Păgânul cu vocație creștină și creștinii cu inimă păgână
"La nimeni, în Israel, n-am găsit atâta credință" (Matei, 8, 10)
Evanghelia Duminicii a IV-a după Rusalii vorbește despre un sutaș, o autoritate din armata romană ce avea sub ascultare o sută de soldați, care a venit la Mântuitorul pentru a-i cere să-i vindece sluga. Este un gest deosebit acesta. Noi, astăzi, ne închipuim că relațiile dintre stăpân și supuși în orânduirile sociale care au anticipat-o pe-a noastră în istorie au fost întotdeauna inumane sau conflictuale. Evanghelia de duminică ne sugerează că nu este așa. Acest stăpân era animat de dorința binecuvântată de a-și vedea sluga sănătoasă. Aceasta dovedește că acest sutaș avea un suflet extrem de nobil. Deși el era exponent al stăpânirii romane în teritoriul iudeu, atitudinea lui față de iudei nu era deloc dușmănoasă, nici arogantă, specifică învingătorului, ci plină de omenie și de compasiune pentru cei în suferință.
Precum acest sutaș constituie o uluitoare vocație creștină în păgânism, tot așa există milioane de vocații păgâne în creștinism, adică oameni care se numesc "creștini" dar care profesează și practică păgânismul în mod cotidian. Evanghelia de mâine ne avertizează că fiecare din noi am putea fi unul dintre aceștia, adică oameni care acceptă doar teoretic creștinismul și ortodoxia, dar care practică cu consecvență păgânismul și indiferența față de Dumnezeu. Gândul acesta trebuie să ne impună o analiză riguroasă a propriilor fapte.
"Nu sunt vrednic să intri sub acoperământul casei mele" - declara sutașul. În lumea de azi întâlnim cu mare dificultate starea de spirit a sutașului din acele vremuri. Aceste minunate cuvinte au fost generate de o stare de spirit de o încărcătură duhovnicească deosebită, o stare de tensiune interioară extraordinară. Sutașul, în ciuda autorității pe care o deținea în armata romană, își cunoștea în profunzime nevrednicia în plan spiritual. El avea simțul realității. El știa că toate cele lumești pălesc în fața splendorii celor cerești. El vedea în Iisus Hristos omul ce vorbește în numele lui Dumnezeu.
Cutremurătoare este expresia folosită de Mântuitorul pentru a reflecta cele întâmplate: "Adevărat vă grăiesc vouă: nici în Israel n-am găsit atâta credință". Prin credință înțelegem clar în acest context acea stare sfioasă plină de reverență și de infinit respect și prețuire pentru Dumnezeu și lucrările Lui în lume. Credința este deci o stare de cutremur a spiritului, o stare existențială, iar nu doar o adeziune intelectuală la niște adevăruri descoperite de Dumnezeu și proclamate de Biserică în lume. Pe Dumnezeu îl cunoaștem deci nu doar cu mintea, ci și cu inima. Vestitul filosof Pascal spunea atât de frumos că pe Dumnezeu îl putem cunoaște mai repede cu ajutorul inimii decât cu al rațiunii: "Inima are rațiunile ei pe care rațiunea noastră nu le cunoaște. Știm asta din mii și mii de lucruri. Inima îl simte pe Dumnezeu și nu rațiunea. Aceasta este credința desăvârșită: "Dumnezeu cunoscut cu inima".
Văzând această credință profundă a sutașului, Mântuitorul spune: "Adevărat grăiesc vouă: la nimeni, în Israel, n-am găsit atâta credință. Și zic vouă că mulți de la Răsărit și de la Apus vor veni și vor sta la masă cu Avraam, cu Isaac și cu Iacov în împărăția cerurilor. Iar fiii împărăției vor fi aruncați în întunericul cel mai din afară. Acolo va fi plângerea și scrâșnirea dinților".
Dumnezeu așteaptă deci de la oamenii de azi o credință dinamică, un elan sfânt în împlinirea voinței Lui de pace și armonie pe pământ, un entuziasm irezistibil în proclamarea voinței Sale pe pământ. Să mergem la întâlnirea duminicală cu Hristos plini de speranța împlinirii dorințelor noastre și vom auzi: "Fie ție după cum ai crezut!"
Preot Teofil TIA
Secretar eparhial