Ultima oră
Știri
"Ziua Drapelului Național"
      Organizatorii au definitivat pro­gra­mul desfășurării ceremoniilor militare și religioase închinate "Zilei Drapelului Național", ce vor avea loc în data de 26 iunie a.c. la Alba Iulia. Acesta cuprinde următoarele etape: coborârea drapelului de pe catarg în seara zilei de 25 iunie; în dimineața zilei de 26 iunie slujbă de sfințire a noului drapel; ceremonia militară de înălțare a drapelului României începând cu ora 10.00. După ce preotul va binecuvânta drapelul și va săruta pânza, același lucru va fi făcut de către prefect, președintele CJ, primarul mu­ni­ci­piu­lui și comandantul garnizoanei. Apoi vor urma realizarea dispozitivului de defilare și defilarea gărzii cu pre­zen­ta­rea onorului drapelului înălțat pe catarg.(R.J.)
Magistrații trebuie să plătească asigurările de sănătate
      Magistrații trebuie să plătească contribuțiile pentru asigurările so­ci­a­le de sănătate dacă vor să be­ne­fi­ci­e­ze de asistență medicală gratuită, au decis deputații, care au adoptat Raportul Comisiei de mediere la Ordonanța privind salarizarea ma­gis­tra­ți­lor. Deputații susțin că și judecătorii trebuie să achite CAS-ul dacă vor me­di­ca­men­te gratuite sau alte servicii medicale gratuite. Pre­șe­din­te­le Comisiei pentru muncă și protecție socială, Smaranda Do­bres­cu (PSD), a precizat că aceste contribuții trebuie plătite atât timp cât magistrații nu au un sistem pro­priu de asistență medicală.(F.R.)
Majorarea salariilor clerului
      Deputații au adoptat, pe articole, Raportul Comisiei de mediere la ordonanța prin care se majorează salariile preoților. Conform noii grile de salarizare, până la sfârșitul acestui an, salariul unui preot debutant va ajunge la 2.943.000 lei, în timp ce preoții, diaconii și pastorii cu studii superioare care au gradul I și II vor avea un salariu de până la 3.937.080 lei. Salariile celor cu studii medii variază între 2.500.000 și 2.800.000 de lei.(F.R.)

Editorial
Prima pagină
Curier județean
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Cu o miză de 600 de miliarde de lei/an
Firmele din Alba sunt solicitate să-i îmbrace pe polițiști
Apelul a fost transmis la jumătatea anului bugetar iar pentru răspuns au mai rămas doar... 5 zile
      Deoarece articolele de echipament din dotarea efectivelor de poliție nu mai corespundeau criteriilor actuale, din toamna anului trecut s-a impus achiziționarea în regim de urgență, a noilor uniforme, în special pentru polițiștii care intră în contact direct cu comunitatea, alegându-se un eșalon de circa 4.800 de polițiști din punctele de trecere a frontierei și din poliția rutieră. Desfășurarea etapelor de achiziție prin procedurile "uzuale" se întindeau pe o perioadă de circa 5 luni, fapt care întârzia mult aplicarea Legii nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române și a Legii nr. 360/2002 privind Statutul Polițistului.
     Pentru ca proiectul să poată fi transpus în practică până la finele anului bugetar 2002, s-a recurs la achiziția prin negociere cu ... o "singură sursă", forma de achiziție prevăzută de Legea nr. 212/2002. "Criza de timp" a fost rezolvată cu suma de 36,1 miliarde de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, cu care a fost achitată contravaloarea echipamentului confecționat de "singura sursă". Atât finanțarea, cât și procedura de achiziție pentru acțiunea menționată au fost aprobate prin salvatoarea Ordonanță de Urgență nr. 108 din 05.09.2002, cu mențiunea că aceasta se aplică numai pentru echiparea primului eșalon de polițiști. Costurile totale pentru noile uniforme ale polițiștilor se ridică la aproximativ 2.000 de miliarde de lei, ceea ce a impus ca prin HG nr. 1061/2002 să se eșaloneze cheltuielile cu echipamentul până la finele anului 2005, într-un ritm anual de circa 600 de miliarde de lei.
     Ulterior, pentru stabilirea potențialilor furnizori au fost selectați, din baza de date a MI, un număr de 12 agenți economici producători, certificați de MI sau în curs de certificare, acțiunea fiind monitorizată de UM 0962 București.
     Până în prezent au fost desemnați 4 agenți economici pentru fiecare din grupele de articole ce urmează a se achiziționa, cu care s-au desfășurat negocieri: SC PICENA MANIFATURRE ZIMNICEA - pentru completul modular (care a fost, potrivit informațiilor noastre, și "singura sursă" de negociere în cazul achiziționării echipamentului pentru primul eșalon de 4.800 de polițiști); SC TREXIMCO BUCUREȘTI - pentru capele și cravate; SC MONICA DESIGN BUCUREȘTI - pentru pantaloni cu mesadă; SC RE-TEX TĂLMACIU - pentru însemne de grad profesional.
     Printr-un ordin al MI, transmis inspectoratelor de poliție din teritoriu în 19 iunie 2003 (adică fix pe la jumătatea anului... bugetar) se solicită mediatizarea dorinței ministerului de a purta discuții și cu agenții economici din județul Alba, dornici de a produce articole din componența noii uniforme de poliție: cravată, însemne de grad, ciorapi, curea de piele, ghete cu șiret pentru iarnă, complet modular (din nou), cămașă, bluză, pantaloni de iarnă/vară etc. Cu mențiunea că ofertele trebuie depuse până în 30 iunie, adică în mai puțin de 5 zile... Potrivit informațiilor noastre, o firmă care ar putea produce în parteneriat (și în serie) ciorapi de polițist ar fi Ciserom Sebeș. Restul firmelor, care au auzit până acum de interesul MI în teritoriu, nu s-au pronunțat încă sau au declarat că nu pot executa produsele solicitate. Deși o "bucățică" de comandă fermă, achitată de la buget, de 600 de miliarde de lei pe an, nu e chiar de lepădat. Bineînțeles, asta în cazul fericit în care o poți "prinde"...
Nicoleta TOMUȚA

Fraiereală de zile mari cu chilipiruri licitate prin Internet
      Lucrătorii Centrului Zonal de Combatere a Crimei Organizate și Antidrog Alba Iulia au finalizat cercetările în cazul învinuitului Lucian B., în vârstă de 20 ani, student la o facultate cu profil economic, din Sibiu, care a fost cercetat pentru comiterea mai multor infracțiuni de înșelăciune prin rețeaua INTERNET. Folosindu-și cunoștințele de informatică, dobândite ca urmare a absolvirii unui liceu de profil din Sibiu, a postat mai multe oferte fictive de vânzare pe site-urile de licitații on-line. Produsele oferite erau în special telefoane mobile și aparate de gimnastică, la prețuri de pornire atractive. Vizitatorii site-urilor de licitații, interesați de chilipirurile respective, intrau în contact cu așa-zisul vânzător prin e-mail, ocazie cu care erau stabilite condițiile tranzacției. După ce victimele erau asigurate de seriozitatea vânzătorului, se convenea asupra livrării produselor adjudecate, care erau trimise prin sistem poștal cu plata ramburs. Acest sistem presupune transmiterea sumei convenite cu vânzătorul și menționate în mandatul poștal de expediție, cu ocazia primirii coletului, la oficiul poștal. Victimelor le era indicat, prin e-mail, ca punct de destinație a banilor, Oficiul Poștal Nr.1 din Sibiu. Cu ocazia deschiderii coletelor, la domiciliile personale, câștigătorii licitațiilor constatau că în locul produsului licitat se regăseau diverse produse fără valoare. Una dintre victime, a găsit în colet, în locul unui telefon mobil, pentru care a plătit suma de 5.000.000 lei, un telefon de... jucărie și un bilet în care învinuitul a ținut să precizeze următoarele: "Am uitat să-ți spun că telefonul pe care l-ai cumpărat este unul de jucărie." O altă victimă a constatat că în pachetul în care trebuia să se afle un echipament de întreținere, pentru care a plătit suma de 470.000 lei, se aflau doar două mere, mai mult sau mai puțin proaspete... Sau, un alt cumpărător a găsit în locul unui aparat pentru gimnastică, pentru care a plătit circa 450.000 lei, mai multe ziare și un gel lubrifiant. Deși numărul persoanelor înșelate este relativ mare, nu s-a reușit identificarea tuturor victimelor, o parte din cei înșelați renunțând la pretențiile de natură civilă, pe care le-au apreciat ca fiind prea mici.
     Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia a dispus cercetarea învinuitului Lucian B. în stare de libertate pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, ne-a informat șeful Centrului Zonal Alba Iulia, comisarul Tudor Grindean. Potrivit informațiilor pe care le deținem, se pare că nici "internauții" din municipiul Alba Iulia nu sunt străini de asemenea practici, însă "mouse-ul" lor săltăreț va fi curând "cached" de police-manii noștri...
Nicoleta TOMUȚA

Sus
© Copyright S.C. Unirea Pres SRL
Toate drepturile rezervate.