Cine încurajează mafia lemnului?
1,5 milioane hectare de pădure la discreția jafului public
Ca la noi la nimeni. După ce aplicarea Legii fondului funciar a produs atâta haos și debandadă în patrimoniul silvic, acum direcțiile silvice județene sunt obligate să transfere primăriilor comunale, orășenești și municipale 1,5 milioane de hectare de pădure. Nimeni nu s-a întrebat dacă administrațiile locale dispun de fondurile necesare pentru paza pădurilor, de miliarde de lei pentru construcția și întreținerea drumurilor forestiere, de utilajele și personalul pregătit să gestioneze acest patrimoniu. Parcă n-au adus atâta rău nici furturile de masă lemnoasă, comerțul oneros și exportul de bușteni care i-a îmbogățit pe unii parlamentari ahtiați după vile somptuoase și mașini de lux. În timp ce firmele străine ce dau șpagă achiziționează masa lemnoasă la un preț de 630.000 lei/mc, lemnul de foc s-a vândut sărmanului românaș cu 1 milion de lei/mc.
Pentru că nu mai au din ce să mai scoată un ban public, primarilor li s-au dat plocon pădurile. Atât a mai lipsit. Topoare, drujbe și lucrători cu ziua se găsesc câți dorești. Generozitatea Guvernului apare tocmai în perioada când se face atâta caz de dezvoltarea durabilă a zonelor împădurite. Se aude că personalul forestier calificat ar urma să fie trecut în organigrama primăriilor și retribuit din banii contribuabililor. În aceste condiții, nu este greu de imaginat cum vor fi rotunjite bugetele locale aflate în prezent în grea suferință. Fondul forestier va fi fraudat, acoperindu-se astfel nevoile locale cu prețul devastării aurului verde, atât cât a mai rămas. Pentru a grăbi transferul celor 1,5 milioane de hectare de pădure primăriilor, Consiliul de administrație al RNP Romsilva a adoptat Hotărârea nr.2/2003, astfel că diminuarea numărului de personal să lase impresia unei restructurări impuse de exigențele economice.
În realitate, este vorba de un artificiu păgubos cusut cu ață albă. În plus, HG 866/2001 a inclus RNP Romsilva în lista anexă cu agenții economici monitorizați în vederea aplicării programului în domeniul salarial și al ocupării forței de muncă. De acum înainte, lucrările de împăduriri nu se vor mai efectua cu muncitori sezonieri, ci cu societăți prestatoare de servicii, care în mod cert își vor reține un profit convenabil.
Sebastian TRUȚA
Precizări pentru agenții economici și cetățenii care vor urca pe Muntele Găina
Comunicat de presă
Pentru a veni în ajutorul agenților economici care vor fi prezenți la "Târgul de fete" de pe Muntele Găina și în comuna Avram Iancu, în perioada 19-20 iulie 2003, vă prezentăm o sinteză a prevederilor legale pentru conformare.
*Autorizație Sanitară de Funcționare și Sanitar Veterinară, carnetele de sănătate vizate la zi în conformitate cu legislația sanitară în vigoare și echipament sanitar complet. *Se vor achiziționa produse alimentare de la agenții economici autorizați. *Acte doveditoare asupra originii produselor alimentare și calității acestora, certificat sanitar veterinar de transport. *Amenajări corespunzătoare pentru activități ce prevăd operațiunile de preparare, cu respectarea termenelor de valabilitate pentru produsele impuse de producător. *Asigurarea condițiilor igienice corespunzătoare pentru transportul, păstrarea și desfacerea produselor. *Să fie dotate cu spații frigorifice cu posibilitatea păstrării temperaturii de 0-5 grade C (lăzi, frigidere etc.), pentru păstrarea alimentelor perisabile. Nu se permite păstrarea de la o zi la alta a semipreparatelor. *Evitarea contactului între alimentele nepreparate și cele preparate. *Comercializarea produselor numai în ambalaj original sau de unică folosință. Comercializarea înghețatei astfel: va fi păstrată în cutii de transport, agregate frigorifice, protejate cu umbrelă protectoare (respectarea termenului de valabilitate). *Băuturile alcoolice și nealcoolice; băuturile îmbuteliate vor fi în termen de valabilitate.
Reziduurile provenite în urma vânzării se vor colecta în recipienți cu capac, care se vor evacua în locuri special amenajate.
Toate punctele fixe vor fi inscripționate vizibil cu denumirea societății comerciale, adresa, nr. autorizației de funcționare.
*Asigurarea apei potabile în cantitate suficientă. Nu se va consuma apă decât de la sursele marcate și care îndeplinesc condițiile de potabilitate.
Se vor folosi substanțe dezinfectante avizate de Ministerul Sănătății și Familiei.
Nerespectarea condițiilor igienico-sanitare va atrage după sine interzicerea comercializării produselor de către agenții economici. (Conducerea DSP Alba și DSV Alba)
O altă denumire și atribuții noi pentru Direcția Muncii Alba
Conform HG 737/2003 privind organizarea și funcționarea Ministerului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială a primit o nouă denumire: Direcția pentru Dialog, Familie și Solidaritate Socială. Această schimbare nu vizează numai numele instituției, ci și atribuțiile sale. Pe lângă atribuțiile existente deja, și anume cele din domeniul legislației muncii, al controlului privind contribuțiile la asigurările sociale de stat și asigurările pentru șomaj, al protecției sociale și asistenței sociale, se adaugă noi atribuții care urmează a fi stabilite prin regulamentul de organizare și funcționare al instituției, ce va fi aprobat prin ordin al ministrului Muncii, Solidarității Sociale și Familiei.
(R.J.)