Editorial


Prima pagină
Curier județean
Ultima oră
Alte căutări în arhivă
Reveniți la ziua de azi
Mustrări europene
      Cresc periodic prețurile produselor petroliere? Cresc tarifele la energie electrică și termică sau prețurile tuturor produselor? Nu puteți să le mai faceți față? Într-un cuvânt creșterea economică cu care se laudă guvernul nu se vede deloc în coșul dumneavoastră zilnic? V-ați săturat să-i auziți pe cei responsabili - de la guvern până la directorii societăților naționale - explicând doct că acesta este prețul aderării și alinierii la cerințele Uniunii Europene? Ei bine și ambasadorul Uniunii Europene în România - Jonathan Scheele s-a săturat! "Există pericolul ca aderarea la Uniunea Europeană să fie o scuză pentru orice", a mustrat el recent autoritățile de la București. "E important ca oamenii din România să înțeleagă de ce se fac schimbări, câte din aceste schimbări interne se datorează Bruxellesului și câte erau necesare pentru modernizarea României."
     Sigur că reformele sunt dureroase, dar guvernanții trebuie să-și asume, chiar și în an preelectoral, responsabilitatea care le revine pentru durerile provocate, nu doar să caute alți țapi ispășitori. Cei mai convenabili sunt "moștenirea guvernării anterioare" și "cerințele aderării la Uniunea Europeană". Poate că ar fi necesară o mai bună informare a cetățenilor asupra schimbărilor cerute de Uniunea Europeană, pentru a putea vedea clar că bunăstarea așteptată de la aderare nu este posibilă fără respectarea anumitor reguli. Printre acestea reformele din justiție, administrație și economie sunt cele mai importante. Și în acest fel cetățenii vor putea discerne singuri care dintre schimbările dureroase sunt datorate cerințelor UE și care bâlbâielilor guvernamentale. Iar una dintre acestea este problema corupției, pentru reducerea căreia s-a discutat, s-au emis legi, dar efectele bune se lasă așteptate. În schimb, nivelul ridicat al corupției din România alungă investitorii care caută un cadru legislativ și administrativ funcțional și stabil astfel încât să-și poată derula proiectele.
     Că reformele reale în România stagnează o arată și recentele discuții avute de comisarul european Gunter Verheugen cu autoritățile de la Sofia unde, conform presei bulgare, s-a lăsat să se înțeleagă că deși România și Bulgaria au primit de la Uniunea Europeană același sprijin și aceleași semnale, atât anul trecut la Copenhaga, cât și la recenta reuniune de la Salonic, Comisia Europeană admite separarea celor două țări în negocierile de aderare. Pentru că Sofia a făcut reforme mai profunde decât Bucureștiul. Un argument este faptul că deja Bulgaria a primit statutul de economie de piață funcțională, statut care a fost refuzat României anul trecut. Sigur că nu este un capăt de țară, în condițiile în care ne propunem să încheiem negocierea tuturor capitolelor în anul 2004 și până atunci să atingem parametri necesari obținerii acestui statut, dar pentru aceasta trebuie hotărâre și multă muncă, nu doar căutarea de scuze sau vinovați pentru întârziere. Trebuie de asemenea "uitat" interesul politicianist în beneficiul interesului cetățeanului. E foarte greu ținând cont că alegerile generale bat la ușă, dar nu este imposibil. Și, cine știe, câștigul la urne va fi mai mare.
Anca DINICĂ