Un tânăr cu ambele picioare paralizate a luat Marele Premiu la Raliul "Speranța"
El și-a condus mașina pe o distanță de 40 de metri în 9 secunde... legat la ochi!
Ioan Dârlea este din Aiud, are 28 de ani, și este un fel de "campion al optimismului și al speranței". Spun aceasta, pentru că tânărul cu pricina, încă de la naștere, este paraplegic (are ambele membre inferioare paralizate, neputând să se deplaseze decât în cărucior sau cu ajutorul a două cârje). Ei bine, în ciuda handicapului său, Ioan Dârlea lucrează, și-a întemeiat o familie (este căsătorit și are trei copii), a făcut o casă..., ba chiar mai are timp și pentru "hobby"-ul său: automobilismul! Iar acest "hobby" l-a propulsat până la performanță, pentru că tânărul aiudean a participat anul acesta, în perioada 5-7 iulie a.c., la cea de-a VI-a ediție a Raliului "Speranța", care s-a desfășurat la Satu Mare, câștigând Marele Premiu! Un premiu care a făcut obiectul unei dispute acerbe, între 52 de echipaje din țară și din străinătate (Ungaria, Franța, Germania etc.). Reușita lui Ioan Dârlea este cu atât mai meritorie cu cât, pentru prima dată în istoria competiției, a fost detronat "liderul incontestabil" al acesteia: un alt tânăr român, câștigător al Marelui Premiu la toate celelalte cinci ediții precedente. Iar pentru a vă face o idee cu privire la dificultatea probelor de concurs (care s-a desfășurat pe două secțiuni: viteză și îndemânare), putem să vă spunem că una dintre probele de îndemânare a constat în conducerea autoturismului legat la ochi, pe o distanță oarecare, conducătorul auto bazându-se doar pe indicațiile copilotului. Avându-l alături pe copilotul Petru Koreh, Ioan Dârlea a reușit performanța de a străbate legat la ochi un traseu de 40 de metri, în...9 secunde! Record neegalat nici măcar de arbitrii federali internaționali, care au încercat ulterior să parcurgă în aceleași condiții același traseu: nici unul nu a reușit să realizeze pe distanța respectivă un timp mai mic de 12 secunde.
Dar haideți să vorbim puțin despre personalitatea lui Ioan Dârlea, despre experiența sa de viață și despre activitatea sa zilnică. "Am avut șansa, spune el, de a crește ca orice copil normal, într-o familie care m-a înconjurat de toată grija, o familie în sânul căreia nu am fost niciodată privit diferit față de ceilalți frați. Apoi am urmat școala primară și liceul printre copii sănătoși, care m-au acceptat ca pe unul cu nimic diferit de ei. În anul 1998 m-am înscris în Asociația «Alianța Handicapaților», din Aiud, avându-l ca președinte pe dl Aurel Stănoiu, asociație în cadrul căreia îmi desfășor azi activitatea în calitate de vicepreședinte. Totodată, sunt observator la Comisia de expertiză a persoanelor cu handicap..., mă rog, toată viața nu am făcut altceva decât să muncesc, fără să aștept milă din partea statului, pentru că nu vreau să mă simt un consumator, ci un producător. De aceea, folosesc prilejul apariției în ziarul dumneavoastră pentru a transmite tuturor persoanelor cu nevoi speciale un mesaj optimist: să credeți în permanență că vă puteți depăși limitele, să credeți că orice barieră între voi și cei sănătoși este făcută pentru a fi depășită, prin dârzenie și cu dragoste de viață, să țineți minte mereu că fiecare om are un handicap oarecare (unul nu poate vorbi chineza, altul are rău de înălțime etc.). În același timp aș vrea să sugerez opiniei publice, societății pe ansamblul ei, că a venit momentul să-și schimbe optica asupra așa-zișilor «handicapați», să-i accepte și să le întindă o mână de ajutor atunci când au nevoie, cu delicatețe, fără să-i jignească și fără să-i privească de sus."
L-am mai întrebat pe Ioan Dârlea de unde i-a venit pasiunea pentru automobilism, și mi-a răspuns: "La volanul mașinii pot să merg oriunde vreau eu, cât de repede vreau eu... Atunci când conduc mașina orice diferență între mine și alții dispare, ba chiar mă simt mai bun decât alții, pentru că de când șofez nu am avut nici un accident." Un model al tânărului aiudean este Mihai Leu, pentru că s-a transformat din pugilist în pilot, deci a trebuit și el să depășească o barieră și să se adapteze. La sfârșitul competiției de la Satu Mare, președintele ACR din această localitate l-a felicitat pe Ioan Dârlea și l-a asigurat că dacă ar avea o mașină dotată corespunzător ar putea participa la raliurile de orice nivel. Așa că, visul lui acum este acela de a obține sprijin, eventual sponsorizări, pentru a-și dota mașina (un Volkswagen "Polo") după cerințele competiționale. Facem și noi apel la iubitorii automobilismului să-i acorde ajutor în acest sens și vor avea satisfacția de a fi contribuit direct la performanțele viitoare ale tânărului, poate unice în acest sport...!
Ioan HĂNȚULESCU
În județul Alba
626 de persoane au refuzat să plătească taxa
Purtătorul de cuvânt al SC Electrica SA, SDFEE Alba, ing. Mihaela Buda, ne-a informat că la sfârșitul lunii iunie a.c., în evidențele societății figurau 626 de persoane care au depus cereri, în scris, de refuz al plății taxei de radio și televiziune. Până la clarificarea acestei probleme, după decizia Curții Constituționale, cetățenii sunt obligați în continuare să plătească taxa, considerată de majoritatea cetățenilor ca fiind aberantă. Pe de altă parte, ing. Mihaela Buda a declarat că la nivelul județului Alba 21.700 de persoane sunt scutite de plata taxei, pentru că se încadrează în excepțiile prevăzute de lege pentru anumite categorii, cum sunt: beneficiarii de venit minim garantat, eroii revoluției și urmașii acestora, veteranii de război, invalizii de război, persoanele cu handicap și pensionarii din agricultură.
(F.R.)
Guvernul alocă bani grei pentru agricultură
Unul dintre principalele subiecte abordate de premierul Adrian Năstase în cadrul videoconferinței de ieri a fost legat de agricultură, șeful guvernului precizând măsurile adoptate în vederea combaterii efectelor negative cauzate de seceta prelungită. În primul rând, va fi alocată suma de 880 de miliarde de lei zonelor calamitate, apoi va fi acordată sub formă de subvenție suma de 1360 de miliarde de lei pentru sămânța de grâu iar pentru înființarea culturilor de toamnă se vor da câte 2 milioane lei/ha posesorilor de teren în suprafață de minimum 5 ha (se vor acorda maximum 10 milioane de lei). Tot la acest capitol, Adrian Năstase a mai precizat că se negociază un împrumut de la Banca Mondială de peste 500 de milioane de Euro în vederea refacerii sistemului de irigații pentru a putea fi deservite cel puțin 500.000 de hectare.
Referitor la județul Alba, șeful Direcției de profil, ing. Gheorghe Lazea, a spus că lucrurile nu sunt de natură să îngrijoreze, aducând ca argument producțiile medii obținute la diverse culturi, ce nu au scăzut sub 2000 kg/ha. În schimb, el s-a arătat nemulțumit de raportările false ale producătorilor agricoli (mult sub valoarea reală), precum și de faptul că, de o săptâmână, ploile căzute au împiedicat operațiunile de recoltare a culturilor de sezon.
(R.J.)