Sâmbătă și duminică, veniți la cea mai mare sărbătoare populară în aer liber
Târgul de Fete de pe Muntele Găina

Vă cheamă tulnicul în sunet de bucurie vestind ediția din acest an a celei mai vechi și mai ample sărbători populare în aer liber - Târgul de Fete de pe Muntele Găina, care se va desfășura în zilele de sâmbătă și duminică. Veniți să descoperiți frumusețea cântecului și jocului popular moțesc, veniți să-i aduceți un omagiu Craiului Munților - Avram Iancu, veniți să vă pierdeți în ceața legendei Crăiesei Muntelui Găina. Veniți ca, urmând un obicei străvechi, să aduceți un omagiu soarelui pe muntele sacru pe care de sute, poate chiar mii de ani oamenii se adună într-un ritual tradițional care s-a menținut, nu fără efort, și în modernitate. Veniți tocmai pentru ca tradiția să rămână vie, dar veniți și pentru a vă distra timp de două zile în aerul tare și limpede al înălțimilor.
Anca DINICĂ
Programul manifestărilor
SÂMBĂTĂ, 19 Iulie 2003 - Platoul Muntelui Găina
Ora 10.00: Deschiderea concursului de radioamatori "Târgul de Fete de pe Muntele Găina"
Ora 18.00: Deschiderea manifestărilor cultural artistice
Orele 18.10 - 19.00: Spectacol cu participarea laureaților concursului "Sus, Sus, Sus, la moți, la munte"
Orele 19.00 - 20.00: Moment folcloric prezentat de județul Alba
Orele 20.00 - 24.00: Momente folclorice ale județelor Arad, Bihor, Cluj, Hunedoara și ansamblurile folclorice din diaspora invitate la manifestări
Orele 0.00 - 0.15: Focuri de artificii
Orele 0.15 - 6.00: Discotecă
DUMINICĂ, 20 Iulie 2003 - Crucea Iancului
Ora 8.30 - 9.15: TE DEUM în cinstea eroilor moți
Ora 9.15 - 9.45: Vizitarea expoziției cu obiecte de artizant
Orele 9.45 - 10.00: Mesaje de salut ale oficialităților și organizatorilor
Ora 10.00: Deschiderea manifestărilor etno-folclorice cu semnale de tulnice
Orele 10.00 - 10.15: Moment muzică tânără cu repertoriu dedicat muntelui și eroilor moți
Orele 10.15 - 10.45: Moment artistic al județului Alba - Gala Laureaților Festivalului concurs de interpretare "Sus, sus, sus, la moți, la munte", acompaniază orchestra "Doina Iancului" din Câmpeni, dirijor Gheorghe Burz
Orele 10.45 - 14.00: Momente folclorice ale județelor Arad, Bihor, Cluj și Hunedoara.
Muntele Găina - bucuros și pregătit de oaspeți

La această oră, Muntele Găina este pregătit să-și primească oaspeții, până mâine dimineață fiind puse la punct și ultimele detalii organizatorice. Au fost deja instalate corturile care pot adăposti până la 1000 de persoane, cu mențiunea că în majoritate se va dormi pe pământ acoperit cu cetină de brad, paie și pături, pentru a se simți la maxim farmecul muntelui. Apoi, s-au montat 10 grupuri sanitare, 7 lavoare pentru igiena zilnică, 40 de coșuri de gunoi și au fost reamenajate izvoarele de apă. Cele două căi de acces sunt bine pregătite putându-se circula și cu autoturisme mici în condiții de siguranță. De asemenea și drumul Câmpeni - Avram Iancu se va prezenta mâine în haine de gală, fiind "îmbrăcat" cu un covor asfaltic nou, inclusiv în zonele afectate recent de inundații.
Tot ieri, un grup de preoți au ținut la Crucea Iancului o slujbă religioasă implorându-l pe Sf. Ilie să dea voie soarelui să fie participant activ la manifestările de Muntele Găina.
Grupaj realizat de
Răzvan JURCĂ și Adriana DURIGĂ
Minerii de la Zlatna continuă greva foamei
Ei amenință că vor bloca accesul spre Muntele Găina
35 dintre minerii disponibilizați de la Exploatarea Minieră "Zlatmin" din Zlatna continuă greva foamei începută marți. Unul dintre aceștia, Marcel Danciu a intrat într-o mină părăsită din Haneș și a declarat că nu iasă afară până nu primește salariul pe lunile mai și iunie și sumele compensatorii care trebuiau plătite până în 15 iulie, conform protocolului încheiat cu patronatul. La solicitarea subprefectului Ioan Maier, Ministerul Finanțelor a decis să acorde minerilor suma de 1,056 miliarde de lei, care acoperă doar 10 la sută din datorii.
Majoritatea minerilor disponibilizați nu sunt însă de acord și amenință că vor bloca sâmbătă șoseaua DN 75 pentru a împiedica accesul spre cea mai mare sărbatoare etno-folclorică în aer liber,Târgul de Fete de pe Muntele Găina.
(F.R.)
Majorarea alocațiilor de stat pentru copii
Guvernul va adopta săptămâna viitoare un proiect de lege privind majorarea alocațiilor de stat pentru copii începând cu 1 iulie 2003, a precizat ministrul Muncii, Solidarității Sociale și Familiei, Elena Dumitru. Creșterea alocației de stat pentru copii se va face în funcție de evaluările MMSSF asupra efortului bugetar, urmând a fi luate în calcul noi prestații pentru familiile cu copii, care au venituri sub două salarii minime pe economie. Ministrul Elena Dumitru a afirmat că se are în vedere acordarea alocației de stat pentru copii, consolidarea alocațiilor suplimentare și introducerea unei noi componente de susținere a familiilor cu venituri mici. Noile prestații pentru familiile cu venituri modeste vor fi acordate din anul 2004, a apreciat ministrul Muncii.
(R.J.)