Fantezii liberale
Dacă în privința ideilor pragmatice liberalii, inclusiv cei din județul Alba au stat întotdeauna cât se poate de prost - au dovedit-o copios în nefericitul timp cât s-au aflat la guvernare - la ideile fanteziste și demagogice stau nesfârșit mai bine. După ce au propus înființarea unei baze NATO la Cugir ca soluție optimă pentru creșterea prosperității în zonă, după ce au anunțat "complotul" guvernanților care doresc, chipurile, desființarea județului Alba, după tam-tamul hilar cu "cartea neagră a guvernării PSD", a venit rândul acum "campaniei din ușă, în ușă" pentru strângerea de semnături în favoarea majorării pensiilor. Chiar în aceste vremuri în care totul pare posibil este șocantă insolența unui partid care încă își permite să dea lecții de guvernare după ce a capotat rușinos în perioada 1996-2000 cu miniștri gen Valeriu Stoica ("groparul justiției", cum l-a numit presa) sau Traian Decebal Remeș (ruinătorul a peste 300.000 de firme mici și mijlocii). Ultima conferință de presă a PNL Alba abundă în "propuneri" demne mai degrabă de un show comic de televiziune, decât de un politician responsabil. Nu insistăm asupra sugestiilor abracadabrante menite să revitalizeze economia, sugestii care ocolesc cu grijă esențialul - sursele de finanțare. Politicienii liberali și pediști încearcă să convingă electoratul că ei știu ce trebuie făcut pentru ca în România să curgă râuri de lapte și miere. Realitatea este însă că numai PSD a dovedit că știe să găsească, datorită credibilității recunoscute, și banii (îndeosebi finanțări externe) pentru realizarea obiectivelor din programul de guvernare.
Cât timp se află în opoziție, liberalii își pot permite să ceară orice, chiar și dublarea pensiilor pentru agricultori sau majorarea semnificativă a celorlalte pensii. Guvernul aflat în imposibilitatea obiectivă de a face încă o dată acest lucru nu este al lor. Uimitor este că PNL își imaginează în continuare că poate câștiga electorat cu asemenea tehnici primitive de intimidare și persuasiune. Este greu de crezut că cetățeanul simplu a rămas indiferent la amplul program de indexare a pensiilor transformat în realitate de PSD în ultimii trei ani. Numai în județul Alba, comparând numărul beneficiarilor de drepturi de asigurări sociale cu cel existent la sfârșitul anului 2000 observăm că, deși el este mai mic cu 776 de persoane, sumele alocate lunar au fost mai mari cu 67,7 miliarde lei.
Față de pensiile medii aferente lunii decembrie 2000, pensiile existente în prezent sunt convingător mai mari: pensia pentru limită de vârstă cu vechime completă a crescut de la 1.147.567 lei la 2.354.776 lei; pensia pentru limită de vârstă cu vechime incompletă a crescut de la 762.944 lei la 1.421.206 lei; pensia de urmaș a crescut de la 509.603 lei la 889.989 lei; pensia IOVR a crescut de la 1.168.969 lei la 1.699.455 lei. Se poate observa deci că pensiile medii de bază s-au DUBLAT deja prin grija guvernului actual. Ajutorul de deces a sporit și el de la 1.700.000 lei în anul 2000 la 6.962.000 lei în 2003 pentru pensionari, alții decât cei din agricultură, iar pentru aceștia din urmă de la 213.900 lei la 6.962.000 lei. Grija față de pensionari s-a concretizat prin elaborarea unor hotărâri de guvern (4 HG în anul 2001, 6 HG în anul 2002 și 4 HG în prima jumătate a nului 2003), care să indexeze și să recoreleze pensiile și celelalte drepturi de asigurări sociale. Prin aceleași hotărâri de guvern au fost indexate și alte drepturi ale populației cum ar fi indemnizațiile pentru incapacitatea temporară de muncă, de maternitate, pentru îngrijirea copilului bolnav precum și indemnizația pentru creșterea copilului până la 2 ani. De aceste creșteri au beneficiat în județul Alba 30.467 pensionari de limită de vârstă cu vechime completă, 8.909 beneficiari ai unei pensii de urmaș, 5.020 pensionari din sistemul agricol.
Cifrele vorbesc de la sine despre efortul financiar extraordinar pe care îl face guvernul Năstase pentru protecția socială a acestei importante categorii a populației. Cât de hilară și superfluă pare deci campania politicianistă de strângere a semnăturilor, inițiată de liberalii din Alba! Fără îndoială, veniturile pensionarilor ca și ale altor categorii sociale nu asigură un nivel de trai la înălțimea așteptărilor. Dar reprezintă un început credibil.
Mihai BABIȚCHI
Luna mai 2003 - cea mai fierbinte din ultimii 123 de ani
Omul de pe stradă a simțit, în luna mai a acestui an, că se sufocă de un val neobișnuit de căldură. Specialiștii de la Organizația Meteorologică Mondială (OMM) au confirmat că luna mai a acestui an a fost cea mai călduroasă lună în întreaga lume, începând din anul 1880, an în care au demarat măsurătorile sistematice ale vremii. Temperatura medie la nivelul mediului a atins 11,2 grade Celsius, cu circa unu la sută peste cea înregistrată, din 1880 încoace.
Luna mai a cunoscut fenomene meteorologice extreme record. În România a fost o săptămână de caniculă cumplită, când termometrele au atins 37-38 de grade. Specialiștii OMM sunt de părere că odată cu creșterea generală a temperaturilor, datorată schimbărilor climatice, ne putem aștepta la ani de secetă, perioade de caniculă, furtuni și tornade pustietoare.
(S.T.)