Genocid arheologic la Alba IuIia
Palatul guvernatorului Daciei romane lăsat de izbelişte

În urmă cu circa 12 ani, când o firmă de construcţii din Alba Iulia intra cu buldozerele şi excavatoarele pe un teren de lângă sediul Pro TV, la doar căteva zeci de metri de "buricul târgului", nimeni nu se putea gândi că vor fi scoase la iveală vestigii arheolgice extrem de valoroase, unicat pentru epoca romană. Arheologii au blocat imediat lucrările din zonă, iar Ministerul Culturii i-a încredinţat doamnei Viorica Rusu Bolindeţ, de la Muzeul de Istorie din Cluj Napoca, sarcina de a pune în valoare aceste comori culturale care atestă continuitatea noastră bimilenară pe aceste meleaguri şi înalta tehnologie folosită în acele vremuri, ce a rezistat până în zilele noastre. Cu profesionalism şi cu entuziasmul caracteristic oricărui nou început, echipa de arheologii a reuşit să pună în valoare nişte descoperiri senzaţionale, Palatul guvernatorului Celor Trei Dacii, băile termale folosite de guvernator, cu nişte reţele de încălzire solide proiectate la standarde care au uimit o ţară întreagă. Mai mulţi specialişti au opinat că astfel de lucruri sunt unice în descoperirile din epoca romană. Cu toate acestea, treptat, treptat, şantierul arheologic a devenit o imensă groapă de gunoi, unde cetăţeni certaţi cu bunul simţ au aruncat deşeuri menajere şi resturi vegetale. Nu au contat nici atenţionarea

"Interzisă aruncarea gunoaielor!" pusă de arheologi, nici avertizările Primăriei Alba Iulia. Colac peste pupăză, Ministerul Culturii şi Cultelor a micşorat nivelul sumelor alocate anual, ceea ce înseamnă că banii au ajuns doar pentru săpături şi minime lucrări de conservare. Din păcate factorii naturali şi umani au contribuit la degradarea în timp a vestigiilor descoperite. Este evident că lipsa banilor a contribuit în principal la degradarea unui sit arheologic de o valoare inestimabilă.
Curios este faptul că marii arheologi ai ţării au uitat şi ei de acest obiectiv, ei fiind probabil prea prinşi în acţiunea concertată de contestare a programului naţional de cercetare " Alburnus Maior " de la Roşia Montană, în care s-au cheltuit până acum mai bine de 2 milioane de dolari, sumă alocată de investitorul Roşia Montană Gold Corporation. În loc să găsească soluţii pentru salvarea Palatului guvernatorului Celor Trei Dacii, pentru a cărui salvare n-am auzit să se zbată vreo somitate, aceste personalităţi au făcut front comun împotriva celor care au investit cel mai mult în salvarea patrimoniului arheologic din România ultimilor 12 ani. Vă aşteptăm d-le profesor Piso la Alba Iulia ca să milităm împreună pentru salvarea acestui palat unicat.
(D.A.B.)
Fonduri nerambursabile prin Agenţia de Dezvoltare Regională "Centru" Alba Iulia
Peste 3 milioane de euro pentru dezvoltarea IMM-urilor
Ministerul Dezvoltării şi Prognozei (MDP) şi Delegaţia Comisiei Europene (DCE) au lansat componenta "Schema de asistenţă pentru IMM" din cadrul Programului finanţat de Uniunea Europeană - PHARE Coeziune Economică şi Socială. Această cerere de oferte îşi propune finanţarea de proiecte pentru sprijinirea dezvoltării regionale a zonelor afectate de restructurare industrială.
Bugetul programului este de 16.870.000 EURO, din care 12.650.000 EURO din fonduri PHARE şi 4.220.000 EURO din co-finanţare de la Bugetul de Stat. Suma totală alocată Regiunii CENTRU este de 3.026.500 EURO. Valoarea finanţării nerambursabile pentru un proiect individual finanţat în cadrul programului se va încadra între 10.000 EURO şi 100.000 EURO. Finanţarea nerambursabilă nu poate depăşi 60% din costurile totale eligibile ale proiectului. Fiecare solicitant de finanţare nerambursabilă trebuie să contribuie cu cel puţin 40% din bugetul proiectului, în numerar. "Acest program va avea efecte benefice asupra pieţei forţei de muncă locale prin crearea de locuri de muncă permanente sau temporare în cele două zone ţintă din Regiune, pentru şomeri, în mod special pentru cei tineri sau şomerii de lungă durată, creând oportunităţi pentru noi locuri de muncă în sectorul IMM. Vor fi alocate fonduri nerambursabile pentru sprijinirea investiţiilor pentru dezvoltarea întreprinderilor noi, deja existente, micro-întreprinderilor şi a întreprinderilor recent înfiinţate, pentru creşterea contribuţiei generale a IMM-urilor la crearea de noi locuri şi a unei creşteri economice în zonele ţintă; susţinerea investiţiilor în IMM-uri la crearea de noi locuri de muncă şi a unei creşteri economice durabile în zonele ţintă; precum şi dezvoltarea, diversificarea şi îmbunătăţirea calităţii şi cantităţii produselor şi a serviciilor oferite, sprijinirea IMM-urilor în vederea accesării serviciilor de consultanţă pentru îndeplinirea standardelor internaţionale de calitate, consultanţă în realizarea transferului tehnologic şi cercetare-dezvoltare, elaborarea planurilor de marketing, a studiilor de piaţă şi a măsurilor de promovare a exporturilor pentru specificul întreprinderilor", ne-a declarat directorul ADR Centru, Simion Creţu.
Schema este operaţională în localităţile incluse în cele 11 zone prioritare care au fost identificate în acord cu prevederile Planului Naţional de Dezvoltare şi aprobate prin HG nr. 399/2001. Solicitanţii eligibili sunt următorii: întreprindere cu scop profitabil, întreprindere nouă, funcţională constituită în perioada 01.01.2002 - 31.12.2002 sau întreprindere recent înfiinţată funcţională, constituită.
Termenul limită pentru primirea proiectelor este de 9 iunie 2003, ora 16.00. Proiectul (formularul de cerere, documentele suplimentare şi toate anexele) trebuie trimis la Agenţia pentru Dezvoltare Regională CENTRU, cu sediul în Alba Iulia, str. Decebal nr. 12. Proiectul (cererea documentelor suplimentare precum şi toate anexele) se transmite în 4 exemplare: 1 original şi 3 copii (fiecare exemplar îndosariat separat).
Setul complet de documente, care include cererea de finanţare este disponibil pe paginile de internet ale Ministerului Dezvoltării şi Prognozei, www.mdp.ro şi ale Delegaţiei Comisiei Europene www.infoeuropa.ro, precum şi la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională "CENTRU" Alba Iulia, str. Decebal nr. 12, tel. 0258-818616, fax 0258-818613.
Florin ROMAN
Ziua mondială a Romilor aniversată la Alba Iulia

Circa 350 de persoane din judeţul Alba au răspuns apelului lansat de Uniunea Democratică a Rromilor şi au participat la un marş desfăşurat în Alba Iulia, în memoria victimelor Holocaustului. Col. (r) Ioan Bumbu, vicepreşedinte al UDR Alba, a declarat că cele 50 de jerbe şi lumânări puse să plutească pe râul Ampoi reprezintă un omagiu adus celor care au murit în perioada Holocaustului, în Transnistria sau în alte părţi, în timpul celui de-al doilea război mondial. Organizatorii marşului au folosit acest prilej pentru a cere autorităţiilor locale şi judeţene să pună în aplicare strategia de îmbunătăţire a situaţiei rromilor. Din păcate, această zi îi găseşte dezbinaţi pe rromii din Alba, preşedintele Partidei Rromilor Alba, Ilie Petru, oponent al UDR, declarând că participanţii la marş au fost atraşi cu afişe " cu vinuri şi cu virşli".
(F.R.)
Bătălia pentru Bagdad
Bombele îl urmăresc pe Saddam Hussein
Lupte violente au loc între artileria şi blindatele americane şi forţele irakiene în interiorul complexului Palatului Republicii din Bagdad. Luptele au început la limita de vest a complexului prezidenţial, prin cinci enorme explozii urmate de schimburi de tiruri şi mai multe alte noi explozii. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Centcom (Comandamentul central american din Qatar) a declarat că forţele americane au bombardat violent o ţintă din centrul Bagdadului unde se aflau ''înalţi lideri irakieni'', inclusiv Saddam Hussein şi cei doi fii ai lui. ''Noi confirmăm că o ţintă a regimului irakian a fost lovită foarte puternic cu patru bombe Jdam'' (cu ghidaj prin satelit), a indicat comandantul Brad Barttel, precizând că bombardamentul a intervenit, după un raport al serviciilor de informaţii americane, asupra ''unei reuniuni a unor înalţi lideri irakieni''.
Nu trageţi în jurnalişti!
Cea de-a 20 a zi de conflict în Irak nu s-a remarcat prin reuşite zdrobitoare pe plan militar, ci prin faptul că jurnaliştii acreditaţi în capitala irakiană au devenit victime colaterale: un mort şi cel puţin 6 răniţi reprezentând bilanţul unei zile în care s-a văzut mai mult sânge decât comentarii. Un cameraman al unui post de televiziune arab a fost ucis, iar patru jurnalişti de la Reuters , un cameraman spaniol şi un tehnician au fost răniţi în bombardamentele care au lovit Hotelul Palestina unde sunt cazaţi jurnaliştii străini. Până acum în Irak au fost ucişi cel puţin şase jurnalişti, iar biroul din Bagdad al Televiziunii AlJazeera a devenit ţinta atacurilor oficialilor americani şi britanici după ce a difuzat imaginile cu soldaţii coaliţiei deveniţi prizonieri.
SUA gata să instaleze un nou regim în Irak
Statele Unite sunt gata să pună bazele unei administraţii interimare a Irakului chiar în condiţiile în care luptele continuă în Bagdad, iniţiativa americană reprezentând o replică la adresa europenilor care au dorit amânarea acestui proces până la identificarea unui acord asupra rolului ONU.
Oficiali de la Pentagon au declarat că administraţia SUA este hotărâtă să aplice planul lui Donald Rumsfeld şi că organizaţia internaţională este "irelevantă". Astfel, elemente ale unui nou guvern urmează să fie transferate în portul irakian Umm Qasr, iar acesta va fi condus de generalul în retragere Jay Garner, care va fi subordonat Oficiului pentru Reconstrucţie şi Asistenţă Umanitară din Pentagon.
Grupaj realizat de Teodora ILINCA