Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Bâlbâieli anticorupţie
     Corupţia, nu mai e un secret pentru nimeni, este principala piedică în calea dezvoltării României şi a integrării ei efective în structurile militare şi economice europene. O ştiu de ani de zile cetăţenii de rând, care s-au convins că, de la vlădică, la opincă, trebuie "să cotizezi" dacă ai vreo problemă de rezolvat fie ea cât de mică. O ştiu şi organismele internaţionale care ne-au recomandat intensificarea luptei împotriva ei prin trecerea de la nivelul declarativ la cel al faptelor. Ne-a reamintit-o la începutul acestei săptămâni secretarul general al NATO, Lordul George Robertson, care a declarat în faţa Parlamentului de la Bucureşti că NATO urmăreşte cu atenţie atât derularea reformei administrative şi a celei judiciare cât şi reducerea corupţiei. Îndeplinirea aceloraşi obiective este solicitată şi de Comisia Europeană şi de ea depinde în foarte mare măsură integrarea ţării noastre în Uniunea Europeană.
     Reducerea corupţiei este o prioritate a Guvernului condus de Adrian Năstase, care se pregăteşte să-şi asume răspunderea pe un pachet de legi. Numai că asumarea răspunderii nu este tocmai lesne de realizat. Şi vina pare să aparţină miniştrilor şi parlamentarilor PSD care o tărăgănează sub diverse motive. Deja data la care asumarea răspunderii trebuia să se producă a fost amânată de câteva ori. Şi nici asumarea răspunderii la 19 martie nu pare a se petrece. Pentru că discutarea în guvern a proiectului Legii privind prevenirea şi sancţionarea corupţiei, programată a doua zi după avertismentele Lordului Robertson, a fost amânată pentru şedinţa viitoare. Miniştrii au fost nemulţumiţi că au primit prea târziu documentul şi nu l-au putut studia, dar nici prevederile acestuia nu le sunt pe plac. Se pare că politicienii PSD nu au găsit o definiţie satisfăcătoare a conflictului de interese, iar parlamentarii PSD fac presiuni pentru reducerea listei de incompatibilităţi în ideea ca rudele apropiate să-şi poată păstra afacerile private. Războiul variantelor blochează planurile premierului de a arăta românilor şi străinilor hotărâre în stârpirea corupţiei şi pune chiar sub semnul întrebării sinceritatea partidului de guvernământ în ducerea la îndeplinire a acestui demers. Bâlbâielile de-acum se pot însă reflecta negativ în cotele pe care PSD le va obţine în sondajele de opinie, cât despre legendara disciplină de partid din sânul PSD, ea se pare că nu există atunci când vine vorba de interesul privat al demnitarilor săi.
     Nediscutarea în guvern a proiectului Legii de prevenire şi sancţionare a corupţiei amână mult mai mult asumarea răspunderii guvernului pentru că premierul a anunţat deja că, odată definitivat de guvern, proiectul va fi supus atenţiei parlamentarilor opoziţiei, care-şi pot formula amendamentele, dar şi atenţiei opiniei publice. Tocmai pentru că este o lege atât de importantă. Oricum să nădăjduim că amânarea nu este până la Calendele greceşti! Dar legi pentru pedepsirea corupţiei există în România, aşa cum există şi organismele însărcinate cu punerea lor în aplicare. Voinţa le lipseşte! Fapt remarcat de acelaşi Lord Robertson: "Nu este suficient să aveţi legi împotriva corupţiei, ci trebuie să le aplicaţi fără discriminare!"
Anca DINICĂ