Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Vară plină pentru parlamentari
      Sesiunea ordinară a Parlamentului se încheie la finele acestei săptămâni. Numai că pe senatori și deputați nu-i așteaptă o vacanță prea liniștită. Poate și pentru că prea au absentat în timpul sesiunii și procesul legislativ nu s-a putut derula normal, dar și pentru că guvernul și președintele Ion Iliescu doresc o finalizare cât mai rapidă a Constituției și a Legii electorale. Cum restanțele legislative sunt mari, Biroul Permanent al Senatului a stabilit pentru această săptămână un program foarte încărcat, astfel încât să poată fi votate toate proiectele aflate în discuție, mai exact 60 de legi și 19 rapoarte de mediere. În ultima zi a sesiunii ordinare a Parlamentului este programată o sesiune comună a celor două Camere având ca scop validarea Comisiei de modificare a Legii electorale și adoptarea amânării termenului de finalizare a raportului "Roșia Montană". Această comisie, constituită după modelul celei care a lucrat pentru proiectul de modificare a Constituției, va fi formată din 17 membri (conform algoritmului) sub conducerea unui pesedist și își va începe efectiv activitatea la 1 septembrie. În plus, grupurile parlamentare ale PSD vor avea parte, tot în această săptămână, de câte o întâlnire cu conducerea partidului în vederea evaluării activității senatorilor și deputaților.
     Dar nu aglomerarea acestei săptămâni este cea mai dureroasă, ci faptul că senatorii și deputații vor avea parte de o vacanță scurtă și cu întreruperi. Vicepreședinta Partidului Social Democrat - Hildegard Puwak a declarat luni, după ședința Delegației Permanente a PSD, că partidul de guvernământ dorește ca fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului să poată fi convocată câte zece zile în sesiune extraordinară, în lunile iulie și august, pentru a finaliza proiectul de modificare a Constituției. Propunerea inițială era ca actuala sesiune parlamentară să fie prelungită până la 10 iulie tocmai în acest scop. Vedem acum că propunerea a căzut. Poate pentru că parlamentarii sunt foarte obosiți după activitatea "susținută" de până acum. Când vor fi convocate Camerele nu s-a stabilit încă. Doar Biroul Permanent al Senatului a decis ca, în prima săptămână a lunii iulie, câteva dintre comisiile permanente să lucreze pentru finalizarea rapoartelor pentru unele proiecte legislative urmând ca în perioada 25-30 august senatorii să se întâlnească în sesiune extraordinară pentru dezbaterea modificărilor la Constituție. Dar asta înseamnă doar cinci zile de sesiune extraordinară și nu zece, cum recomanda PSD. Ce se va întâmpla la Camera Deputaților încă nu se știe. Dar se știe în schimb că la Casieria Camerei s-au pregătit 20 de miliarde de lei reprezentând sumele forfetare pe care fiecare deputat le primește pentru lunile iulie și august - lunile de vacanță. Concret, fiecare deputat va primi câte 60 de milioane de lei brut. Din această sumă se plătesc cheltuielile birourilor parlamentare, dar se știe deja că decontările se fac cu destulă lejeritate.
     În ce privește cealaltă urgență legislativă majoră - modificarea Legii Electorale, senatorii și deputații vor trebui să înainteze secretariatelor generale ale Camerelor amendamentele și propunerile de modificare. Guvernul va trimite și el propriul proiect de modificare în timp util astfel încât comisia specială să-și poată începe activitatea la termenul stabilit - 1 septembrie.
Anca DINICĂ