Ultima oră
Știri
Armament de război găsit la Bistra
      Postul de Poliţie Bistra a fost sesizat luni, 7 aprilie, de Constantin B. din satul Băleşti despre faptul că, în timp ce demola o casă aparţinând bunicului său decedat, a găsit ascuns, sub o grindă din pod, un pistol cu butoiaş şi un glonte. Casa cu pricina nu mai fusese locuită din anul 1976, de la decesul bătrânului. Arma, datând probabil din cel de-al doilea război mondial, a fost ridicată de poliţişti în vederea expertizei balistice. (N.T.)
Deţinuţi puşi în libertate la Penitenciarul Aiud
      După publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii Curţii Con­sti­tu­ţi­o­na­le referitoare la graţierea unor pedepse mai mici de 5 ani, un număr de 856 de deţinuţi au fost eliberaţi din penitenciarele din România. Potrivit informaţiilor furnizate de directorul magistrat al Penitenciarului Aiud, Viorel Comăniţă, de la această închisoare au fost eliberaţi 6 deţinuţi, din care 4 pentru infracţiuni minore iar alţi 2 reţinuţi pentru contravenţii. Numărul mic al celor puşi în libertate la Aiud, în comparaţie cu alte penitenciare din ţară, se datorează faptului că această închisoare este una de maximă siguranţă, unde se execută pedepse mai mari de 10 ani.(F.R.)
La Cricău
Drumul bun tihneală aduce
      Până la începerea lucrărilor din campania agricolă de primăvară, cricăuanii au pornit ofensiva reparării drumurilor comunale. Apelând la serviciile unui buldozer şi la sprijinul cetăţenilor, s-au nivelat şi reparat peste 4 km de drum pietruit în satele Tibru, Cricău şi Craiva. Lucrările vor continua şi în zilele următoare, în aşa fel încât toate drumurile să devină uşor accesibile. (S.T.)
Audienţe parlamentare la Sebeş şi Alba Iulia
      Vă informăm că vineri, 11 aprilie 2003, începând cu ora 10.30, deputatul PSD Ioan Andrei va acorda audienţe la Sebeş, la sediul primăriei. Programările se vor putea face la telefon 731004. "Sâmbătă, 12 aprilie 2003, începând cu ora 10.00, deputatul Ioan Andrei va acorda audienţe la biroul său din Alba Iulia, Piaţa Iuliu Maniu nr. 20-22. Programările se vor putea face la telefon 831444, între orele 9.00 - 15.00", ne-a informat şefa de cabinet, d-na Lucia Luha. (F.R.)
Preşedintele CJ Alba membru în Biroul ARE
      Ansamblul Regiunilor Europene (ARE) este un organism european creat în 1985, devenit tot mai puternic prin aderarea a noi regiuni membre din Europa Centrală şi de Est, inclusiv din România, dar şi a ţărilor vest-europene. La ultima şedinţă ARE de la Bruxelles, România şi CJ Alba au înregistrat un dublu succes: delegaţia condusă de preşedintele autorităţii judeţene, Eugen Popa, a fost unicul reprezentant al ţării noastre, iar liderul judeţean a fost desemnat din nou membru supleant în Biroul ARE. Prin prezenţa de la Bruxelles CJ Alba, în opinia lui Eugen Popa, a demonstrat seriozitatea cu care abordează cerinţele integrării europene, iar prin Antena ARE la Alba Iulia continuă să susţină acest lucru prin asumarea unei mari responsabilităţi create de acest proiect multiregional şi cu largă deschidere europeană. (T.I.)
Senatul a aprobat creşterile salariale pentru bugetari
      Plenul Senatului a aprobat OG 191/2002 privind creşterile salariale ce se vor acorda în anul 2003 personalului bugetar prin care, în concordanţă cu Memorandumul suplimentar încheiat cu FMI, salariile bugetarilor au crescut cu 6% începând cu 1 ianuarie a.c. şi se vor majora cu 9% de la 1 octombrie 2003. De asemenea, plenul Senatului a aprobat OG 192/2002 privind reglementarea drepturilor de natură salarială ale funcţionarilor publici din cadrul autorităţilor instituţiilor publice şi unităţilor finanţate integral sau parţial de la bugetul de stat, asigurările sociale de stat locale şi fondurile speciale. OG 192/2002, care se aplică doar pentru anul 2003, stabileşte că salariile de bază ale funcţionarilor publici vor avea o valoare unică pentru aceeaşi funcţie, clasă şi grad, corespunzătoare instituţiei unde funcţionarul public îşi desfăşoară activitatea. (T.I.)
Pensia medie - cu 19,8 la sută mai mare decât în 2002
      Pensia medie realizată în judeţ în luna februarie 2003 a fost de 1.410.573 lei, mai mare cu 232.706 lei, adică 19,8 la sută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Raportul dintre pensia de asigurări sociale de stat pentru munca depusă şi limită de vârstă cu vechime completă în muncă şi câştigul salarial mediu net, în luna februarie 2003, a fost de 53,5 la sută, superior cu 5,8 la sută faţă de luna anterioară şi inferior cu 4,3 la sută faţă de luna februarie a anului trecut. (R.J.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Genocid arheologic la Alba IuIia
Palatul guvernatorului Daciei romane lăsat de izbelişte
      șantier arheologicÎn urmă cu circa 12 ani, când o firmă de construcţii din Alba Iulia intra cu buldozerele şi ex­ca­va­toa­re­le pe un teren de lângă sediul Pro TV, la doar căteva zeci de metri de "buricul târ­gu­lui", nimeni nu se putea gândi că vor fi scoase la iveală vestigii arheolgice extrem de valoroase, unicat pentru epoca romană. Arheologii au blocat imediat lucrările din zonă, iar Ministerul Culturii i-a încredinţat doamnei Viorica Rusu Bolindeţ, de la Muzeul de Istorie din Cluj Napoca, sarcina de a pune în valoare aceste comori culturale care atestă continuitatea noastră bimilenară pe aceste meleaguri şi înalta tehnologie folosită în acele vremuri, ce a rezistat până în zilele noastre. Cu profesionalism şi cu entuziasmul caracteristic oricărui nou început, echipa de arheologii a reuşit să pună în valoare nişte descoperiri senzaţionale, Palatul guvernatorului Celor Trei Dacii, băile termale folosite de guvernator, cu nişte reţele de încălzire solide proiectate la standarde care au uimit o ţară întreagă. Mai mulţi specialişti au opinat că astfel de lucruri sunt unice în descoperirile din epoca romană. Cu toate acestea, treptat, treptat, şantierul arheologic a devenit o imensă groapă de gunoi, unde cetăţeni certaţi cu bunul simţ au aruncat deşeuri menajere şi resturi vegetale. Nu au contat nici atenţionarea gunoi"Interzisă aruncarea gu­noa­ie­lor!" pusă de arheologi, nici avertizările Primăriei Al­ba Iulia. Colac pes­te pupăză, Ministerul Culturii şi Cultelor a micşorat nivelul su­me­lor alocate anual, ceea ce înseamnă că banii au ajuns doar pentru săpături şi minime lucrări de conservare. Din păcate factorii naturali şi umani au contribuit la degradarea în timp a vestigiilor descoperite. Este evident că lipsa banilor a contribuit în principal la degradarea unui sit arheologic de o valoare inestimabilă.
     Curios este faptul că marii arheologi ai ţării au uitat şi ei de acest obiectiv, ei fiind probabil prea prinşi în acţiunea concertată de contestare a programului naţional de cercetare " Alburnus Maior " de la Roşia Montană, în care s-au cheltuit până acum mai bine de 2 milioane de dolari, sumă alocată de investitorul Roşia Montană Gold Corporation. În loc să găsească soluţii pentru salvarea Palatului guvernatorului Celor Trei Dacii, pentru a cărui salvare n-am auzit să se zbată vreo somitate, aceste personalităţi au făcut front comun împotriva celor care au investit cel mai mult în salvarea patrimoniului arheologic din România ultimilor 12 ani. Vă aşteptăm d-le profesor Piso la Alba Iulia ca să milităm împreună pentru salvarea acestui palat unicat. (D.A.B.)
Fonduri nerambursabile prin Agenţia de Dezvoltare Regională "Centru" Alba Iulia
Peste 3 milioane de euro pentru dezvoltarea IMM-urilor
      Ministerul Dezvoltării şi Prognozei (MDP) şi Delegaţia Comisiei Europene (DCE) au lansat componenta "Schema de asistenţă pentru IMM" din cadrul Programului finanţat de Uniunea Europeană - PHARE Coeziune Economică şi Socială. Această cerere de oferte îşi propune finanţarea de proiecte pentru sprijinirea dezvoltării regionale a zonelor afectate de restructurare industrială.
     Bugetul programului este de 16.870.000 EURO, din care 12.650.000 EURO din fonduri PHARE şi 4.220.000 EURO din co-finanţare de la Bugetul de Stat. Suma totală alocată Regiunii CENTRU este de 3.026.500 EURO. Valoarea finanţării nerambursabile pentru un proiect individual finanţat în cadrul programului se va încadra între 10.000 EURO şi 100.000 EURO. Finanţarea nerambursabilă nu poate depăşi 60% din costurile totale eligibile ale proiectului. Fiecare solicitant de finanţare nerambursabilă trebuie să contribuie cu cel puţin 40% din bugetul proiectului, în numerar. "Acest program va avea efecte benefice asupra pieţei forţei de muncă locale prin crearea de locuri de muncă permanente sau temporare în cele două zone ţintă din Regiune, pentru şomeri, în mod special pentru cei tineri sau şomerii de lungă durată, creând oportunităţi pentru noi locuri de muncă în sectorul IMM. Vor fi alocate fonduri nerambursabile pentru sprijinirea investiţiilor pentru dezvoltarea întreprinderilor noi, deja existente, micro-întreprinderilor şi a întreprinderilor recent în­fiin­ţa­te, pentru creşterea contribuţiei generale a IMM-urilor la crearea de noi locuri şi a unei creşteri economice în zonele ţintă; susţinerea investiţiilor în IMM-uri la crearea de noi locuri de muncă şi a unei creşteri economice durabile în zonele ţintă; precum şi dezvoltarea, diversificarea şi îmbunătăţirea calităţii şi cantităţii produselor şi a serviciilor oferite, sprijinirea IMM-urilor în vederea accesării serviciilor de consultanţă pentru îndeplinirea standardelor internaţionale de calitate, consultanţă în realizarea transferului tehnologic şi cercetare-dezvoltare, elaborarea planurilor de mar­ke­ting, a studiilor de piaţă şi a măsurilor de promovare a exporturilor pentru specificul întreprinderilor", ne-a declarat directorul ADR Centru, Simion Creţu.
     Schema este operaţională în localităţile incluse în cele 11 zone prioritare care au fost identificate în acord cu prevederile Planului Naţional de Dezvoltare şi aprobate prin HG nr. 399/2001. Solicitanţii eligibili sunt următorii: întreprindere cu scop profitabil, întreprindere nouă, funcţională constituită în perioada 01.01.2002 - 31.12.2002 sau întreprindere recent înfiinţată func­ţi­o­na­lă, constituită.
     Termenul limită pentru primirea proiectelor este de 9 iunie 2003, ora 16.00. Proiectul (formularul de cerere, documentele suplimentare şi toate anexele) trebuie trimis la Agenţia pentru Dezvoltare Regională CENTRU, cu sediul în Alba Iulia, str. Decebal nr. 12. Proiectul (cererea documentelor suplimentare precum şi toate anexele) se transmite în 4 exemplare: 1 original şi 3 copii (fiecare exemplar îndosariat separat).
     Setul complet de documente, care include cererea de finanţare este disponibil pe paginile de internet ale Ministerului Dezvoltării şi Prognozei, www.mdp.ro şi ale Delegaţiei Comisiei Europene www.infoeuropa.ro, precum şi la sediul Agenţiei pentru Dezvoltare Regională "CENTRU" Alba Iulia, str. Decebal nr. 12, tel. 0258-818616, fax 0258-818613.
Florin ROMAN

Ziua mondială a Romilor aniversată la Alba Iulia
      romiCirca 350 de persoane din judeţul Alba au răspuns apelului lansat de Uniunea Democratică a Rromilor şi au participat la un marş desfăşurat în Alba Iu­li­a, în memoria vic­ti­me­lor Ho­lo­caus­tu­lui. Col. (r) Ioan Bumbu, vicepreşedinte al UDR Alba, a declarat că cele 50 de jerbe şi lumânări puse să plutească pe râul Ampoi reprezintă un omagiu adus celor care au murit în perioada Holocaustului, în Transnistria sau în alte părţi, în timpul celui de-al doilea război mondial. Organizatorii marşului au folosit acest prilej pentru a cere autorităţiilor locale şi judeţene să pună în aplicare strategia de îmbunătăţire a situaţiei rromilor. Din păcate, această zi îi găseşte dezbinaţi pe rromii din Alba, preşedintele Partidei Rromilor Alba, Ilie Petru, oponent al UDR, declarând că participanţii la marş au fost atraşi cu afişe " cu vinuri şi cu virşli".(F.R.)
Bătălia pentru Bagdad
Bombele îl urmăresc pe Saddam Hussein
      Lupte violente au loc între artileria şi blindatele americane şi forţele irakiene în interiorul complexului Palatului Republicii din Bagdad. Luptele au început la limita de vest a complexului prezidenţial, prin cinci enorme explozii urmate de schimburi de tiruri şi mai multe alte noi explozii. Pe de altă parte, un purtător de cuvânt al Centcom (Comandamentul central american din Qatar) a declarat că forţele americane au bombardat violent o ţintă din centrul Bagdadului unde se aflau ''înalţi lideri irakieni'', inclusiv Saddam Hussein şi cei doi fii ai lui. ''Noi confirmăm că o ţintă a regimului irakian a fost lovită foarte puternic cu patru bombe Jdam'' (cu ghidaj prin satelit), a indicat comandantul Brad Barttel, precizând că bombardamentul a intervenit, după un raport al serviciilor de informaţii americane, asupra ''unei reuniuni a unor înalţi lideri irakieni''.
Nu trageţi în jurnalişti!
      Cea de-a 20 a zi de conflict în Irak nu s-a remarcat prin reuşite zdrobitoare pe plan militar, ci prin faptul că jurnaliştii acreditaţi în capitala irakiană au devenit victime colaterale: un mort şi cel puţin 6 răniţi reprezentând bilanţul unei zile în care s-a văzut mai mult sânge decât comentarii. Un cameraman al unui post de televiziune arab a fost ucis, iar patru jurnalişti de la Reuters , un cameraman spaniol şi un tehnician au fost răniţi în bombardamentele care au lovit Hotelul Palestina unde sunt cazaţi jurnaliştii străini. Până acum în Irak au fost ucişi cel puţin şase jurnalişti, iar biroul din Bagdad al Televiziunii AlJazeera a devenit ţinta atacurilor oficialilor americani şi britanici după ce a difuzat imaginile cu soldaţii coaliţiei deveniţi prizonieri.
SUA gata să instaleze un nou regim în Irak
      Statele Unite sunt gata să pună bazele unei administraţii interimare a Irakului chiar în condiţiile în care luptele continuă în Bagdad, iniţiativa americană reprezentând o replică la adresa europenilor care au dorit amânarea acestui proces până la identificarea unui acord asupra rolului ONU.
     Oficiali de la Pentagon au declarat că administraţia SUA este hotărâtă să aplice planul lui Donald Rumsfeld şi că organizaţia internaţională este "irelevantă". Astfel, elemente ale unui nou guvern urmează să fie transferate în portul irakian Umm Qasr, iar acesta va fi condus de generalul în retragere Jay Garner, care va fi subordonat Oficiului pentru Reconstrucţie şi Asistenţă Umanitară din Pentagon.
Grupaj realizat de Teodora ILINCA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.