|
Știri |
Propunere de schimbare a denumirii unei străzi
Primarul municipiului Aiud, Liviu Octavian Rusu, a expediat o cerere pe adresa Comisiei judeţene de atribuire de denumiri din cadrul Prefecturii Alba prin care se solicită avizul favorabil privind schimbarea denumirii străzii Dâmbului, situată în apropierea centrului localităţii în strada Protopop Iosif Pop. Această iniţiativă vine ca urmare a solicitării adresate în acest sens Consiliului Local, de către preotul aiudean Emil Gâlea, care în acest mod îşi exprimă recunoştinţa faţă de cel de care se leagă construirea catedralei din municipiu într-o perioadă cu mari greutăţi materiale şi multe împotriviri. (R.J.)
La Roşia Montană
Acţiuni în forţă pentru curăţenia localităţii
Întreaga zonă a Munţilor Apuseni a fost acoperită în această perioadă de iarnă de un strat gros de zăpadă, în unele locuri atingând chiar un metru. De obicei, în perimetrul comunei Roşia Montană, fiind la o altitudine mai mare, stratul de zăpadă atinge înălţimi cu mult mai mari decât în celelalte localităţi. Se întâmpină frecvent mari dificultăţi în circulaţia rutieră în cazul în care nu s-au luat măsurile cuvenite.
Prin grija Primăriei Roşia Montană, personal a d-lui primar Virgil Nariţa, toate aceste dificultăţi au fost prevenite, mai ales că s-au luat măsuri din timp de deszăpezire şi de curăţenie generală în comună. Primăria are în dotare ifron, rabă, remorcă, cu ajutorul cărora se acţionează din plin în astfel de situaţii. Serviciul de gospodărire comunală din Roşia Montană a acţionat corespunzător în direcţia degajării zăpezii, astfel că în zona centrală parcă a venit primăvara mai timpuriu. D-l primar ne-a mai informat că în comună vor fi aduse europubele (tomberoane) pentru a se putea menţine o curăţenie exemplară în comună. Comuna Roşia Montană este prima localitate din zona Munţilor Apuseni care dispune de serviciu de gospodărire comunală şi unde se face o gestionare a deşeurilor menajere.
Ioan RADU
Umaniştii salută succesul PSD de la Roma
Partidul Umanist Român felicită PSD-ul pentru succesul obţinut la Roma, concretizat în invitarea sa ca membru cu drepturi depline în Internaţionala Socialistă, considerând că prezenţa în structurile internaţionale a încă unui partid românesc nu poate fi decât benefică pentru România şi pentru interesul naţional. PUR susţine ideea decalării alegerilor parlamentare de cele prezidenţiale şi prelungirea mandatului preşedintelui de la 4 la 5 ani, precum şi necesitatea ca în România să funcţioneze un parlament unicameral, iar votul să fie uninominal. Într-o scrisoare transmisă conducerii PNL, formaţiunea umanistă îşi exprimă solidaritatea cu propunerea deputatului liberal, Mona Muscă, referitoare la funcţionarea cultelor ca organism autonom, separat de Ministerul Culturii. (T.I.)
|
Locuinţele nesupravegheate - ţinta hoţilor minori
*Poliţiştii din cadrul Biroului Criminalistic - Poliţia municipiului Alba Iulia au reuşit să o identifice pe Amelia B. (de 13 ani, din Alba Iulia), în urma comparării urmelor papilare, ca fiind autoarea unui furt din locuinţă cu un prejudiciu estimat la 10,5 milioane de lei. Continuând cercetările, poliţiştii Biroului Judiciar au stabilit că în 23 ianuarie Amelia B. a pătruns în apartamentul familiei Mircea B. din Alba Iulia de unde a furat 5.000 de forinţi, 5 milioane de lei, 100 dolari SUA şi un lănţişor din aur. Potrivit declaraţiilor păgubaşilor, fata acestora a observat încă din 20 ianuarie, în timp ce se afla la şcoală, că-i lipsesc cheile de acces în apartament. Poliţiştii au aflat că Amelia B., colegă de clasă cu fata păgubaşilor, i-a luat cheile de la apartament în timp ce aceasta lipsea din clasă. Cu banii furaţi, Amelia şi-a cumpărat o bluză şi cosmetice. Din prejudiciu s-au recuperat doar 3 milioane de lei, restul banilor urmând să fie recuperaţi de la familia Ameliei B. Amprentele minorei au intrat deja în baza de date operative ale poliţiei, urmând să fie comparate cu toate urmele lăsate de autori necunoscuţi, de-a lungul timpului, în locurile în care s-a înregistrat acelaşi mod de operare. Amelia B. a fost internată în Centrul de Primire a Minorilor din Alba Iulia.
* Alţi doi minori, autori ai unui furt din locuinţă, au fost identificaţi şi reţinuţi luni, 27 ianuarie, de poliţiştii din Rădeşti. În urmă cu câteva zile, la Postul de Poliţie se prezentase o femeie în vârstă de 78 de ani, din Rădeşti, care reclamase faptul că dintr-un dulap situat în "camera din faţă" a casei îi dispăruseră toate economiile, cam 5 milioane de lei. Cercetările au condus la ipoteza că probabil femeii îi fuseseră furaţi banii în timpul sărbătorilor de iarnă, deoarece ea a mărturisit că nu mai verificase cam de atunci dacă mai are sau nu banii. În scurt timp, poliţiştii din Rădeşti au reuşit să-i identifice pe hoţi: Constantin Z. (de 17 ani, un moldovean domiciliat în Peţelca-Teiuş) şi Cosmin Marian B. (de 16 ani, din Bistriţa-Năsăud, venit la rudele din Rădeşti în timpul sărbătorilor de iarnă). S-a stabilit că Constantin Z. cunoştea casa femeii care locuia singură aşa că, în 10 ianuarie, în jurul orei 19.00, s-a hotărât ca împreună cu Cosmin B. să dea lovitura. Cosmin a intrat şi a furat toţi banii femeii în timp ce Constantin stătea de pază. Au împărţit ulterior prada "frăţeşte", cheltuind toţi banii pe hrană, băutură şi ţigări. Poliţia le-a întocmit celor doi dosare penale pentru furt calificat.
*Cadrele Poliţiei TF Alba Iulia l-au depistat luni, 27 ianuarie, în gara CFR Alba Iulia, pe minorul Augustin Dorin Toader (de 17 ani, din Aiud, recidivist). Acesta avea asupra lui două telefoane mobile, un aparat de fotografiat, un ceas de mână Atlantic (estimat la circa 10 milioane de lei), bijuterii din aur şi argint, toate fiind estimate la circa 20 de milioane de lei. Luat la întrebări de poliţişti, Toader a mărturisit că a furat bunurile dintr-o casă din Alba Iulia. Mergând la cerşit, hoţul a observat că proprietarul are treabă în garaj iar uşa la casă era deschisă. Profitând de momentul de neatenţie a proprietarului, Toader a pătruns în casă şi a furat toate obiectele mici dar de mare valoare găsite. Prejudiciul a fost recuperat integral şi predat păgubitului. Augustin Dorin Toader a fost liberat din penitenciar în iulie 2002, unde ispăşise o altă pedeapsă pentru furt calificat. Acesta a fost prezentat procurorilor cu propunere de arestere preventivă pentru comiterea infracţiunii de furt calificat.
Nicoleta TOMUŢA
Serviciile comunitare din sistemul de protecţie a copilului încep să funcţioneze
Cele patru tipuri de servicii comunitare din cadrul Complexului "Arnsberg" au început să funcţioneze de la sfârşitul săptămânii trecute. Vă reamintim că acest Complex de servicii comunitare a fost constituit în baza unei convenţii de parteneriat cu Primăria din Arnsberg (Germania) şi este destinat în special copilului cu handicap. Cele patru tipuri de servicii care au intrat în funcţiune în noua clădire de la Leagănul pentru copii sunt următoarele: *Centrul de plasament pentru copilul cu handicap; *Centrul de primire în regim de urgenţă pentru copilul mic (0-6 ani); *Centrul de zi pentru recuperarea copilului cu handicap; *Centrul de recuperare pentru copilul cu handicap. După cum se arată în prezentarea Complexului, prin acesta se asigură evaluare şi diagnostic de specialitate, intervenţii terapeutice de reabilitare şi recuperare adaptate fiecărui copil, kinetoterapie, hidroterapie, psihoterapie, logoterapie, artterapie, informare şi consiliere parentală.
Potrivit declaraţiilor d-nei Lenica Bucur, directoarea DGPDC Alba, în luna februarie vor fi înaintate spre aprobare Consiliului judeţean statele de funcţii şi organigramele altor patru servicii comunitare care vor funcţiona la Sebeş, Zlatna, Ocna Mureş şi Aiud. (I.H.)
|
|